豬籠草怎樣才長籠?

作者: yangac 發表于 2008-7-27 00:38:17
3254 7
因我住新界村屋,很多蚊,上年在花園街買了一盤豬籠草諗住掛响屋企無咁多蚊,但係越種越衰,當時唔知個籠入面要放水,啲籠乾晒,啲葉又變啡,最尾全部葉變晒啡....最後我剪晒啲葉,但係而家已經出返晒新葉,有成5,6片,但全部都唔長籠。我放在露台位,上午只有少量陽光,買返黎到而家未換過泥,未加過肥,洗唔洗全日晒?因為睇頂的種植方法話要夠濕,我驚晒死佢..呢排咁熱..請問我而家要點做?
cf0 發表於 2008-7-27 16:51:08 |顯示全部樓層
個籠唔加水都得架, 的水係佢自已的出來架.
的葉香左我 "估" 有 2 個可能,
   1    你果樹大乾, 或者
   2     冬天, 你果隻怕冷

如果你種左咁耐, 而家又生葉, 應該己適應左個環境, 唔會死往!!
但係好可能唔夠潮濕 wor. 你要自己想辨法.
我知道其中2 種
1    早,午,晚 噴水在葉面  (無時間 ??)
2    買加濕打霧器  ( 好貴 ??, )
另外, 要保持 泥土濕潤 也有幫助

大家師兄幫下佢手, 比的意見啦 !
回復

dryfish 發表於 2008-7-27 18:41:07 |顯示全部樓層
不如你講下你點種啦!
D泥係咪經常好濕呀?
因為一般可以係市面上買得到的豬籠草都唔難種架.
如果佢全部葉變晒啡呢,我諗未必係冷熱或者濕唔濕的問題喇.

仲有呀,不如你影D photo黎睇下啦.
不同的豬籠草有唔同的喜好,你咁講大家都係盲人摸象架喳.

**不過如果我係你,我會俾佢晒.無足夠日照更加難長籠.

原帖由 yangac 於 2008-7-27 00:38 發表
因我住新界村屋,很多蚊,上年在花園街買了一盤豬籠草諗住掛响屋企無咁多蚊,但係越種越衰,當時唔知個籠入面要放水,啲籠乾晒,啲葉又變啡,最尾全部葉變晒啡....最後我剪晒啲葉,但係而家已經出返晒新葉,有成5,6片,但全部都唔長籠。 ...

*仲有,如果你想屋企無咁多蚊呢,種豬籠草係幫唔到你架.

原帖由 cf0 於 2008-7-27 16:51 發表
個籠唔加水都得架, 的水係佢自已的出來架.
的葉香左我 "估" 有 2 個可能,
   1    你果樹大乾, 或者
   2     冬天, 你果隻怕冷

如果你種左咁耐, 而家又生葉, 應該己適應左個環境, 唔會死往!!
但係好可能唔夠潮濕 w ...

add11icon 我估就唔係唔夠濕喇...........................................
回復

dryfish 發表於 2008-7-27 19:00:58 |顯示全部樓層

補充小小野.

豬籠草呢,泥都係唔好咁濕好.
要濕的係空氣濕度
泥土就要比較好的透氣度,唔可以一路濕住佢
濕係要,不過唔好太濕,幾世都未乾個種
*只有一部分的豬籠草可以好濕咁種.
如果一路濕住佢,往往都只會落得爛根的下場
因此,如果見到豬籠草D葉柄有異樣,而泥仍是濕
就有可能係因太濕而爛根喇~

回復

peace 發表於 2008-7-28 08:06:31 |顯示全部樓層
原帖由 yangac 於 2008-7-27 00:38 發表
因我住新界村屋,很多蚊,上年在花園街買了一盤豬籠草諗住掛响屋企無咁多蚊,但係越種越衰,當時唔知個籠入面要放水,啲籠乾晒,啲葉又變啡,最尾全部葉變晒啡....最後我剪晒啲葉,但係而家已經出返晒新葉,有成5,6片,但全部都唔長籠。 ...

看看这里,避免犯同样的错
http://chinese.cari.com.my/myfor ... &extra=page%3D1
回復

yangac 發表於 2008-7-30 16:26:07 |顯示全部樓層
附上相片...我就係種响個騎樓度...

回復

dryfish 發表於 2008-8-3 21:29:44 |顯示全部樓層
你呢棵,如果我冇估錯,係Nepenthes x coccinea
棵野係低地,不過因為交左mirabilis,
因此係好粗生下的.濕度方面要求唔係好高,
唔好過低就得喇,有得晒就晒下啦,好d架
只要係天氣cold時,注意下就ok的了
*不過呢棵野係要時間適應,放係一個穩定的環境,
等到佢適應到,就勁出籠架喇.
我個棵依家都出籠.
(如果我冇估錯係Nepenthes x coccinea的話)
回復

灝灝 發表於 2008-8-5 13:23:12 |顯示全部樓層
我頭先買左,但唔知要淋幾多水,又唔知要曬幾內太陽,有冇人可以help me?
回復