我家工人所種的東西..

作者: yangac 發表于 2008-6-10 23:32:13
2103 7
我家的印傭用我地食利剩的果核種了這些東西:

薑幾舊

薑幾舊

蜜瓜(佢話架定係哈蜜瓜?)

蜜瓜(佢話架定係哈蜜瓜?)

綠豆,重出埋豆添...

綠豆,重出埋豆添...

綠豆同埋薑係種埋响同一個盤入面

綠豆同埋薑係種埋响同一個盤入面
yangac 發表於 2008-6-10 23:34:39 |顯示全部樓層
我想問吓綠豆係咪真係咁細條架?重細過隻手指尾?
洗唔洗加啲肥呢?好似好奀咁....
回復

小寶 發表於 2008-6-11 00:02:02 |顯示全部樓層
其實俾佢種下野都幾好呀, 歸屬感強d. 你又好人,俾佢種~
回復

whishy 發表於 2008-6-11 00:11:23 |顯示全部樓層

回復 2# yangac 的帖子

綠豆 我種過 用泥種真係會出一條條的豆(裡面有一粒粒綠豆)
樓主如果收割左d豆就要好好保管
因為我以前細個唔識 結果d豆乾哂皺皮
回復

fianfumy 發表於 2008-6-11 00:11:34 |顯示全部樓層
好多印傭在印尼的家都是可 "耕田" ... 所以種植都有一手 . 我家的印傭是其中一個 , 她在印尼的家是自給自足喎 , 所以好多時D 種子 , 她知道種唔種得 . 我從台灣 , 日本帶特別蔬果回港 , 她必留定種子 , 她又可寄回印尼屋企喎 .
回復

yangac 發表於 2008-6-11 23:02:42 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-6-11 00:02 發表
其實俾佢種下野都幾好呀, 歸屬感強d. 你又好人,俾佢種~

其實個工人係專係服待我老爺架,我老爺知道佢種左薑之後都話佢,重嚇到佢成舊薑扯左出黎添,之後我老爺又叫佢埋返佢繼續種咋...不過我老爺都幾鐘意種野,屋企有棵楊桃樹,芒果樹同埋枇杷樹添...但係唔知點解樣樣都好鬼死酸..冇人食!

原帖由 小寶 發表於 2008-6-11 00:02 發表

咁最多生到幾多條豆呀?而家先得兩條...

原帖由 whishy 發表於 2008-6-11 00:11發表
好多印傭在印尼的家都是可 "耕田" ... 所以種植都有一手 . 我家的印傭是其中一個 , 她在印尼的家是自給自足喎 ,  

係呀,佢都話係印尼種野架,佢話試過一支玫瑰花就咁插响地下就自己生成棵架!好勁!
回復

famoon 發表於 2008-6-12 13:57:04 |顯示全部樓層
佢應該係一個好工人呢~~
話唔定佢係高手tim喎, 不如俾埋妳老爺d果樹佢打理, 或者會有好味嘅果實呀!
回復

Tony 發表於 2008-6-12 15:47:06 |顯示全部樓層
原帖由 whishy 於 2008-6-11 00:11 發表
因為我以前細個唔識 結果d豆乾哂皺皮

我試過冇理佢,係個果莢入面發芽.........
回復