返回列表 發新帖

我需要花猫醫生(+calling fonica & dogo)

作者: Fleur 發表于 2008-7-16 13:15:51
4220 56
Fleur 發表於 2008-7-17 12:01:08 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 2008-7-17 11:51 發表

其實花貓喜歡”埋堆“。所以將佢地種在一起會更“粗生”。其實花貓真系可以很粗生。但係,好多特別的肥料都有附加植物激素。搞到D花貓上面看來粗壯。但根卻不茂盛。所以日常保養最好加一點根粉。做到”下面吸收的水 ...

好詳細,果然喺猫王, 下次遇到相同情況知點做, markc...好多謝你, 送你一個 另想問有書講要為av降溫可以用一container,在上加石春同水(水位唔過石春)將av放上面令av有rain forest感覺, 但由於都會正常淋花,咁會唔會令av又太濕?唔知你在呢方面有無經驗呢?
回復

markc 發表於 2008-7-17 12:03:31 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-7-16 22:45 發表
今日下午都忙,見到都覆唔到,不過我相信有資深貓皇mackc解答,我都要學習學習啦

咪笑我啦。尼度好多高手架。
回復

markc 發表於 2008-7-17 12:15:26 |顯示全部樓層
原帖由 Fleur 於 2008-7-17 12:01 發表

好詳細,果然喺猫王, 下次遇到相同情況知點做, markc...好多謝你, 送你一個 另想問有書講要為av降溫可以用一container,在上加石春同水(水位唔過石春)將av放上面令av有rain forest感覺, 但由於都會正常淋花,咁 ...

我係AV新手黎架。不過這做法同我提到的珍珠石係一樣的。只係珍珠石比石春更有效。可能搞到太濕。你可以在珍珠石表面加成細石。放在通風處(避免過濕)。降佢5度一D都唔難。因為在水變成水氣而流失的同時,能吸收空氣中的熱能。而將環境變冷。
回復

豆豆 發表於 2008-7-17 12:35:13 |顯示全部樓層
markc哥講嘅根粉是否(開根粉)之类例如台灣出品(愛生根)
回復

markc 發表於 2008-7-17 12:43:23 |顯示全部樓層
原帖由 豆豆 於 2008-7-17 12:35 發表
markc哥講嘅根粉是否(開根粉)之类http://qqface.knowsky.com/yct/yct%20(347).gif例如台灣出品(愛生根)http://qqface.knowsky.com/yct/yct%20(340).gif

應該係掛。。應該都可以。加上海帶精華,效果更佳。(海帶精華要每星期用)(對已經有根,上咗盤的花貓黎講)。AV就唔好用海帶精華喇。可能我出手太重掛,AV唔喜歡我用海帶精華。

回復

豆豆 發表於 2008-7-17 12:51:25 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 17/7/2008 12:43 PM 發表

應該係掛。。應該都可以。加上海帶精華,效果更佳。(海帶精華要每星期用)(對已經有根,上咗盤的花貓黎講)。AV就唔好用海帶精華喇。可能我出手太重掛,AV唔喜歡我用海帶精華。 ...
謝markc哥,我家猫花芽都變成側芽,原本應長花苞嘅地方通通變側芽了.花不開葉就長得又肥又大.何解呢
回復

markc 發表於 2008-7-17 13:04:44 |顯示全部樓層
有照片嘛?同埋你用開什么肥料架?花貓同巖桐唔一樣。種花貓唔可以比D泥完全乾到脫水。特別係生長,開花期間。根多,能同時開的花也比較多。有D農藥也可能導致花貓繼續成長而忘記開花。

葉太大,可唔可能係唔夠光呢?

回復

豆豆 發表於 2008-7-17 13:41:05 |顯示全部樓層
markc請看呀,葉子長得多密.肥是有機肥.現在想加點開花肥可以嗎?
回復

markc 發表於 2008-7-17 14:15:35 |顯示全部樓層
很健康啊,可以啊。我的都是吃花肥大的。
回復

Fleur 發表於 2008-7-17 14:20:39 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 2008-7-17 12:15 發表

我係AV新手黎架。不過這做法同我提到的珍珠石係一樣的。只係珍珠石比石春更有效。可能搞到太濕。你可以在珍珠石表面加成細石。放在通風處(避免過濕)。降佢5度一D都唔難。因為在水變成水氣而流失的同時,能吸收空氣中的 ...

ok, 等我搵堆花試吓先.
回復

Fleur 發表於 2008-7-17 14:22:02 |顯示全部樓層
原帖由 豆豆 於 2008-7-17 12:35 發表
markc哥講嘅根粉是否(開根粉)之类http://qqface.knowsky.com/yct/yct%20(347).gif例如台灣出品(愛生根)http://qqface.knowsky.com/yct/yct%20(340).gif

用hifresh可以嗎?因為hifresh 都有助生根.
回復

markc 發表於 2008-7-17 14:25:44 |顯示全部樓層
原帖由 Fleur 於 2008-7-17 14:22 發表

用hifresh可以嗎?因為hifresh 都有助生根.

唔可以。hifresh幫助佢生根。但係需要佢自己想生根,hifresh才幫得到佢生更多的根。
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-17 15:05:34 |顯示全部樓層
咁高深既
回復

Fleur 發表於 2008-7-17 15:24:00 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 2008-7-17 14:25 發表

唔可以。hifresh幫助佢生根。但係需要佢自己想生根,hifresh才幫得到佢生更多的根。

oh!可唔可以建議買?牌子根粉好呢?
回復

markc 發表於 2008-7-17 15:52:03 |顯示全部樓層
原帖由 Fleur 於 2008-7-17 15:24 發表

oh!可唔可以建議買?牌子根粉好呢?

用過,superthrive效果唔錯。
回復

Fleur 發表於 2008-7-17 19:18:37 |顯示全部樓層
thx, 明日去花墟搵吓先.
回復

豆豆 發表於 2008-7-17 23:39:21 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 17/7/2008 02:15 PM 發表
很健康啊,可以啊。我的都是吃花肥大的。

謝謝您的解答
回復