怎樣保護一生第二副的牙齒?

作者: SUM 发表于 2011-5-18 09:29:55
2486 24

想請教各位怎樣保頀牙齒?
旱晚刷牙足夠嗎?
怎樣處理牙石積累?
用瘦口水有用嗎?
定期到牙醫洗牙是否治標不治本呢?
用精油開水瘦口效果如何?有危險嗎?
比得大帝 發表於 2011-5-18 10:31:04 |顯示全部樓層
乜一世唔係有兩副牙齒咩?
cklife 發表於 2011-5-18 11:16:23 |顯示全部樓層
(以下,只是本人自己憑個人經驗而發出既感覺,無專家或報告支持,請大家加入自己常識判斷。)

想請教各位怎樣保頀牙齒?我從來無註牙...牙醫話賺唔到我錢...

旱晚刷牙足夠嗎?
依家早晚刷...但細個時好懶,只係朝早刷...有時太懶無刷添....認識老公後佢迫我早晚刷...
我老公早晚刷...仲刷得好落力...但佢好多爛牙...
我覺得唔好飲汽水同食完糖要飲水沖下緊要D...我老公以前汽水當水飲...中意食甜野...(汽水好壞牙)

怎樣處理牙石積累?

洗牙...我無註牙但超多牙石...牙醫叫我飲多D水...都好似無咩用...但飲左姑姑茶後...發覺牙石少左好多,可能因為姑姑茶幫我溶牙石,依家用牙線時,間中會清走部份牙石。

用瘦口水有用嗎?
唔好用...記得有次洗牙...牙醫問我係咪用漱口水(只係用左一個月),佢話我D牙變左色...一睇就知我用漱口水...之後我就唔敢用喇

定期到牙醫洗牙是否治標不治本呢?
我去洗牙係清牙石,順便比牙醫幫我留意住副牙....好似我出智慧齒打橫生,頂到下排牙齒斜晒,因為唔痛唔腫完全唔知...係牙醫發現既。雖然後來拔走左,但因為己經頂到有D斜左,所以牙縫大左,依家容易走野入去。如果唔係定期洗牙,可能要好後期先發覺到,D牙會變左樣。

用精油開水瘦口效果如何?有危險嗎?

精油係藥品當然有一定危險。我個人唔建議每日長期咁用精油開水漱口,因為藥物會累積,而且藥物應該係有問題時候先用。平時用鹽水漱口就足夠。
我自己會係傷風感冒,引起喉痛時,或喉嚨發炎時先會用精油開水漱口。但會注意用量和頻率,另外唔係所有牌子既精油都可以入口既,香港可以入口既精油好少,有家要小心。
jellyfishy 發表於 2011-5-18 11:26:38 |顯示全部樓層
"飲左姑姑茶後...發覺牙石少左好多,可能因為姑姑茶幫我溶牙石,依家用牙線時,間中會清走部份牙石。"
我個d 好似醋咁酸的菇菇茶, 又有用途喇~~~
pkq 發表於 2011-5-18 11:30:14 |顯示全部樓層

姑姑茶請問係嘜冬冬
jellyfishy 發表於 2011-5-18 11:37:22 |顯示全部樓層
pkq 發表於 2011-5-18 11:30
姑姑茶請問係嘜冬冬

http://hkplants.com/thread-64243-1-1.html
比得大帝 發表於 2011-5-18 12:14:02 |顯示全部樓層
我個牙醫話要用電動牙刷, 最好係BRAUN, 刷牙齒一分鐘, 刷牙肉兩分鐘, 刷牙不要刷太久, 多用牙綫.

對呀...我覺得用完牙線...再刷牙乾淨好多...  發表於 2011-5-19 09:06
SUM 發表於 2011-5-18 21:51:21 |顯示全部樓層
回復 比得大帝 的帖子

改左啦!

我捉你字蚤啫  發表於 2011-5-18 21:58
SUM 發表於 2011-5-18 21:57:11 |顯示全部樓層
回復 cklife 的帖子

想請教下精油軀怎樣用,同怎樣才買到可入口精油!
SUM 發表於 2011-5-18 22:00:24 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-5-18 12:14
我個牙醫話要用電動牙刷, 最好係BRAUN, 刷牙齒一分鐘, 刷牙肉兩分鐘, 刷牙不要刷太久, 多用牙綫. ...

我都係用BRAUN電牙刷,不過用牙線好容易出血,驚驚!
比得大帝 發表於 2011-5-18 22:01:40 |顯示全部樓層
SUM 發表於 2011-5-18 22:00
我都係用BRAUN電牙刷,不過用牙線好容易出血,驚驚!

用牙線出血係牙週病警號
SUM 發表於 2011-5-18 22:05:15 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-5-18 22:01
用牙線出血係牙週病警號

重有冇其他警號,睇下我有冇!
cklife 發表於 2011-5-19 09:09:02 |顯示全部樓層
SUM 發表於 2011-5-18 21:57
回復 cklife 的帖子

想請教下精油軀怎樣用,同怎樣才買到可入口精油!

香港好似只有兩個牌子既精油可以食用...

因為唔容易買到可入口精油....係度唔講囉...(因為亂用會危險)

我PM你啦....
薯薯 發表於 2011-5-20 00:45:51 |顯示全部樓層
最好用埋牙縫刷及輕力刷牙齒與牙肉之間的位置.

牙縫刷...塞唔入喎!我記得以前牙縫刷....係(cool)牙時用..因為脫左幾隻牙...D牙走緊位縫大,普通方法清潔得唔好...正常牙齒用,會唔會攪到牙縫疏左架。  發表於 2011-5-20 08:29
claudiatang 發表於 2011-5-20 12:39:36 |顯示全部樓層
我早上用電動牙刷刷牙。晚上用噴水機洗牙。因為聽說刷牙太多會影響琺瑯質。沖洗牙都好乾淨的。牙縫的肉屑菜絲都可以沖出來。都有試過用牙線,前面的冇問題,但大牙就不行,放不進去。沖洗牙就沒這煩惱。任何隱藏的位於都沖到﹗

沖洗牙縫好似幾好咁喎....  發表於 2011-5-20 12:47
SUM 發表於 2011-5-21 13:11:54 |顯示全部樓層
用噴水機洗牙咪成身濕洒?
claudiatang 發表於 2011-5-21 15:43:25 |顯示全部樓層
回復 SUM 的帖子

不會啦﹗個噴頭面積細過個一毫子,中個有個細噴嘴噴水。放進口腔內才開動丫嘛.....左噴噴,右噴噴。好好玩ga。尤其那晚食了牛扒之類的,你會見到的肉屑全部給噴出來。
hecate 發表於 2011-5-21 16:35:15 |顯示全部樓層
我見屋企人都有用,留意好耐真係唔錯,不過電動始終好快瓜掉
claudiatang 發表於 2011-5-21 16:52:55 |顯示全部樓層
回復 hecate 的帖子

你指好快壞?快是指有多久?起碼都用到三五年的。壞了可以去中環有家代理。
12下一頁