桂花的種子(期待發芽中)

關閉 [複製鏈接]
作者: Alfphy 發表于 2008-7-31 09:30:19
8859 85
Alfphy 發表於 2008-8-1 11:30:19 |顯示全部樓層
網上找不到相關的桂子種子發芽資料,便借鏡其他種子的發芽方面,就先來水浸啦!
第一天:浸了一晚後,原本全部都浮在水面的種子,有些卻沉了入水底,有些仍是浮面喎!而沉底的種子外殼輕微裂開了

評分

查看全部評分

回復

Agnes 發表於 2008-8-1 13:24:17 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-1 11:30 發表
網上找不到相關的桂子種子發芽資料,便借鏡其他種子的發芽方面,就先來水浸啦!
第一天:浸了一晚後,原本全部都浮在水面的種子,有些卻沉了入水底,有些仍是浮面喎!而沉底的種子外殼輕微裂開了 ...

有動靜啦!好啊!
裂開的可能快可下種了.
回復

Alfphy 發表於 2008-8-1 21:43:23 |顯示全部樓層
其中一個裂開的,其實係收到時已裂開了, 有點擔心可能係寄送過程中壓破了的。但係有一個就真係浸水後破開了……

其實我都唔知要浸幾耐,我上網上,見柚子的種子發芽係要浸七天才下泥,我見柚子的種子size和桂花的差不多,咁桂花的種子需浸的時間都差不多卦?!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-1 21:48:37 |顯示全部樓層
仲有一個問題,有沒有人知道到底放入泥時,應該係尖向底,定係較圓果邊向底呢?
回復

Agnes 發表於 2008-8-1 21:49:52 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-1 21:43 發表
其中一個裂開的,其實係收到時已裂開了, 有點擔心可能係寄送過程中壓破了的。但係有一個就真係浸水後破開了……

其實我都唔知要浸幾耐,我上網上,見柚子的種子發芽係要浸七天才下泥,我見柚子的種子size和桂花的差不 ...

一味靠估情況下, 這不失為邏輯推理, 希望你得啦!
回復

草民 發表於 2008-8-1 22:00:39 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-1 21:48 發表
仲有一個問題,有沒有人知道到底放入泥時,應該係尖向底,定係較圓果邊向底呢?

邏輯推理:在自然飄落的種子,應是打橫。
回復

Agnes 發表於 2008-8-1 22:04:58 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-8-1 22:00 發表

好有道理
回復

Alfphy 發表於 2008-8-1 22:09:03 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-1 21:49 發表

一味靠估情況下, 這不失為邏輯推理, 希望你得啦!

thanks!希望得啦!
我今早都望過下有沒有出根的跡象,免得出根時,被水浸死!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-1 22:09:37 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-8-1 22:00 發表

嘩哈哈!講得好o岩啊!
回復

阿晴 發表於 2008-8-2 01:04:23 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-1 21:43 發表

其實我都唔知要浸幾耐,我上網上,見柚子的種子發芽係要浸七天才下泥,我見柚子的種子size和桂花的差不多,咁桂花的種子需浸的時間都差不多卦?!

我諗冇問既ga~ 只要唔傷及入面粒種仁, 如果仲好新鮮就應該種到.
同埋, 如果浸到佢自己開左口就唔洗再浸咁耐, 從照片上看, 柚子的種皮比桂花種子硬好多ma.
應該可種, 種仁吸了足夠的水分便會甦醒呼吸, 開始萌芽, 浸太久怕種子會死亡~

回復

阿晴 發表於 2008-8-2 02:19:14 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-7-31 17:20 發表

"黄金桂"
上次我在APiTA超市買過膠樽裝"黄金桂"
日本人(伊藤園)在大陸設廠製造的,
原來就是桂花茶,
擺入雪柜隨時飲,
味道不錯!

呢隻我都飲過 , 不過唔知係咪日本人口味 定 因為支裝茶, 所以覺得好淡 , 不過我都係因為個樽包裝先買 ~~

回復

阿晴 發表於 2008-8-2 02:47:13 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-7-31 13:49 發表
種子係真,呢度有相睇,之前見到有個網有成熟果嘅相,個果好似係深藍色/黑色http://www.hktree.com/tree/Osmanthus%20fragrans.htm

原來桂花果實係咁ga ~ 成粒西梅咁ge樣, 咁大粒 ~ 第一次見~
回復

Alfphy 發表於 2008-8-2 03:39:46 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-2 01:04 發表

我諗冇問既ga~ 只要唔傷及入面粒種仁, 如果仲好新鮮就應該種到.
同埋, 如果浸到佢自己開左口就唔洗再浸咁耐, 從照片上看, 柚子的種皮比桂花種子硬好多ma.
應該可種, 種仁吸了足夠的水分便會甦醒呼吸, 開始 ...

係喎!謝謝提醒!咁我今晚就把浸開果粒落泥先!
咁就可以隨便做個比較,到底係邊批快發芽d?!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-2 03:40:53 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-2 02:47 發表

原來桂花果實係咁ga ~ 成粒西梅咁ge樣, 咁大粒 ~ 第一次見~

正確的size係如樹上未曬乾的杞子!
回復

阿晴 發表於 2008-8-2 11:42:23 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-2 03:39 發表

係喎!謝謝提醒!咁我今晚就把浸開果粒落泥先!
咁就可以隨便做個比較,到底係邊批快發芽d?!

其實沉左底就代表d種子有吸到水喇~
回復

Alfphy 發表於 2008-8-2 11:49:19 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-2 11:42 發表

其實沉左底就代表d種子有吸到水喇~

really??? yes!!
不過呢,其實我之前做左少少手腳.....就係呢,我剛浸的時候,見全部都浮面喎,咁我就用另一個杯壓在種子上面,等種子完全浸於水中,就咁壓左一日後,就出現了有些沉有些浮的局面了!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-2 11:51:15 |顯示全部樓層
今天已把三粒沉在水底的種子放入泥裏!期待發芽!
回復

阿晴 發表於 2008-8-2 11:59:16 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-2 11:49 發表

really??? yes!!
不過呢,其實我之前做左少少手腳.....就係呢,我剛浸的時候,見全部都浮面喎,咁我就用另一個杯壓在種子上面,等種子完全浸於水中,就咁壓左一日後,就出現了有些沉有些浮的局面了! ...

可以試下用溫水浸~ 唔洗咁樣壓住佢ga…
回復

Alfphy 發表於 2008-8-3 01:40:45 |顯示全部樓層
嘻嘻嘻!我第一天係用了溫水浸架..... ....不過第二天就沒有了,只用室溫水,因為擔心唔知會唔會長用溫水會「漉」煮d果仁呢! .....
回復

Alfphy 發表於 2008-8-3 01:46:51 |顯示全部樓層
第二天:仍在浸水的有五粒,其中四粒已沉底,可準備入泥;仍一粒頑強份子半浮於水面。
回復