我需要花猫醫生(+calling fonica & dogo)

作者: Fleur 發表于 2008-7-16 13:15:51
4221 56
Fleur 發表於 2008-7-16 16:39:50 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-7-16 16:04 發表

因為不同品種的要求或會有差異,所以不能斷定其他貓曬得,所有貓都曬得.客觀環境一樣,而只有個別貓出事,已經證明是品種差異的問題.你不妨聽聽花友的意見,多多是很有經驗的貓友.~ ...

我覺得喺品種差異, thx!
回復

Fleur 發表於 2008-7-16 16:40:18 |顯示全部樓層
原帖由 YOYO 於 2008-7-16 16:00 發表
Fleur,  唔好擔心, 你咁努力, 猫猫們一定會好返add10icon

Thanks 你
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-16 16:51:26 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-7-16 16:04 發表

因為不同品種的要求或會有差異,所以不能斷定其他貓曬得,所有貓都曬得.客觀環境一樣,而只有個別貓出事,已經證明是品種差異的問題.你不妨聽聽花友的意見,多多是很有經驗的貓友.~ ...

唔係好多經驗咋,不過先排未開始落雨d貓成日都頭 dup dup,咁搵一盆來做爛頭卒,又得bor,咁就知道它要水啦,而且比av多很多添,其實貓真係好粗生,唔使咁擔心架,亦都唔使下下cut頭,如果發現有虫用苦訓楝油即可
回復

sandy 發表於 2008-7-16 17:23:49 |顯示全部樓層
我果d貓會部未試過dup頭或好似軟晒. 我反而會覺得.希媽所講. 留意下會否其實係過份濕, 根壞了.  又或且有d品種唔岩晒. 晒過龍. (你知依家d陽光幾咁犀利. 直晒足半小時都死)

再唔係試下入番溫室幾天. 睇下有冇變化.

因為我都覺貓好粗生.  得閒比下水. 得閒比少少陽光. 得閒有冷氣. 佢地一樣生得好粗.
回復

markc 發表於 2008-7-16 18:12:36 |顯示全部樓層
既然你揾的老師唔系度,我多事試下回答你吖。

仔細D,看有沒有漏咗野無講我地知。有無換盤?細盤換大盤?點樣分3株?

我相信係在分株時傷咗D根。所以脫水。D泥看來已經夠濕。增加空氣濕度就好喇。唔好再淋水落泥度啊。
回復

heiheimama 發表於 2008-7-16 21:55:29 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 2008-7-16 18:12 發表

仔細D,看有沒有漏咗野無講我地知。有無換盤?細盤換大盤?點樣分3株?

我相信係在分株時傷咗D根。所以脫水。D泥看來已經夠濕。增加空氣濕度就好喇。唔好再淋水落泥度啊。 ...

markc哥你轉返中文台啦.~
回復

Fonica 發表於 2008-7-16 22:45:58 |顯示全部樓層
今日下午都忙,見到都覆唔到,不過我相信有資深貓皇mackc解答,我都要學習學習啦
回復

Fleur 發表於 2008-7-16 23:34:11 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 2008-7-16 18:12 發表

我相信係在分株時傷咗D根。所以脫水。D泥看來已經夠濕。增加空氣濕度就好喇。唔好再淋水落泥度啊。 ...

1)fonica及dogo 給我的很久前換過一次盆, 一直都生得好好, 由於我一直都有睇你哋講有關花猫種植所以都知應該怎樣處理, 淋水都會淋到底部出水至停, rainy days 都會將所有植物放入少少,不會令佢哋淋雨,  而我家向東南, 日晒只至11時, 由於我都幾緊張啲花,所以日日都會檢查1至2次, 但不知為何前天開始只有這2盆出現問題.
2)由於fonica給我的有3株,所以我將他們分開(每棵同有連根), 最大的更1分為2, 已經即時將佢哋放入溫箱, 但相信最大棵頂部的及dogo給我的應該有可能救到, 其他的暫時情況唔樂觀.
3)至於濕度,由於我家放了過百盆av而且每日都噴水幾次以求增加濕度.

.....所以我唔知點解, 但猫似乎好粗生,希望有救...在此非常多謝各位幫忙, 以後還需多請教呀.

Fonica, 我同老公入咗你哋個會, 遲啲收到confirmation而你方便嘅搵你食飯好嗎?
回復

Fleur 發表於 2008-7-16 23:36:07 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-7-16 17:23 發表
我果d貓會部未試過dup頭或好似軟晒. 我反而會覺得.希媽所講. 留意下會否其實係過份濕, 根壞了.  又或且有d品種唔岩晒. 晒過龍. (你知依家d陽光幾咁犀利. 直晒足半小時都死)

再唔係試下入番溫室幾天. 睇下有冇變化. ...

