桂花的種子(期待發芽中)

關閉 [複製鏈接]
作者: Alfphy 發表于 2008-7-31 09:30:19
8858 85
Agnes 發表於 2008-7-31 10:58:55 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-7-31 10:42 發表
桂花好細小, 香味又不及白蘭, 桂花都有分金桂同銀桂架.
上次去桂林買的桂花茶都不及鐵觀音好味.

桂花和白蘭我都有種, 香氣各有特色啦!
桂花配合鐵觀音冲茶我就覺得好好味.
新鮮或風乾桂花冲茶都好好.
回復

阿晴 發表於 2008-7-31 11:15:56 |顯示全部樓層
金桂係黃花, 銀桂係白花, 好似仲有隻丹桂係深橘色ga~~

我覺得銀桂靚好多~ [ http://www.ylj.suzhou.gov.cn/big ... D=7&NClassID=20 ]

回復

阿晴 發表於 2008-7-31 11:19:34 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-7-31 10:58 發表

桂花和白蘭我都有種, 香氣各有特色啦!
桂花配合鐵觀音冲茶我就覺得好好味.
新鮮或風乾桂花冲茶都好好.

Agnes~
我都有沖開桂花鐵觀音ga~~ 真係好正~ 好清好淡雅~~
不過就唔知d桂花咩來源, 可能我買果d平, 成日都見到有雜質, 有時我都唔敢望 , 就咁"不"左d桂花出黎沖就算~
回復

Agnes 發表於 2008-7-31 11:30:58 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-7-31 11:19 發表

Agnes~
我都有沖開桂花鐵觀音ga~~ 真係好正~ 好清好淡雅~~
不過就唔知d桂花咩來源, 可能我買果d平, 成日都見到有雜質, 有時我都唔敢望 , 採就咁"不"左d桂花出黎沖就算~ ...

阿晴, 我地真係同道中人.
桂花細細碎碎, 有時採摘時花托仔也混雜其中, 食唔壞嘅!
所以自家採摘最安全, 也經濟, 因為在茶葉店買黄金桂都不便宜.
平日最多見的是白花桂花, 其他色我也見過, 但好似奀 d, 花少.
會唔會你嫲嫲度都有桂花呢?

回復

fnv234 發表於 2008-7-31 13:49:24 |顯示全部樓層
種子係真,呢度有相睇,之前見到有個網有成熟果嘅相,個果好似係深藍色/黑色http://www.hktree.com/tree/Osmanthus%20fragrans.htm
回復

阿晴 發表於 2008-7-31 14:22:28 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-7-31 11:30 發表

所以自家採摘最安全, 也經濟, 因為在茶葉店買黄金桂都不便宜.
平日最多見的是白花桂花, 其他色我也見過, 但好似奀 d, ...

冇r~ 我地冇種桂花, 如果自己種開得好少, 不過真係乾淨好多~~
回復

Agnes 發表於 2008-7-31 16:08:58 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-7-31 14:22 發表

冇r~ 我地冇種桂花, 如果自己種開得好少, 不過真係乾淨好多~~

可能你嫲嫲家外路邊野生都有,
都好快大架,大左咪多桂花囉, 仲開幾造添.
如果去黃大仙廟, 留意有幾棵老桂花大樹, 遊人坐在其下遮陰乘涼, 迎人幽香, 盡滌凡人身心塵垢.
回復

Monse 發表於 2008-7-31 16:24:08 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-7-31 09:30 發表
上星期在ebay買了幾粒Osmanthus Fragrans(中文好似係桂花)的種子,見介紹話佢的花很香的,咪諗住試下種....
今日收到種子,諗唔到桂花的種子咁大的。有沒有朋友種開桂花,可以鑑證下,到底呢d係咪桂花種子呢? ...

