玫瑰, 自己試插支

關閉 [複製鏈接]
作者: Donder 發表于 2008-8-6 04:28:45
9786 75

我好鐘意玫瑰花, 所以也種有不少, 舊年, 聽隣居講, 玫瑰花是可插支再種的, 咁自己就盲摸摸試剪落黎, 浸水, 就種, 前前後後, 試插了有成 40 多支, 到最後, 挨得過冬天, 又成長到, 又開到花的, 就只有這一棵, 今年到現在, 這支插支開了唯一的一朵花.好靚, 好大朵, 自己也忍不住要讚下.
(
她的大名是, Jardins de Villandry)

早排, 的起心肝, 到圖書館找下書, 看下真正, 正確的插支法, ! 原來我一直整錯好多好多野, 唔怪之得插幾多死幾多啦.
以下是我跟書做的實驗.

把未木化的支條, 大約 15 CM 長剪下, 一切花, , , 全部剪掉唔要.

沾上 (幫助快生根粉) (不知真正的中文名)

插入泥, 只露出一個芽位在泥面. 新插的支條, 不可陽光直晒.

插支的位置, 最好不要靠近牆, 因牆吸收了陽光的熱力, 再反映到新插的支條,
會做成太熱. 因我的實驗前後插了 80 幾支, 所以沒有足夠的陰位種, 所以有部份迫住插在
牆邊種.

評分

查看全部評分

Donder 發表於 2008-8-6 04:33:09 |顯示全部樓層
localimg=640,480]5[/localimg]

好快已長出了新葉, 跟足書做, 又在玫瑰生長期插支, 真是成長得好好, 好快, 同舊年自己盲摸摸地插, 真是差好遠
回復

Donder 發表於 2008-8-6 04:36:13 |顯示全部樓層

以下是我舊年大錯誤的做法 :
支條剪落黎, 連葉, 水浸, 等到出新芽, 但無根, 才插落地種,  又無落幫助生根粉, 通常一插落地, 支條就慢慢死, 或新芽長大到某一程度, 但開唔到葉, 又慢慢死, 僅有的開到葉, 生存到的, 一落肥, 又比我頁死左.
大錯誤二 :
在錯誤季節插支, 玫瑰生長期在夏天, 通常秋尾才修剪, 因而有很多剪下的支條, 但用她們來插新支已是秋尾了, 生長期的季節已過, 之後就入冬, 她們更是死硬啦 ![/
size]
回復

Alfphy 發表於 2008-8-6 04:46:53 |顯示全部樓層
謝謝分享啊!
一次過插八十支,咁成功了,你的花園就名正言順成玫瑰園!明年花期一定很熱鬧了!
回復

Donder 發表於 2008-8-6 05:04:29 |顯示全部樓層
花咁多時間,  更是不插些普通野啦, 以下是我所用黎插支的原本玫瑰花

Jardins de Villandry

Peace/ Rosa Gloria Dei

回復

Donder 發表於 2008-8-6 05:07:47 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-6 04:46 發表
謝謝分享啊!
一次過插八十支,咁成功了,你的花園就名正言順成玫瑰園!明年花期一定很熱鬧了!

如挨得過冬天, 明年有 8 至 10 棵生得成, 我己好滿足了 !
回復

阿晴 發表於 2008-8-6 05:14:56 |顯示全部樓層
多謝示範, 十分有用~ 你用ge係 鮮花店 ge 玫瑰切花 ma?
回復

Alfphy 發表於 2008-8-6 05:45:23 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-8-6 05:04 發表
花咁多時間,  更是不插些普通野啦, 以下是我所用黎插支的原本玫瑰花

果然不同凡響,都是很美 的玫瑰!
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-6 05:45:39 |顯示全部樓層
叮噹 唔該晒!好靚女
回復

Alfphy 發表於 2008-8-6 10:40:44 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-8-6 05:07 發表

如挨得過冬天, 明年有 8 至 10 棵生得成, 我己好滿足了 !  

