比人禁住黎搶

作者: SUM 發表于 2008-7-21 20:03:33
2548 28
早幾日幫個仔摷 d 舊書,先發現原來有D補充作業係全新,即全個學期都未做過;真係肉都赤埋。冇法啦,鬼叫做人啊媽咩!過o左幾日,去幫個仔買暑期作業,個老板話 maths o個本要同埋 d 書,作業,補充一齊買,唔可以單獨買,即係想用舊書都唔得,真係覺得比人禁住黎搶!
羊咩咩 發表於 2008-7-21 21:30:07 |顯示全部樓層
等個學期完左至摷到本全新補充作業.....
回復

藍天使 發表於 2008-7-21 21:55:14 |顯示全部樓層
我個仔張書單, 中一課本要四千大元, 仲未計本聖經
回復

chris 發表於 2008-7-21 22:00:44 |顯示全部樓層
而家的書薄費越來越貴, 做人父母真係辛苦
回復

Tony 發表於 2008-7-21 22:02:53 |顯示全部樓層
原帖由 藍天使 於 2008-7-21 21:55 發表

本聖經最好買埋,我F.1上第一堂聖經堂嗰陣,brother就叫我地一定要買,因exam要用,但家陣F.3-F.4,冇用lu,比咗個friend~~~
回復

cross 發表於 2008-7-21 22:08:46 |顯示全部樓層
聖經不錯丫..當故仔睇又得..又有教育意義
回復

藍天使 發表於 2008-7-21 22:13:09 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-7-21 22:02 發表

本聖經最好買埋,我F.1上第一堂聖經堂嗰陣,brother就叫我地一定要買,因exam要用,但家陣F.3-F.4,冇用lu,比咗個friend~~~

聖經緊係會買埋, 不過張書單無寫聖經幾錢, 聽人講唔同釘裝唔同價錢, 我未出去睇姐.
回復

Tony 發表於 2008-7-21 22:22:42 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-7-21 22:08 發表
聖經不錯丫..當故仔睇又得..又有教育意義

係好好,但.....咁多頁....冇咁好心機去睇......
回復

Tony 發表於 2008-7-21 22:24:10 |顯示全部樓層
原帖由 藍天使 於 2008-7-21 22:13 發表

聖經緊係會買埋, 不過張書單無寫聖經幾錢, 聽人講唔同釘裝唔同價錢, 我未出去睇姐.

吓....冇?  咩唔係釘書嗰陣一次過買埋ga咩
回復

藍天使 發表於 2008-7-21 22:34:40 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-7-21 22:24 發表

吓....冇?  咩唔係釘書嗰陣一次過買埋ga咩

我都唔知點解, 只係聽人講有唔同價錢咋
回復

SUM 發表於 2008-7-21 22:41:01 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-7-21 21:30 發表
等個學期完左至摷到本全新補充作業.....

係呀,d老師鐘意自已出補充,所以冇用過
回復

SUM 發表於 2008-7-21 22:45:21 |顯示全部樓層
原帖由 藍天使 於 2008-7-21 21:55 發表

我唸過用個仔出甘醫院比o個本,唔知得唔得。
回復

peeseela 發表於 2008-7-21 22:59:37 |顯示全部樓層
原帖由 SUM 於 2008-7-21 22:45 發表

我唸過用個仔出甘醫院比o個本,唔知得唔得。

如果版本唔同咪麻煩d law ..... 因為到時老師叫你個仔翻去第幾第幾頁..... 到時佢真係有排搵...
回復

sammy 發表於 2008-7-21 23:29:08 |顯示全部樓層
以前Canotta 果本math, 就係咁, 淨係update本supplementary exercise, 迫人買過本, 至鬼憎
回復

阿晴 發表於 2008-7-21 23:32:52 |顯示全部樓層
以前儲埋儲埋果d教科書成棟成棟咁DAM真係好肉赤~~又冇人要~~不過而家學校都係用 轆屎 好少買書~
回復

carolc 發表於 2008-7-21 23:48:11 |顯示全部樓層
今日都有同事講個仔上中一, 買書都成 3 千銀, 搶咩................
回復

Tony 發表於 2008-7-21 23:50:11 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-7-21 23:32 發表
以前儲埋儲埋果d教科書成棟成棟咁DAM真係好肉赤~~又冇人要~~不過而家學校都係用 轆屎 好少買書~

好似D婆仔咁拎去賣,睇吓D鋪頭收唔收
回復

Tony 發表於 2008-7-21 23:54:13 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-7-21 22:59 發表

如果版本唔同咪麻煩d law ..... 因為到時老師叫你個仔翻去第幾第幾頁..... 到時佢真係有排搵...

係呀,版本唔同真係好煩,如果嗰頁好少野講,搵得黎人地都講完lu,又或者,新版加咗D舊版冇ge野,變咗學唔倒嗰D野~~
回復

nuage 發表於 2008-7-21 23:56:57 |顯示全部樓層
原帖由 藍天使 於 2008-7-21 22:13 發表

聖經有d袖珍本好平o架﹗
回復

阿晴 發表於 2008-7-22 00:02:37 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-7-21 23:50 發表

好似D婆仔咁拎去賣,睇吓D鋪頭收唔收

就係比哂d婆婆~唔好徙ma~
回復

12下一頁