我都唔知原來桂花會結籽的,多得你這個貼才讓我學多一樣野。
回復

牙鈴 發表於 2008-7-31 16:25:40 |顯示全部樓層
桂花咁細可以結到咁大粒種子....
回復

阿晴 發表於 2008-7-31 16:30:22 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-7-31 16:08 發表

可能你嫲嫲家外路邊野生都有,
都好快大架,大左咪多桂花囉, 仲開幾造添.
如果去黃大仙廟, 留意有幾棵老桂花大樹, 遊人坐在其下遮陰乘涼, 迎人幽香, 盡滌凡人身心塵垢. ...

桂花除非人種, 好少野生ga~
原來黃大仙有老桂花樹ga~ 多謝告知~ 有機會去望下先~ thx~

回復

kwanyeehui 發表於 2008-7-31 17:20:40 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-7-31 11:30 發表

平日最多見的是白花桂花, 其他色我也見過, 但好似奀 d, ...

"黄金桂"
上次我在APiTA超市買過膠樽裝"黄金桂"
日本人(伊藤園)在大陸設廠製造的,
原來就是桂花茶,
擺入雪柜隨時飲,
味道不錯!

回復

Agnes 發表於 2008-7-31 17:46:21 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-7-31 16:30 發表

桂花除非人種, 好少野生ga~
原來黃大仙有老桂花樹ga~ 多謝告知~ 有機會去望下先~ thx~

咁可能真係唔係野生, 而係粗生, 村民是但種在路邊.
回復

Alfphy 發表於 2008-7-31 21:30:24 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-7-31 13:49 發表
種子係真,呢度有相睇,之前見到有個網有成熟果嘅相,個果好似係深藍色/黑色http://www.hktree.com/tree/Osmanthus%20fragrans.htm

謝謝你啊!咁我都安心d!桂花花好細,原來果子可以咁大喎!
size和我得到的種子有幾分似.....
希望我的可以發到芽啦!
回復

Alfphy 發表於 2008-7-31 21:32:09 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-7-31 16:24 發表

我都唔知原來桂花會結籽的,多得你這個貼才讓我學多一樣野。

呵呵呵!我成日都係度學野,今次終於有少少貢獻啦!
回復

Alfphy 發表於 2008-7-31 21:38:38 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-7-31 17:20 發表

"黄金桂"
上次我在APiTA超市買過膠樽裝"黄金桂"
日本人(伊藤園)在大陸設廠製造的,
原來就是桂花茶,
擺入雪柜隨時飲,
味道不錯!

仲以為另一個品種呢!
回復

Alfphy 發表於 2008-7-31 21:41:06 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-7-31 11:15 發表
金桂係黃花, 銀桂係白花, 好似仲有隻丹桂係深橘色ga~~

我覺得銀桂靚好多~ [ http://www.ylj.suzhou.gov.cn/big ... D=7&NClassID=20 ]

銀桂確係靚d.....icon31
回復

fnv234 發表於 2008-7-31 22:04:46 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-7-31 21:30 發表

謝謝你啊!咁我都安心d!桂花花好細,原來果子可以咁大喎!
size和我得到的種子有幾分似.....
希望我的可以發到芽啦!

有冇去下一頁睇?有張相有種子睇,同你果D一樣
回復

Alfphy 發表於 2008-7-31 22:27:23 |顯示全部樓層
睇到啦!果肉下的就是種子! 好野!咁我都安心,起碼個賣家沒有騙我!
現在就看我的運氣.....到底係咪可以發芽成功呢?
網上話種子最好用新鮮採摘的,翌年下種最好……
我的種子如果都係去年收採的就好啦!
回復

Agnes 發表於 2008-7-31 23:22:05 |顯示全部樓層
有冇睇「談天說地--講飲講食」版?
厨神 freddywongdy 今天示範杞子桂花糕,
我有客串献醜鮮奶大菜糕, 我請你食吖!
回復

Alfphy 發表於 2008-7-31 23:24:50 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-7-31 23:22 發表
有冇睇「談天說地--講飲講食」版?
厨神 freddywongdy 今天示範杞子桂花糕,
我有客串献醜鮮奶大菜糕, 我請你食吖!

即刻去睇!
回復