喜蔭新手問題

作者: 031504 發表于 2014-7-19 21:27:08
874 8
之前只有種迷岩,但因為環境改變不能再多種迷岩
所以想改種喜蔭 (因為環境小左陽光

但想知道喜蔭係米個個品種都會變到好大棵
有迷你種嗎 (像迷岩

謝謝
freda 發表於 2014-7-21 12:46:27 |顯示全部樓層
我之前種過SILVER SKIES就比較細D..
回復

powergun 發表於 2014-7-21 12:57:08 |顯示全部樓層
迷岩都唔係太需要陽光的, 有散射光, 甚至用燈光都可以的, 喜蔭反而要求更高
回復

Ironman888 發表於 2014-7-21 15:08:54 |顯示全部樓層
喜蔭好受得光,我先前用燈照都一日照過10個鐘,我搬左新屋後因為向西原因,我試下放窗台種,點知仲靘。
回復

031504 發表於 2014-7-26 00:56:02 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-7-21 12:57
迷岩都唔係太需要陽光的, 有散射光, 甚至用燈光都可以的, 喜蔭反而要求更高 ...

下是嗎!?
我之前拎迷岩返搬工室點知唔夠光
但有花友話喜陰比迷岩更耐陰

回復

031504 發表於 2014-7-26 00:56:19 |顯示全部樓層
Ironman888 發表於 2014-7-21 15:08
喜蔭好受得光,我先前用燈照都一日照過10個鐘,我搬左新屋後因為向西原因,我試下放窗台種,點知仲靘。 ...

如果唔夠光呢
回復

powergun 發表於 2014-7-26 01:23:28 |顯示全部樓層
031504 發表於 2014-7-26 00:56
下是嗎!?
我之前拎迷岩返搬工室點知唔夠光
但有花友話喜陰比迷岩更耐陰

岩桐屬植物有太陽照下當然會健康d 靚d 的, 但唔係話唔夠光一定種唔到的, 我試過係冷氣房, 幾乎無直射陽光的環境下, 都可以種到開花的

喜蔭我依家重摸索中, 太難種了
回復

Ironman888 發表於 2014-7-26 08:12:59 |顯示全部樓層

唔夠光會標高及葉色會相對較淺色
回復

B17 發表於 2014-7-26 11:29:41 |顯示全部樓層
Ironman888 發表於 2014-7-21 15:08
喜蔭好受得光,我先前用燈照都一日照過10個鐘,我搬左新屋後因為向西原因,我試下放窗台種,點知仲靘。 ...

我都係用光管種,長葉開花冇問題,但葉色就不及自然光

呢幾日天氣高溫,你D喜蔭受唔受得住直射陽光?
回復