仙人掌種子種植(A組+B組)比賽 - 公告版,已出比賽結果

作者: Audrey 發表于 2014-5-17 20:29:01
10642 190
店小義 發表於 2014-5-21 17:47:58 |顯示全部樓層
A組 - Turbinicarpus pseudopectinatus red-flower form 十四份。

1) PercyMKLau
2) 桃仔
3) Heldyng, thanks!
4)老公仔(志在參予,請郵寄給我,郵費有拖無欠)
5)benny20031006
6)fool'sgrape(Thank you!)
7)u915
8)ppchu (大姐話事幫我揀,thx.thx!)
9)阿火 (如果可以括免,兩組都想試,最多唔要獎品)
10)chancc, thx
11) paulpaul (排埋A,如果只可2揀1,要B,thx)
12)sasock, thx
13)yhlaw (thanks)
14) badboyxo (上到尾班車嗎?)
15)chau_lyc (假如有餘額想玩埋B)
16) N-Blythe
17)kariek (thx!)
18)coconut(thx~)
19)JoanneBB (後補,thx!)
20)Jamesau

B組 - Obregonia denegrii cv. variegated 十四份

2) 八王爺
3) Sunrise
4) ppchu (大姐揀比我呀!唔該)
5) 阿火 (如果可以括免,兩組都想試,最多唔要獎品)
6) paulpaul
7) lameric
8) N-Blythe
9) ingridhung (thank you)
10)大植物 (HELLO! 好耐冇見,報名參賽)
11) Melb (多謝大植物久休復出, 賞面參加, 所以我都比面破例一次, 參加今次種子比賽)
12) cyamy (仙人掌B咁可愛,等我試下播仙人掌先)
13) BluePrincess (謝謝!)
14) 吉花 (首次參賽,宜しくお願いします!)
15 )claudiatang(遲到了﹗)
16) JoanneBB, thx
17)akita
18) Clover524316 (未滿時唔知要咁排添-_-")
19) Puppy (我都申請玩玩 ^^)
20) 店小義 (碰碰運~)
回復

Audrey 發表於 2014-5-22 09:31:33 |顯示全部樓層

種子比賽名單:

A組 - Turbinicarpus pseudopectinatus red-flower form 十四份。
2) 桃仔
3)  Heldyng
4)benny20031006
5)fool'sgrape
6)阿火
7) u915
8)sasock
9)yhlaw
10)badboyxo
11)chau_lyc
12) N-Blythe
13)coconut
14) Jamesau

B組 - Obregonia denegrii cv. variegated 十四份
2) 八王爺
3) lameric
4) paulpaul
5) ingridhung
6)大植物
7) Melb
8) cyamy
9) BluePrincess
10) 吉花
11 )claudiatang
12) JoanneBB,
13) Puppy
14) 店小義

多謝版主同版主朋友分享的種子  發表於 2014-5-22 13:38
回復

claudiatang 發表於 2014-5-22 09:34:51 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2014-5-22 09:31
種子比賽名單:

謝謝版主。
我榜上有名。

THANKSREMIND  發表於 2014-5-22 10:07
回復

Melb 發表於 2014-5-22 09:34:52 |顯示全部樓層
大家好~! 歡迎各參賽者成功申請” 仙人掌種子種植比賽”

比賽規則好簡單:
1)        參賽者必須列明標題如下: “仙人掌種子種植比賽[A組]:參賽者網名 - 參賽編號”         或        “仙人掌種子種植比賽[B組]:參賽者網名 - 參賽編號”

2)        參賽者必須在2014年6月1日前出帖, 首帖必須貼上種子上盆後的照片

3)        參賽者必須在參賽帖上 於一個月內 作出至少1次 的更新 (以貼上照片為證)

4)        比賽開始日期定為2014年6月1日,比賽為期一年 (完結日期為2015年5月31日)

5)        在2015年6月1日為評選日開始,為期一星期。(遲些會公佈評選員)

6)        每組選出冠軍、亞軍、季軍三位,各得獎品一份 - 仙人掌或肉質植物一盆。

7)        在比賽期間, 歡迎香港園藝館所有花友留言送上祝福, 鼓勵, 支持及讚揚, 同時亦歡迎各花友為參賽者表達意見

8)        如有任何爭議, 多肉植物版主(Audrey)保留最終決定權.

在此祝大家種子發芽成功,種得開心, 享受固中種植過程~! 加油

copy n thx  發表於 2014-5-22 10:36
知道﹗另.............我勞煩秋C姐代領種籽。  發表於 2014-5-22 09:41
謝 Melb 代我出帖。  發表於 2014-5-22 09:41
回復

Audrey 發表於 2014-5-22 09:38:57 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2014-5-22 09:34
謝謝版主。
我榜上有名。

Welcome, happy sowing!
回復

☆桃仔☆ 發表於 2014-5-22 09:40:02 |顯示全部樓層
謝謝版大同Melb大^^

Welcome, happy sowing.  發表於 2014-5-22 09:42
回復

ppchu 發表於 2014-5-22 09:43:23 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2014-5-22 09:34
大家好~! 歡迎各參賽者成功申請” 仙人掌種子種植比賽”

比賽規則好簡單:

各位加油啦!

