鹽番茄

作者: yangac 發表于 2008-8-5 22:56:12
3905 23
媽媽在專賣日本野的舖頭買左一包四個,價值六十多元的番茄返來,佢話個Sales姐姐同佢講係咸味的番茄,包裝紙上寫住「塩トマト」,食的時候個個都話係喎,係有啲咸味喎,好好肉,幾好味,但係都係番茄味。當時留底左啲種子,諗住種有咸味的番茄,但係上網一check....先知原來塩トマト的意思唔係咸,而係超級甜 .....因為種的土壤係以前的鹽田,所以有很高鹽份、維他命及礦物質,所以啲番茄反而濃縮左啲糖份,係普通番茄的兩倍。
橫掂都有啲種子咯,咁咪試吓種囉!(不過好似唔係時候..)最大係呢兩棵咯!....不過我覺得佢唔似番茄...

http://www.belluna.net/gourmet/prd/060123/NE009-37.html
Agnes 發表於 2008-8-5 23:11:21 |顯示全部樓層
我覺得似
回復

Alfphy 發表於 2008-8-5 23:26:46 |顯示全部樓層
似蕃茄喎!
回復

蘑菇 發表於 2008-8-5 23:36:45 |顯示全部樓層
睇佢d葉形同埋莖上d毛毛,都好似wor,不過唔係响鹽田種唔知會唔會好似"阿媽"咁甜呢?
回復

lammanfung 發表於 2008-8-6 00:01:44 |顯示全部樓層
又學多一樣東西。希望種出來都好好味!
回復

Monse 發表於 2008-8-6 00:09:15 |顯示全部樓層
佢啲葉的確係蕃茄葉喎,唔好懷疑喇再種大小小看看,祈待看到你多肉又超甜既蕃茄有好收成吖,努力啊。
回復

PACO 發表於 2008-8-6 00:13:51 |顯示全部樓層
係蕃茄黎,不過唔係時候同弱咗D啫!我都食過鹽蕃茄,真係好濃蕃茄味同好甜架,不過因要出口售賣,所以會提早採收,令種子發育不良,咪攪到依家咁弱囉.
回復

阿晴 發表於 2008-8-6 03:54:04 |顯示全部樓層
咁如果在盆/田中加鹽可唔可以做翻果種濃味出黎呢…諗下姐… (=  = ")
回復

Alfphy 發表於 2008-8-6 03:59:09 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-8-6 00:13 發表
係蕃茄黎,不過唔係時候同弱咗D啫!我都食過鹽蕃茄,真係好濃蕃茄味同好甜架,不過因要出口售賣,所以會提早採收,令種子發育不良,咪攪到依家咁弱囉.

如果本身是種子發育不良,但係現在佢係發到芽,又種到小苗,可不可以/有沒有方法做後天補救功夫,種靚佢呢?
回復

Alfphy 發表於 2008-8-6 04:00:52 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-6 03:54 發表
咁如果在盆/田中加鹽可唔可以做翻果種濃味出黎呢…諗下姐… (=  = ")

我諗沒有這麼簡單,鹽的份量掌握得不準,植物好易一命鳴呼喎!
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-6 05:52:49 |顯示全部樓層
師奶欣 預祝大成功
回復

yangac 發表於 2008-8-6 07:31:33 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-6 03:59 發表

如果本身是種子發育不良,但係現在佢係發到芽,又種到小苗,可不可以/有沒有方法做後天補救功夫,種靚佢呢?

係囉...有冇呢?
可唔可以密啲追肥,或者一棵留番一個至兩個番茄,少啲收成或者會甜啲?

其實我都有諗過加啲鹽落啲泥度...不過我驚佢重死得重快...

希望種得出番茄啦!

回復

PACO 發表於 2008-8-6 08:16:14 |顯示全部樓層
原帖由 yangac 於 2008-8-6 07:31 發表

係囉...有冇呢?
可唔可以密啲追肥,或者一棵留番一個至兩個番茄,少啲收成或者會甜啲?

其實我都有諗過加啲鹽落啲泥度...不過我驚佢重死得重快...

希望種得出番茄啦! ...

日本人係唔會將d好野外流出街嘅,所以其實種得到已經好好,質素一定無原本咁好
回復

llaus 發表於 2008-8-6 08:29:08 |顯示全部樓層
日本人係唔會將d好野外流出街嘅,所以其實種得到已經好好,質素一定無原本咁好

會!!

但是天價嘛!!

"一包四個,價值六十多大洋唷"
回復

花園仔 發表於 2008-8-6 08:32:37 |顯示全部樓層
往年種倒蕃茄跟本好平常嘅啫, 雖然大蕃茄比較難種但都結倒果丫, D迷你蕃茄仔食都食唔曬, 今年就認真搞笑嘞! 好似種蕃茄係挑戰高難度咁, 真係希望可以種到蕃茄仔出黎咁就大家開心囉!
回復

llaus 發表於 2008-8-6 09:18:11 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-8-6 00:13 發表

咁係唔係所有生果用d核來種都無乜好結果呀???
回復

阿晴 發表於 2008-8-6 09:48:59 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-8-6 09:18 發表

咁係唔係所有生果用d核來種都無乜好結果呀???

多數都係, 因為好多都係F1雜交, 仲會返祖, 再留種再播品質各樣會變差

回復

whishy 發表於 2008-8-6 10:18:55 |顯示全部樓層
咁你d泥又冇好似 人地用有鹽ge地黎種...咪唔甜囉
回復

Alfphy 發表於 2008-8-6 10:57:24 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-6 09:48 發表

多數都係, 因為好多都係F1雜交, 仲會返祖, 再留種再播品質各樣會變差

請問甚麼是F1雜交啊?唔同植株接枝在一起啊?
回復

阿晴 發表於 2008-8-6 11:55:00 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-6 10:57 發表

請問甚麼是F1雜交啊?唔同植株接枝在一起啊?

F 1就是「第一代雜交種」
(例如:紅花和白花品系雜交,F 1(第一代雜交種)全為粉紅色,F 1再交配,在F 2(第二代雜交種)中取4株樣本,結果可能會分為1株紅,2株粉紅,1株白)
就是說 舉例 品質佳但不耐疾病的品種,與品質不佳而抵抗力強的品種,可以交配出品質佳又抵抗力也強的品種,這種種子的特徵只限於第一代(F 1),第二代又會分為「父與母」,所以就和第一代不同。
結果係後代的特徵有可能返祖, 要種翻 F 1 出黎ge機會微, 如果留種再種, 結果質素有可能變差, 冇可能全部都會有咁完美, 有時有d種子袋上會註明F 1種子不應留種, 農作物植物植物很多都有這種情況.

回復

12下一頁