仙人掌種子種植(A組+B組)比賽 - 公告版,已出比賽結果

作者: Audrey 發表于 2014-5-17 20:29:01
10703 190
阿火 發表於 2014-5-18 19:08:43 |顯示全部樓層
mego 發表於 2014-5-18 19:06
多謝讚賞!同場加映佢姊妹 Turbinicarpus Valdezianus。

mego兄,請問你種左幾耐至開花?

mego大師,種左幾耐仙人掌?由播種到開花係好有耐性的考驗!  發表於 2014-5-18 19:53
播種的好像大約4至5年。大耐之前播的唔係好記得,抱歉。  發表於 2014-5-18 19:17
回復

BenLau 發表於 2014-5-18 19:51:17 |顯示全部樓層
多謝讚賞!同場加映佢姊妹 Turbinicarpus Valdezianus。

多謝分享!mego大師分享下種子種植經驗。

播牡丹,松露玉同花籠先至係耐性嘅考驗!某啲品種的種子有好長的休眠期,第一年唔發芽要挑返起收藏等第二年再播,第二年又唔發就要再後一年.....  發表於 2014-5-18 20:55
回復

Melb 發表於 2014-5-18 20:14:10 |顯示全部樓層

有幾...我新手來的....

特別破例一次
回復

mego 發表於 2014-5-18 20:45:12 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2014-5-18 19:51
多謝分享!mego大師分享下種子種植經驗。

我一定唔係大師。
我習慣底層蘭石。中層各自調配的多肉植物土,但棵粒要小一點。面層赤玉土的粉。將種子點播在上面,點播後不要在種子上覆土。保持高濕度,發芽前不要見太陽。小心出青苔及小心霉菌。

唔係大師,係專家先啱!  發表於 2014-5-18 20:52
回復

Audrey 發表於 2014-5-18 21:02:33 |顯示全部樓層

Turbinicarpus 係我喜愛嘅仙人球。
種得好靚。

我都好喜愛Turbinicarpus的!但要保持刺的潔白係一個難題。  發表於 2014-5-18 21:06
回復

Audrey 發表於 2014-5-18 21:06:46 |顯示全部樓層
mego 發表於 2014-5-18 20:45
我一定唔係大師。
我習慣底層蘭石。中層各自調配的多肉植物土,但棵粒要小一點。面層赤玉土的粉。將種子 ...

好有播種子嘅經驗。

因很多喜歡的多肉植物都很難買到或實在太貴了,只好播種囉,有啲品種的種子都好難求。  發表於 2014-5-18 21:17
回復

BenLau 發表於 2014-5-18 21:17:36 |顯示全部樓層
我一定唔係大師。
我習慣底層蘭石。中層各自調配的多肉植物土,但棵粒要小一點。面層赤玉土的粉。將種子 ...

Aiya,我覆左土係面Tim。唔怪得之前淘個d發芽率偏低啦。有無話邊d種子要覆土定大部分多肉都唔驶覆土?
多謝指教。

仙人掌科同蕃杏科都唔駛覆土的。  發表於 2014-5-18 21:20
回復

Audrey 發表於 2014-5-18 21:28:00 |顯示全部樓層
Mego   有啲品種的種子都好難求

好品種嘅種子真係好難買倒。
你多起美國定歐洲買?

KK我都聽過,不過運費貴唔貴啊?  發表於 2014-5-20 15:25
種子多數是訂Mesa或KK.植物多數訂德國。  發表於 2014-5-19 07:27
回復

fool'sgrape 發表於 2014-5-18 21:51:06 |顯示全部樓層
我一定唔係大師。

我是第一次用種子種多肉植物的,請問專家由種子到發芽約需要多久?另外,用的盆要深的還是淺的?謝謝!

播種的盆有6至7厘米深就足夠了。  發表於 2014-5-19 07:44
普遍多肉植物種子的發芽期是3天至2星期。某些特別的種子會有很長,斷年計的休眠期,第一年唔發芽,要挑返起第二年再試發過的。  發表於 2014-5-19 07:42
回復

ppchu 發表於 2014-5-18 22:07:57 |顯示全部樓層
係呀!係呀!介紹多d播種心得,要注意事項比我呢d新手只播過龜甲龍咋!