第一年過冬係要小心d,你可以試在第一場雪來臨之前搵野包住d小玫瑰,可以用花盆、麻包袋或者舊衣服都可以,最好是可以透氣都可以幫花花擋住風雪。千萬不要用膠袋!
回復

nuage 發表於 2008-8-6 11:07:26 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-8-6 04:36 發表

以下是我舊年大錯誤的做法 :
支條剪落黎, 連葉, 水浸, 等到出新芽, 但無根, 才插落地種,  又無落幫助生根粉, 通常一插落地, 支條就慢慢死, 或新芽長大到某一程度, 但開唔到葉,  ...

好成功喎﹗
請問把未木化的支條, 大約 15 CM 長剪下, 一切花, 葉, 刺, 全部剪掉唔要.(係咪即日用生根粉)
回復

花草之家 發表於 2008-8-6 11:22:43 |顯示全部樓層
我係另一綱址看見另外一個扦插方法,是帶一片葉子的,枝條插在花泥中(插花用的花泥),是浸水法。
回復

MarRose 發表於 2008-8-6 11:23:25 |顯示全部樓層
我都有試,剛買回來的玫瑰,見低部有側芽,試插中,希望OK la
回復

Donder 發表於 2008-8-7 13:02:28 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-6 05:14 發表
多謝示範, 十分有用~ 你用ge係 鮮花店 ge 玫瑰切花 ma?

一半一半啦, 部分是從我種的玫瑰身上剪下的, 部分是鮮花店 ge 玫瑰, 買返黎, 插在花瓶靚靚, 謝了之後, 再攞條更去插支, 當然要條更仍然健康, 未變黑既 !但第5張圖的大深紅色有菌邊的這扎玫瑰, 插了支後, D 支條唔係好點, 漸漸變黑, 只淨 2, 3 支仍綠綠地, 睇黎這束花可能沒有成功的例子了, 可能買她, 路途遠, 曾缺水啦 !

回復

Donder 發表於 2008-8-7 13:05:55 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-8-6 05:45 發表
叮噹 唔該晒!好靚女

你果D, 都快些試下啦, 現在仍趕得切個季節 !
回復

Donder 發表於 2008-8-7 13:11:38 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-6 10:40 發表

第一年過冬係要小心d,你可以試在第一場雪來臨之前搵野包住d小玫瑰,可以用花盆、麻包袋或者舊衣服都可以,最好是可以透氣都可以幫花花擋住風雪。千萬不要用膠袋! ...

我用聖誕樹的葉, 大大丫, 舖在面, 細細丫的就舖在下面用黎格位, 好好用架,  D 聖誕樹葉, 成個冬天都是翠綠色, 配埋白雪, 都幾靚架 !
回復

Donder 發表於 2008-8-7 13:19:34 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-8-6 11:07 發表

好成功喎﹗
請問把未木化的支條, 大約 15 CM 長剪下, 一切花, 葉, 刺, 全部剪掉唔要.(係咪即日用生根粉)

係呀, 你種有新鮮的玫瑰, 即剪, 即插, 在適合的季節, 保持泥土濕潤, 但唔好積水, (果D生根粉, 可好似我咁, 直接沾在支條上, 我睇包庄紙, 也可開水用黎淋, 但我怕 D 野草生得快過D玫瑰, (我圖放在水柸的支條, 因無時間插落地, 浸了在水柸 3 天才種落地, 不過, 這批到現在也生得好好 !   
回復

Donder 發表於 2008-8-7 13:23:28 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-8-6 11:22 發表
我係另一綱址看見另外一個扦插方法,是帶一片葉子的,枝條插在花泥中(插花用的花泥),是浸水法。

比個網址黎睇睇,我也想學多樣,THANK YOU !
回復

Donder 發表於 2008-8-7 13:26:09 |顯示全部樓層
原帖由 MarRose 於 2008-8-6 11:23 發表
我都有試,剛買回來的玫瑰,見低部有側芽,試插中,希望OK la

預祝你成功 !  睇著自己的實驗品在長大中,真是好開心架,
回復

everydayfan 發表於 2008-8-7 17:03:41 |顯示全部樓層
岩岩收左扎好靚既玫瑰花, D色又靚, 遲下又學你咁拎黎插枝先得
香港依家咁熱, 放室內得唔得架?  (太陽少好多)

回復

1234下一頁