室內蔬果園-2011年回顧#608

作者: sandylam 發表于 2008-8-6 14:45:57
57547 611
sandylam 發表於 2009-3-21 22:23:35 |顯示全部樓層

苜蓿種子重手左,一倒就好多^^'
如果大棵既就只放一至二粒種子.
我成日唔記得自己放左種子未,轉個頭又放過.
真係老人痴呆呀.

士多啤梨仲向SAMMYZOE度,我要過幾日先去攞.
我近來要大滅蟲,整乾淨先接佢返黎.
我屋企只開二個窗咋,仲有窗網,每到夜晚,窗外的玻璃窗就有唔少蟲仔扒响度.
因為有窗網,好少入到屋,估唔到白粉虱飛到入黎.
呢種天氣好多蟲呀.
我可能叫SAMMYZOE同佢先緑油油再過黎.
白粉虱好鍾意士多啤梨架.
公主果盆已經中曬.
我整得好辛苦先整乾個葉底咋.
回復

小寶 發表於 2009-3-21 22:42:41 |顯示全部樓層
白粉虱跳來跳去好煩, 難捉難捉~
回復

sandylam 發表於 2009-3-22 14:06:26 |顯示全部樓層
白粉虱好鍾意班比果盆士多啤梨架~
大家留意吓葉底.
我同SAMMYZOE講左,佢一睇葉底就發現大件事.
回復

sammyzoe 發表於 2009-3-24 15:18:34 |顯示全部樓層
睇左葉底喇.....
好多一點點紅紅地色既野....
我唸我中左呀~~
回復

小寶 發表於 2009-3-24 15:42:05 |顯示全部樓層
睇左葉底喇.....
好多一點點紅紅地色既野....
我唸我中左呀~~
sammyzoe 發表於 2009-3-24 03:18 PM

你中左紅蜘蛛呀!
回復

bearbear 發表於 2009-3-24 16:25:21 |顯示全部樓層
白粉虱好鍾意班比果盆士多啤梨架~
大家留意吓葉底.
我同SAMMYZOE講左,佢一睇葉底就發現大件事.
sandylam 發表於 2009-3-22 14:06

白粉虱係咪哩D呀?

回復

小寶 發表於 2009-3-24 17:36:53 |顯示全部樓層
446# bearbear

係呀~
回復

bearbear 發表於 2009-3-24 17:57:31 |顯示全部樓層
446# bearbear

係呀~
小寶 發表於 2009-3-24 17:36

依家同佢玩緊徒手摶擊
回復

小寶 發表於 2009-3-24 18:03:14 |顯示全部樓層
依家同佢玩緊徒手摶擊
bearbear 發表於 2009-3-24 05:57 PM

要兩面葉噴苦煉油然後放黃紙近蟲出沒的地方, 得閒走去搖下植物等佢自投羅網~
回復

sammyzoe 發表於 2009-3-25 14:45:40 |顯示全部樓層
445# 小寶

m.....紅色一點點果d係卵黎架~~
好多呢~~~~

我已幫士多啤剪左頭髮等佢清爽d,
仲同佢洗埋頭,
希望有d幫助啦,
不過而家天氣又日日落雨.....
蟲蟲們又會黎開party架喇~~~~
回復

小寶 發表於 2009-3-25 14:52:33 |顯示全部樓層
紅色卵未見過喎, 有冇影相呀? 想睇下呀!
回復

小詹 發表於 2009-3-25 15:03:28 |顯示全部樓層

白粉虱为同翅目粉虱科昆虫,体长0.95至1.4毫米,有翅,翅被腊质白粉。成虫可近距离飞行,当其口器插入叶组织后就失去行动能力,开始固定生活。白粉虱为害的花卉有倒挂金钟、五色梅、扶桑、杜鹃、月季、绣球、茉莉、一串红、石榴、金橘、桂花、栀子等,一年可发生十多代,若虫、成虫均可为害。在秦岭一带成虫、若虫不能在露地越冬,但能以卵、若虫等虫态在大棚内越冬。白粉虱用口器吸食寄主植物汁液,使受害叶片褪绿变黄,萎蔫死亡,并能传播病毒病。此外,白粉虱还会分泌蜜露,引起煤污病,堵塞植物气孔,影响光合作用,严重时花卉不能正常生长发育。防治措施如下:一、生长期及时防治花卉生长期发生白粉虱,及时用10%扑虱灵乳油1000倍液喷洒,可抑制成虫产卵和若虫孵化。也可用2.5%敌杀死2000倍液喷雾,对各种虫态都有较好的防治效果。喷药宜在早、晚成虫活动较少时进行,先喷叶正面,再喷叶背面。

