有無人識種"果王"?

作者: kelvinkou 發表于 2008-8-2 22:51:34
4765 28
有無人識種"果王"啊~
今日屋企人食完榴槤留下超多"巨大嘅種子"
之後SEARCH晒成個園藝館都無見到有關榴槤嘅話題
所以就想問下有無人種過囉~~ (學下嘢先~)

(有無post錯版?有的話非常抱歉!)
jacky 發表於 2008-8-2 23:29:22 |顯示全部樓層
係樹黎wo...仲要好大pual....
你屋企有冇花園先~
回復

yuwaiman 發表於 2008-8-2 23:30:48 |顯示全部樓層
我隔離屋有種, 佢都係用核種, 但咁多年都有成果(佢用電油桶種的)
P.S. 我唔知佢種咗幾耐, 佢淨係話我知種咗好耐咋
回復

阿晴 發表於 2008-8-2 23:35:22 |顯示全部樓層
食完要即刻擺粒種子入泥埋住, 因為呢類大粒ge水果種子如果乾左之後發芽率會減低, 我未種過, 不過, 我諗好似種大樹波蘿咁種, 不過大樹波蘿就多人種d, 就未聽過有人種榴槤, 同埋成樹後好大por, 普通家庭一定冇位容納佢, 細por果陣可以當種子盆栽玩下.

回復

jacky 發表於 2008-8-2 23:37:34 |顯示全部樓層
回復

kelvinkou 發表於 2008-8-3 00:18:10 |顯示全部樓層

Jacky, yuwaiman, 阿晴: 你們好!!! 好多謝你地嘅回覆同意見!!

Jacky: 我無花園... 都係想種黎玩玩啫... 可以响邊度搵個油桶番黎種呢?!~ 我在想像榴槤成熟了跌落個頭度都"唔少嘢"~ hehe
           我未種就已經在妄想收成~哈哈~

阿晴: 死la, 我d"巨型種子"無即刻放入泥度! Too bad!~ 不過個榴槤仲未食晒... 放了入雪櫃... 會"凍死"種子而降低發芽率嗎?

yuwaiman: 用油桶都種到出榴槤~ 佩服佩服!!!

啊~ 仲有! 忘記了我想多謝Jacky 那個網站!!! 超好!!!!!!! 種咩都有教學!!!!!!! 推一下!!!

而家心多多又想種芒果了... 屋企人都話我傻
回復

小寶 發表於 2008-8-3 00:41:10 |顯示全部樓層
我淨係想食榴槤,唔想種
回復

kelvinkou 發表於 2008-8-3 00:53:43 |顯示全部樓層
我今日食上癮! 嘻嘻!!!
不過有一部分人真係恨榴槤恨到入骨, 講親就話臭, 話慘過食屎... 唔明點解個人腦咁複雜, 一種氣味, 係咩原因令人覺得佢係臭嘅? 咁臭的定義是什麼?

有人話似貓屎味, 我O晒嘴...
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7006052703352
回復

阿晴 發表於 2008-8-3 01:19:38 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-8-3 00:18 發表

....而家心多多又想種芒果了... 屋企人都話我傻

你想0係屋企開個果園~~?
回復

阿晴 發表於 2008-8-3 01:25:28 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-8-3 00:53 發表
我今日食上癮! 嘻嘻!!!
不過有一部分人真係恨榴槤恨到入骨, 講親就話臭, 話慘過食屎... 唔明點解個人腦咁複雜, 一種氣味, 係咩原因令人覺得佢係臭嘅? 咁臭的定義是什麼?

有人話似貓屎味, 我O晒嘴...
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7006052703352

我諗雪過冇問題ge~ 又唔係雪藏~
紅毛丹我都試過, 差唔多ga~係就咁種就會發芽, 不過記得好似係要等.

唔同人對果王榴槤ge評價都好唔同, 好極端, 有d人話似焦糖咁香甜「 」, 有d人就話fs$78@Xyz…「 」…至今…我仲未有勇氣去嚐試佢…

回復

kelvinkou 發表於 2008-8-3 01:30:47 |顯示全部樓層

回復 9# 阿晴 的帖子

如果可以我想
我想家裡有個花園仔!!!! 太好了!!!! 老咗都唔會悶!!!! (不過老咗仲有無力打理花園都係一個問題)
回復

小寶 發表於 2008-8-3 01:31:25 |顯示全部樓層

回復 10# 阿晴 的帖子

人間極品....你仲唔快d去試 (要買個靚d架)
回復

kelvinkou 發表於 2008-8-3 01:34:57 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-3 01:25 發表

我諗雪過冇問題ge~ 又唔係雪藏~
紅毛丹我都試過, 差唔多ga~係就咁種就會發芽, 不過記得好似係要等.

唔同人對果王榴槤ge評價都好唔同, 好極端, 有d人話似焦糖咁香甜「 」, 有d人就話fs$78@Xyz…「 :i ...

係lor, 我唔係超中意食榴槤, 中意到癲咁, 不過就一定唔會話難食lor... 我諗有d人第一次食哥個榴槤唔靚... 所以產生了壞印象吧... 所以成世都咁憎榴槤~
回復

阿晴 發表於 2008-8-3 01:37:34 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-8-3 01:31 發表
人間極品....你仲唔快d去試 (要買個靚d架)

屋企人有買, 我咬過一啖…覺得好似溶左ge 一 peg野.........
但係我又會食榴槤雪條wor~ 可能我怕佢個口感加陣刺激性味道~
回復

kelvinkou 發表於 2008-8-3 01:41:11 |顯示全部樓層

回復 14# 阿晴 的帖子

那你不是hate 榴槤那類人lu!! 我個frd係個憎榴槤憎得好徹底嘅人, 咩嘢有榴槤味就係一句"屎"~!!!!
我話佢知我買咗個榴槤番黎未開, 佢話:呢排都唔洗叫我黎你屋企啦, 唔洗掛住我!!
你話死未...
回復

kelvinkou 發表於 2008-8-3 01:42:46 |顯示全部樓層
不過真係一peg嘢咁~ 入口即溶~~~~~~~~~
回復

阿晴 發表於 2008-8-3 01:52:09 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-8-3 01:41 發表
那你不是hate 榴槤那類人lu!! 我個frd係個憎榴槤憎得好徹底嘅人, 咩嘢有榴槤味就係一句"屎"~!!!!
我話佢知我買咗個榴槤番黎未開, 佢話:呢排都唔洗叫我黎你屋企啦, 唔洗掛住我!!
你話死未... ...

Tum下人地la~~
不過, 有時食唔慣、唔受得陣味ge人都覺得好難頂, 好似我試過搭輕, 鐵唔知邊個LOh左果王上車, 住左d味係格車廂入面..... 唔怪得會有人誤會榴槤味係煤氣味... 感覺好似一陣發酵ge刺鼻氣味~~~~~~
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-3 10:05:43 |顯示全部樓層
哈~ 甘快諗家老年生活!
回復

cross 發表於 2008-8-3 10:28:34 |顯示全部樓層

屋企人鐘意食留連
佢地一食我就出街
同埋夜晚佢同我講野我會走埋一二邊
回復

kelvinkou 發表於 2008-8-3 13:24:55 |顯示全部樓層

回復 18# 蛀米虫 的帖子

係早左啲... 我唔應該諗咁多
回復

12下一頁