白/紅蘿蔔及薯仔需要落什麼肥才對 ?

作者: 美美 發表于 2008-7-16 15:40:34
5809 20
各位園友:
天水圍園圃計劃會在09月份左右新的一期, 我想種白蘿蔔, 紅蘿蔔及薯仔, 請問需要落什麼肥 ?  請賜敎, 謝謝 !
小雲 發表於 2008-7-16 15:48:23 |顯示全部樓層
所有農作物開始時都會落氮肥先(e.g. 花生夫),因為氮會令植物長葉,當長到一定程度,要開花結果時就要落鉀和鏻肥(e.g. 骨粉),令佢開花及結果實。
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-16 19:46:24 |顯示全部樓層
小美甘快就已經諗定種d咩la~
我下期可能會同朋友夾份種一塊, 我想用1/4種2種粟米;1/4種荷蘭豆(收左櫻桃蘿蔔後); 其餘就種菜種食根部的作物.
要再同佢商量下先~
回復

PACO 發表於 2008-7-17 05:02:44 |顯示全部樓層
原帖由 美美 於 2008-7-16 15:40 發表
各位園友:
天水圍園圃計劃會在09月份左右新的一期, 我想種白蘿蔔, 紅蘿蔔及薯仔, 請問需要落什麼肥 ?  請賜敎, 謝謝 !

你得唔得閒黎架?? 如果唔係比虫虫食哂喎!!
到時睇吓焗田焗成點先講種咩啦!!

回復

蛀米虫 發表於 2008-7-17 10:29:01 |顯示全部樓層
係por! 呢期種地低要焗田喎~
開田, 加基肥&石灰, 可否同時加 矽藻素 一起焗田?

回復

美美 發表於 2008-7-18 12:53:35 |顯示全部樓層
我已劃了種植資料了: 第一行種 3棵玉豆, 第二行種 2 棵薯仔, 第三行種 3 棵西芹, 第四行種 3棵白蘿蔔及3棵紅蘿蔔, 有些在泥土上, 有些在泥土下, 希望今次有收成啦.
以上的植物都不用多打理, 應該我能應付得來, 嘻 !  嘻 !
回復

美美 發表於 2008-7-18 12:59:54 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-7-17 05:02 發表

你得唔得閒黎架?? 如果唔係比虫虫食哂喎!!
到時睇吓焗田焗成點先講種咩啦!!

PACO:
咦 ! 不是莖部植物是不用打理, 任由它在泥土下生長便可嗎 ?
我以為等它露出地面便可以收成.
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-18 14:33:35 |顯示全部樓層
原帖由 美美 於 2008-7-18 12:53 發表
我已劃了種植資料了: 第一行種 3棵玉豆, 第二行種 2 棵薯仔, 第三行種 3 棵西芹, 第四行種 3棵白蘿蔔及3棵紅蘿蔔, 有些在泥土上, 有些在泥土下, 希望今次有收成啦.
以上的植物都不用多打理, 應該我能應付得來 ...

嘩! 連田都劃左tim呀!  玉豆駛咪棚架??
不過蘿白和薯仔種邊會否方便點, 我估蘿白快有收成而且要究坑加土, 種在中間隻手咪要伸入去囉...... 而薯仔葉會周圍走, 種邊會方便剪來食.
我未試過唔知係咪呢~
回復

PACO 發表於 2008-7-18 21:34:27 |顯示全部樓層
原帖由 美美 於 2008-7-18 12:53 發表
以上的植物都不用多打理, 應該我能應付得來 ...

如果你真係選擇這幾種作物就要留意幾點了!!
1.種豆是否要上棚??如上棚會否導致遮光問題??要考慮埋棚的方向!!
2.根系植物要好多鉀肥!
3.白蘿蔔要多光大空間,約兩個月多D有得收,空間足嗎??而且天氣如繼續熱就最好唔好九月種,又熱又多狗虱仔!
4.紅蘿蔔比白蘿蔔生長得更長時間先有得收(約收田)!!
回復

美美 發表於 2008-7-19 11:23:16 |顯示全部樓層
PACO: 謝謝您的提點 !
我再計劃一下啦.....
回復

貓貓 發表於 2008-7-19 11:40:06 |顯示全部樓層
PACO:

應該怎樣焗田才對,要焗多久?下雨會否影響焗田?
因為只聽說過要焗田,完全不知道步驟怎樣做?
現在又趕出差,要幾天後回來再看 post。Thx!
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-19 12:20:55 |顯示全部樓層
原來紅蘿蔔要種甘耐架!    好彩你講一講渣...... 如果唔係我實當失敗左.
回復

PACO 發表於 2008-7-19 20:10:57 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-7-19 12:20 發表
原來紅蘿蔔要種甘耐架!    好彩你講一講渣...... 如果唔係我實當失敗左.

我上次收田先得手指尾咁大咋!不過可能我種得唔好及太雜吧
回復

PACO 發表於 2008-7-19 20:17:27 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-7-19 11:40 發表
PACO:

應該怎樣焗田才對,要焗多久?下雨會否影響焗田?
因為只聽說過要焗田,完全不知道步驟怎樣做?
現在又趕出差,要幾天後回來再看 post。Thx! ...

焗田我就未試過!不過已我所知,好似將田翻鬆後加水,再用膠紙蓋上隔一段時間,等虫及虫卵一同焗死,不過會連蚯蚓都焗死埋!!
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-20 19:45:40 |顯示全部樓層
掘起d蚯蚓先
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-20 21:29:22 |顯示全部樓層
美美的南瓜 bb 照
回復

美美 發表於 2008-7-21 09:53:30 |顯示全部樓層
蛀米虫: 謝謝您的相片 !
我已告知老公, 南瓜仔的事, 希望可以收到尾會啦......
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-21 17:38:28 |顯示全部樓層
我也希望看到你的大南瓜!
另外, 我返到屋企睇過d荷蘭豆種子真是啡色的, 可能是我記錯上次買的豆苗種子.

回復

美美 發表於 2008-7-26 22:15:28 |顯示全部樓層
唉! 又一次失望啦! 今天下午我落田,  原本有10個雌花, 現在只有死剩兩個南瓜仔, 尾會到收唔到啦.....
回復

美美 發表於 2008-7-26 22:25:11 |顯示全部樓層
在此謝謝蛀米虫 , 如果不是她拍攝我的南瓜仔, 我便無法回憶這些南瓜仔啦.
回復

12下一頁