返回列表 發新帖

比人禁住黎搶

作者: SUM 發表于 2008-7-21 20:03:33
2555 28
chudaicheung 發表於 2008-7-22 08:11:27 |顯示全部樓層
依家d書商擺明係搶你錢架啦, 都唔知點解無監管.   叫d低產家庭點捱喎
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-22 08:54:54 |顯示全部樓層
唔可以買舊書呀? 新版改左少少, 又要人地買過, 好浪費~
回復

藍天使 發表於 2008-7-22 10:07:27 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-22 08:54 發表
唔可以買舊書呀? 新版改左少少, 又要人地買過, 好浪費~

學校根本都唔建議我地用舊書, 成份書單得四本書係 "舊書可以沿用", 但係要買既書有三,四十本.
回復

cross 發表於 2008-7-22 10:09:16 |顯示全部樓層
一陣又話舊書冇左邊本小書仔..又要買- -
回復

藍天使 發表於 2008-7-22 10:09:40 |顯示全部樓層
原帖由 SUM 於 2008-7-21 22:45 發表

我唸過用個仔出甘醫院比o個本,唔知得唔得。

出世醫院比果本我都有呀, 但係好細本bor, 得唔得架
回復

襲人 發表於 2008-7-22 10:21:51 |顯示全部樓層
原帖由 藍天使 於 2008-7-21 21:55 發表
我個仔張書單, 中一課本要四千大元, 仲未計本聖經

其實中一D書唔好咁快買哂住丫
好多時個老師都唔會用返個D作業,會自己出NOTE/教材比D學生
你可以等你個仔分左班再問下佢個班主任老師
係咪一定會用先去買
會慳好多架

仲有D學校某D課堂係分男女仔上,例如:家政,金工木工
又或者係到時會選科上
咁個D書唔好買住丫
分分鐘買左都用唔到架

聖經個D其實可以問下學校可唔可以團購
我記得我個朋友佢讀基督教中學
佢本聖經係學校團購返嚟
一來平D二來唔會同阿SIR個本有誤差

其實我記得當年返學,好多作業都係學校團購先買
因為好多都話斷貨又有好多老師都未必用到
仲有D係老師想我地做既作業....
回復

everydayfan 發表於 2008-7-24 15:02:07 |顯示全部樓層
我記得以前讀書果陣本聖經係擺係課室架, 每個課室都有個櫃裝住, 唔洗買~
至於作業方面, Miss會印好多俾我地, 好似中國文學咁要讀好多extra野, 差唔多全部都係miss印出黎既, 慳唔少~
回復

遙日 發表於 2008-7-24 17:27:22 |顯示全部樓層
買左補充練習又唔用,係老師既問題囉…d老師成日叫人買埋一本二本作業,但又無時間做…
不過如果覺得浪費,都可以自己做埋佢,咪當自己買的補充作業囉,唔會浪費既﹗

但我都係第一次聽見暑期作業要連埋教科書一齊買咁搶錢﹗

買書之前建議要先睇下張書單,有d書可能只係列為「參考」,未必一定要買,可以開學後上堂話一定要用先買﹗
睇都唔睇就拎去書局照執,好易買埋d無用既書﹗(當年我中一時就係咁)

而有d書,如聖經、字典咁…無乜改版,可以買舊書或上網睇下有無得bid,咪又慳d囉,慳得1蚊得1蚊丫嘛
回復

candyafr 發表於 2008-7-24 20:08:20 |顯示全部樓層
不如問下教協有否訂書................舊年好似有
回復