桂花的種子(期待發芽中)

關閉 [複製鏈接]
作者: Alfphy 發表于 2008-7-31 09:30:19
8842 85
上星期在ebay買了幾粒Osmanthus Fragrans(中文好似係桂花)的種子,見介紹話佢的花很香的,咪諗住試下種....
今日收到種子,諗唔到桂花的種子咁大的。有沒有朋友種開桂花,可以鑑證下,到底呢d係咪桂花種子呢?

粒種子成1cm長,橢圓型的

粒種子成1cm長,橢圓型的

有粒爆開左

有粒爆開左
lammanfung 發表於 2008-7-31 09:34:59 |顯示全部樓層
我家裡有種桂花樹,但未見過種子。沒錯,桂花很香,但花朵很小,不漂亮。
回復

lammanfung 發表於 2008-7-31 09:35:37 |顯示全部樓層
前陣子也在花墟見到很多盆桂花樹,挺大盆的。
回復

Alfphy 發表於 2008-7-31 09:43:31 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-7-31 09:34 發表
我家裡有種桂花樹,但未見過種子。沒錯,桂花很香,但花朵很小,不漂亮。

我在網上都搵唔到用種子種桂花的資料啊!!!有d更話桂花其實係無種子的!!唔知係咪俾人騙呢?!
不過買了種子就即管試,睇下種到乜都好!
回復

Alfphy 發表於 2008-7-31 09:44:31 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-7-31 09:35 發表
前陣子也在花墟見到很多盆桂花樹,挺大盆的。

網上有人話桂花係要有一定年資先會開花喎!唔知真唔真?
回復

羊咩咩 發表於 2008-7-31 10:02:58 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-7-31 09:44 AM 發表

網上有人話桂花係要有一定年資先會開花喎!唔知真唔真?

真架~買盆啦!
回復

Alfphy 發表於 2008-7-31 10:04:25 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-7-31 10:02 發表

真架~買盆啦!

但係買的時候點樣挑選為之好?係咪見有花開就ok?
回復

Agnes 發表於 2008-7-31 10:15:57 |顯示全部樓層
http://www.scentednectar.com/garden/osmanthus.htm
http://www.pfaf.org/database/plants.php?Osmanthus+fragrans
根據網上資料, 真係用種子有排等, 我有種桂花都冇見過種子
買棵較實際, 花墟約$40都唔錯.
回復

花草之家 發表於 2008-7-31 10:18:58 |顯示全部樓層
我棵桂花有5尺高,未見過有種子呀!你個粒種子重咁大粒?
回復

Alfphy 發表於 2008-7-31 10:21:23 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-7-31 10:15 發表
http://www.scentednectar.com/garden/osmanthus.htm
http://www.pfaf.org/database/plants.php?Osmanthus+fragrans
買棵較實際, 花墟約$40都唔錯. ...

40蚊就買到?!如果我仲住在香港就好啦!!!!!
回復

Alfphy 發表於 2008-7-31 10:23:08 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-7-31 10:15 發表
買棵較實際, 花墟約$40都唔錯. ...

我已把你的網上資料加入我的最愛!謝謝你分享!
嘩!佢話種子發芽需要6至18個月,救命啊! 如果我18個月後仍保留住未發芽的種子又記得佢係乜的話........

回復

Alfphy 發表於 2008-7-31 10:23:42 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-7-31 10:18 發表
我棵桂花有5尺高,未見過有種子呀!你個粒種子重咁大粒?

都唔知賣家係邊搵到
回復

Agnes 發表於 2008-7-31 10:24:24 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-7-31 10:21 發表

40蚊就買到?!如果我仲住在香港就好啦!!!!!

你喺邊樹呀?
回復

Alfphy 發表於 2008-7-31 10:25:28 |顯示全部樓層
加拿大啊!
回復

Agnes 發表於 2008-7-31 10:28:51 |顯示全部樓層
原來如此.
回復

Alfphy 發表於 2008-7-31 10:30:28 |顯示全部樓層
唔得,要再去搵下邊度有現成的桂花買至得!不過,肯定就沒有香港咁便宜了!
回復

Agnes 發表於 2008-7-31 10:32:11 |顯示全部樓層
咁你就要留意當地的電視 gardening節目, 乜乜 backyard之類, 搞 d 大製作, 做乜仲留意 HK的花花呀?
回復

kwanyeehui 發表於 2008-7-31 10:42:49 |顯示全部樓層
桂花好細小, 香味又不及白蘭, 桂花都有分金桂同銀桂架.
上次去桂林買的桂花茶都不及鐵觀音好味.
回復

Alfphy 發表於 2008-7-31 10:54:27 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-7-31 10:32 發表
咁你就要留意當地的電視 gardening節目, 乜乜 backyard之類, 搞 d 大製作, 做乜仲留意 HK的花花呀?

我家的花園一早俾有人種滿花草啦!
我只好向屋內發展! 咁亞熱帶植物最o岩啦!
回復

Alfphy 發表於 2008-7-31 10:55:08 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-7-31 10:42 發表
桂花好細小, 香味又不及白蘭, 桂花都有分金桂同銀桂架.
上次去桂林買的桂花茶都不及鐵觀音好味.

金桂和銀桂係點分架?
回復

12345下一頁