我遲一點開個播種介紹的帖子吧。分享小小的心得。專家就不敢當了,我只是播種比較多而已。  發表於 2014-5-19 07:33
回復

BluePrincess 發表於 2014-5-18 22:56:14 |顯示全部樓層
A組 - Turbinicarpus pseudopectinatus red-flower form 十四份。

1) PercyMKLau
2) 桃仔
3) 八王爺
4) Heldyng, thanks!
5) orik
6) 老公仔(志在參予,請郵寄給我,郵費有拖無欠)
7) benny20031006
8) fool'sgrape(Thank you!)
9) u915
10) ppchu (大姐話事幫我揀,thx.thx!)
11) 阿火 (如果可以括免,兩組都想試,最多唔要獎品)
12)chancc, thx
13) paulpaul (排埋A,如果只可2揀1,要B,thx)
14) sasock, thx
15)yhlaw (thanks)
16) badboyxo (上到尾班車嗎?)
17)chau_lyc (假如有餘額想玩埋B)
18)  N-Blythe
19) kariek (thx!)
20)coconut(thx~)

B組 - Obregonia denegrii cv. variegated 十四份

2) 八王爺
3) Sunrise
4) ppchu (大姐揀比我呀!唔該)
5) 阿火 (如果可以括免,兩組都想試,最多唔要獎品)
6) paulpaul
7) lameric
8) N-Blythe
9) ingridhung (thank you)
10)大植物 (HELLO! 好耐冇見,報名參賽)
11) Melb (多謝大植物久休復出, 賞面參加, 所以我都比面破例一次, 參加今次種子比賽)
12) cyamy (仙人掌B咁可愛,等我試下播仙人掌先)
13) BluePrincess (謝謝!)
14)
15)
16)
回復

吉花 發表於 2014-5-18 23:38:54 來自手機 |顯示全部樓層

A組 - Turbinicarpus pseudopectinatus red-flower form 十四份。

2) 桃仔
3) 八王爺
4) Heldyng, thanks!
5) orik
6) 老公仔(志在參予,請郵寄給我,郵費有拖無欠)
7) benny20031006
8) fool'sgrape(Thank you!)
9) u915
10) ppchu (大姐話事幫我揀,thx.thx!)
11) 阿火 (如果可以括免,兩組都想試,最多唔要獎品)
12)chancc, thx
13) paulpaul (排埋A,如果只可2揀1,要B,thx)
14) sasock, thx
15)yhlaw (thanks)
16) badboyxo (上到尾班車嗎?)
17)chau_lyc (假如有餘額想玩埋B)
18)  N-Blythe
19) kariek (thx!)
20)coconut(thx~)

B組 - Obregonia denegrii cv. variegated 十四份

2) 八王爺
3) Sunrise
6) paulpaul
7) lameric
8) N-Blythe 
11) Melb (多謝大植物久休復出, 賞面參加, 所以我都比面破例一次, 參加今次種子比賽)
14) 吉花 (首次參賽,宜しくお願いします!)
15)
16)
回復

benny20031006 發表於 2014-5-19 01:38:31 |顯示全部樓層
MEGO係女仔黎架,所以叫MEGO,要叫MEGO妹妹
回復

JoanneBB 發表於 2014-5-19 02:49:47 |顯示全部樓層
你哋個個都玩
攪到我都想玩埋一份添
但係⋯啲刺係咪好拮拮㗎?(唔死大到先算
回復

clover524316 發表於 2014-5-19 06:33:55 來自手機 |顯示全部樓層
我想參加Obregonia denegrii cv. variegated。
回復

clover524316 發表於 2014-5-19 06:35:07 來自手機 |顯示全部樓層
唔知有無資格呢
回復

Audrey 發表於 2014-5-19 08:06:02 |顯示全部樓層
Please do line-up first.
回復

claudiatang 發表於 2014-5-19 08:51:42 |顯示全部樓層

2) 八王爺
3) Sunrise
6) paulpaul
7) lameric
8) N-Blythe
14) 吉花 (首次參賽,宜しくお願いします!)
15)claudiatang(遲到了﹗)
16)

沒有...要等5月22日公佈結果  發表於 2014-5-19 08:58
回復

Melb 發表於 2014-5-19 09:02:14 |顯示全部樓層
由於申請結果公佈為 2014年5月22日.....

我希望在2014年5月23日 (星期五) 下午6:30 - 6:45 一次過

在太子站客戶服務中心跟大家交收...

如有任何疑問, 歡迎PM 商討....

當日要上堂,呢唔到,回郵可以嗎?  發表於 2014-5-19 21:38
謝謝貓B出力﹗希望大家都可以在同日同時。不用你多走幾趟。  發表於 2014-5-19 09:24
回復

cyamy 發表於 2014-5-19 10:13:31 |顯示全部樓層
JoanneBB 發表於 2014-5-19 02:49
你哋個個都玩
攪到我都想玩埋一份添
但係⋯啲刺係咪好拮拮㗎?(唔死大到先算) ...

參加啦!多D人玩好玩D啊!
回復