妳...妳...妳...多謝妳打氣^3^  發表於 2014-5-22 11:27
回復

Melb 發表於 2014-5-22 09:49:04 |顯示全部樓層

由於交收人數眾多, 所以麻煩大家自動在此帖報上, 報到明天(2014年5月23日) 誰會到太子站交收種子? (及PM留底聯絡方法)

亦由於明晚交收後, 本人有要事要趕住先行離開

所以麻煩大家守時, 多謝合作  (交收時間:6:30PM-6:45PM)

以下是花友(已PM本人)交收狀態:

1) PercyMKLau (已交收)
2) 桃仔 (已交收)
3)  Heldyng (已交收)
4)benny20031006 (已交收)

5)fool'sgrape  (已交收,由 lameric代交)
6)阿火  (已交收)
7) u915      (已收到郵寄)
8)sasock   (已交收)
9)yhlaw   (已交收)
10)badboyxo  (已交收)

11)chau_lyc  (已交收)
12) N-Blythe (已交收)
13)coconut  (已收到郵寄)
14) Jamesau  (交收)

1) PercyMKLau (已交收)
2) 八王爺   (已交收)
3) lameric (已交收)

4) paulpaul ( (已收到郵寄)
5) ingridhung (已收到郵寄)
6)大植物  ( (已收到郵寄)
7) Melb  (已交收)
8) cyamy  (已交收)
9) BluePrincess  (已交收)
10) 吉花 (已交收)

11 )claudiatang (已交收,由chau_lyc代交)
12) JoanneBB,  (已交收,由chau_lyc代交)
13) Puppy  (已交收)
14) 店小義  (已交收)

唔該晒 -^^  發表於 2014-5-24 00:11
麻煩曬melb哥,thx~  發表於 2014-5-22 20:13
唔該哂貓B!  發表於 2014-5-22 14:26
麻煩MELB哥  發表於 2014-5-22 13:38
Sorry ar, 我明天趕唔切去太子接種子呀, 可否再約?  發表於 2014-5-22 11:31
回復

lameric 發表於 2014-5-22 11:26:35 |顯示全部樓層

我會放工趕落嚟, 如果趕唔切勞煩 chau_lyc 代領 跟住我再約佢交收 please??

我會幫 foolsgrape 攞埋種子,請MelBB大大 準備埋俾我 / 或 chau_lyc. Thank you !!

OK  發表於 2014-5-22 11:28
Noticed+ Thanks  發表於 2014-5-22 11:27
回復

u915 發表於 2014-5-22 11:28:11 |顯示全部樓層
謝謝版大同Melb大的安排, 大家又可以齊齊參與, 交換心得

Welcome!  發表於 2014-5-22 13:24
PM我傾  發表於 2014-5-22 11:44
回復

akita815 發表於 2014-5-22 11:41:33 |顯示全部樓層
恭喜得到仙人掌種子的朋友,這一年會在各大高手中吸納經驗,加油。
回復

sonC9 發表於 2014-5-22 12:48:54 |顯示全部樓層
恭喜各位, 加油吖各位
回復

powergun 發表於 2014-5-22 13:49:51 |顯示全部樓層
希望發芽率100%, 我會係分享版等大家出帖分享小苗
回復

Audrey 發表於 2014-5-22 13:54:48 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-5-22 13:49
希望發芽率100%, 我會係分享版等大家出帖分享小苗

係一年後嘅事喎!
要慢慢等呀!
回復

powergun 發表於 2014-5-22 13:58:15 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2014-5-22 13:54
係一年後嘅事喎!
要慢慢等呀!

唔緊要, 呢一年我屋企都種唔到野架啦, 等到大裝修完成時就差不多了
回復

Audrey 發表於 2014-5-22 14:01:28 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-5-22 13:58
唔緊要, 呢一年我屋企都種唔到野架啦, 等到大裝修完成時就差不多了

咁又係。
毋光入屋,
又要關晒D窗,
幾麻煩囉!

係呀  發表於 2014-5-22 14:02
回復

orik 發表於 2014-5-22 14:01:45 |顯示全部樓層

恭喜一眾抽中參賽權嘅花友!
最近天氣不穩定,大家記得做好防風防雨措施,以防種子隨風雨而去
抽唔中嘅朋友都唔駛唔開心,下次可獲優先權,同埋可以期待吓比賽結束後嘅分享
回復

Audrey 發表於 2014-5-22 14:06:01 |顯示全部樓層
orik 發表於 2014-5-22 14:01
恭喜一眾抽中參賽權嘅花友!
最近天氣不穩定,大家記得做好防風防雨措施,以防種子隨風雨而去
抽唔中嘅朋 ...

有冇得分享,
係各位參賽大大話的,
我冇得出主意嫁。

打漏左幾隻字:p  發表於 2014-5-22 14:13
回復

fool'sgrape 發表於 2014-5-22 14:25:02 |顯示全部樓層
chau_lyc
OK  發表於 2 小時前

麻煩哂秋師姐!
回復

fool'sgrape 發表於 2014-5-22 14:30:46 |顯示全部樓層
多謝版主的分享!

第一次參加種植比賽,既高興又緊張,希望大家嘅仙人掌種子可以健康成長!

加油~!  發表於 2014-5-22 15:23
回復