二、黄板诱杀用透明宽胶带,胶面朝外固定在黄色的纸板或木板上,挂在受害植株附近,可诱杀白粉虱成虫,还可兼杀有翅蚜虫。粘满后另换胶带。

三、避免交叉感染花圃和温室附近避免种植易感染白粉虱的蔬菜和农作物,如黄瓜、茄子、番茄、菜豆等,可栽种十字花科作物。易感白粉虱的花卉尽量不要摆放在一起。花卉育苗圃地要选无虫源处,采接穗和插穗要选无虫害的植株。

四、抓好越冬防治,降低虫口基数北方冬季花卉入室前,先用硫磺、锯末、麦草混合物点燃熏蒸消毒温室。再对盆花进行严格检查,不要将白粉虱带入室内。室内发现白粉虱后,可用80%的敌敌畏乳油熏蒸。用量为每立方米1毫升,可将药液洒在干草或锯末上点燃,关闭门窗熏蒸4小时以上。
回復

小詹 發表於 2009-3-25 15:07:50 |顯示全部樓層
因為小麥草正長滿麥粒,一串串小麥,可愛到不得了.
初初種小麥草就同普通草無分別,但慢慢種加肥料就可以種出小麥.
sandylam 發表於 2008-8-6 19:22

你加咩肥呀~我驚加左肥我隻貓食左唔健康,所以一直無落肥~
回復

sandylam 發表於 2009-5-9 15:53:30 |顯示全部樓層
果園爆發紅蜘蛛事件.
電腦又撞瓜左,剛剛先整返好.
終於可以更新一下囉.

紅蜘蛛事件
想爆粗咁濟.
成盆一歲既蘋果樹比紅蜘蛛搞到半死.
日日要保持噴水,噴少一日又出返黎,究竟幾時先可以解決佢?
成棵樹得返一半葉咋.
餘吓既葉都好傷.

回復

sandylam 發表於 2009-5-9 16:02:17 |顯示全部樓層
現在先叫做控制到情況,但佢地唔係消失左呢.
只係我噴左水,佢地無咁多之嘛.
真係要暈足十次.

不如睇吓其他苗仔.

水晶梨

青提子&巨峰提子

奀仔苦瓜
真係好奀呀

花老師牌靚椒
巧靚呀佢
回復

sandylam 發表於 2009-5-9 16:08:06 |顯示全部樓層
新寵兒-蕃茜

唯一抵得住咁陰,一路都生得幾好.
最重要係我家囡囡鍾意食佢.
所以我咁鍾意佢囉

森美比我既麥當奴頭呀

我自己响一田買既苗仔再分插既意大利香芹

不過,我都換左支燈嚕.
加光少少希望對植物會好少少啦.
回復

farfeifar 發表於 2009-5-9 18:00:37 |顯示全部樓層
真係好奀呀...阿苦家...有冇比d肥佢啊??
回復

purplecoke 發表於 2009-5-9 23:03:10 |顯示全部樓層
係喎, 做左老豆都唔知添
支莖係唔係紅色架
ioksw 發表於 2009-3-8 14:41

請問提子點樣種, 我試過用食完d核種好幾次, 都吾出芽......
回復

新仔 發表於 2009-5-9 23:29:42 |顯示全部樓層
蘋果樹好可憐呀, 不過好彩蕃茜同花老師牌靚椒靚靚啫!
回復

sandylam 發表於 2009-5-10 14:48:35 |顯示全部樓層
457# farfeifar

我都有加左粒肥做基肥,之後就每星期一次液肥.
去到花墟又跌錢.
响花寶買左包日本粒肥,下星期先响苦瓜度試吓先.
回復