補充: 之前已睇過d根無事無虫呀,thx!
回復

Fleur 發表於 2008-7-16 23:39:54 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-7-16 21:55 發表

markc, you can write to me in english if you want, I know that you are from singapore.  Thanks for your help!
回復

sandy 發表於 2008-7-16 23:48:21 |顯示全部樓層
原帖由 Fleur 於 2008-7-16 23:36 發表

補充: 之前已睇過d根無事無虫呀,thx!

咁快D入溫室. 睇下救唔救得番啦
回復

Fonica 發表於 2008-7-17 00:02:39 |顯示全部樓層
這幾天天氣都幾熱,入溫箱要注意空氣流通,以免太焗.
至於食飯呢...pm傾丫.
回復

Fleur 發表於 2008-7-17 00:06:17 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-7-17 00:02 發表
這幾天天氣都幾熱,入溫箱要注意空氣流通,以免太焗.
至於食飯呢...pm傾丫.

對呀! 我晚上將溫箱合上入冷氣房而白天打開涼風扇.
回復

Fonica 發表於 2008-7-17 00:22:11 |顯示全部樓層
其實如果可以的話,不要把植株搬來搬去,花貓對溫度的適應都幾強,不要直曬,有足夠光照,空氣流通,濕度夠的話,便會長得很健康.
回復

dogo 發表於 2008-7-17 00:24:07 |顯示全部樓層
哎呀! 唔好意思,宜家才看到這貼!
不過種花貓我也是新手一名呀,反而我覺得各位花友的意見很好呀,
你不妨試試跟他/她們的意見試試啦!
回復

Fleur 發表於 2008-7-17 00:32:09 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-7-17 00:22 發表
其實如果可以的話,不要把植株搬來搬去,花貓對溫度的適應都幾強,不要直曬,有足夠光照,空氣流通,濕度夠的話,便會長得很健康.

暫時性....等穩定後換回原位.
回復

Fleur 發表於 2008-7-17 00:33:29 |顯示全部樓層
原帖由 dogo 於 2008-7-17 00:24 發表
哎呀! 唔好意思,宜家才看到這貼!
不過種花貓我也是新手一名呀,反而我覺得各位花友的意見很好呀,
你不妨試試跟他/她們的意見試試啦!

你去咗邊呀?好多花友掛住你呀.
回復

dogo 發表於 2008-7-17 00:40:15 |顯示全部樓層
原帖由 Fleur 於 2008-7-17 00:33 發表

你去咗邊呀?好多花友掛住你呀.

多謝大家關心呀
早前自己和我老公都病了,加上有事忙呀,所以沒上來呀
回復

markc 發表於 2008-7-17 11:51:41 |顯示全部樓層
原帖由 Fleur 於 2008-7-16 23:34 發表

1)fonica及dogo 給我的很久前換過一次盆, 一直都生得好好, 由於我一直都有睇你哋講有關花猫種植所以都知應該怎樣處理, 淋水都會淋到底部出水至停, rainy days 都會將所有植物放入少少,不會令佢哋淋雨,  而我家向東 ...

其實花貓喜歡”埋堆“。所以將佢地種在一起會更“粗生”。其實花貓真系可以很粗生。但係,好多特別的肥料都有附加植物激素。搞到D花貓上面看來粗壯。但根卻不茂盛。所以日常保養最好加一點根粉。做到”下面吸收的水份,足夠或多過上面葉子流失到空氣里的水分“。如果唔夠,就會塌落黎。

“根爛” = 有不適當的霉菌在腐蝕花貓的根。霉菌還在泥里面。最好做急救,切頂芽黎插,再看能不能找到還沒爛嗮的毛蟲。順便”收成“一下。

花貓竿插百分百成功。溫室:1.5尺高的魚缸,鋪滿5寸高的珍珠石,用花灑淋濕D珍珠石,(注意表面要濕,但係底部積水少過3mm, 水份會被珍珠石吸收到飽滿程度。多出黎的會變成底部的積水)。溫度26-28C。將花貓枝條插入珍珠石里(唔好碰到底部的積水)。然后用保鮮膜封住魚缸頂。

枝條越少葉子,成功的機會越大。因為越多葉,花貓水份流失量越大。但係在空氣濕度接近100%的溫室里。枝條多多葉都唔怕。因為花貓在這環境下係吸收水份的。

如果已經完全軟化,企都企唔穩。先將乾凈的,還有生命跡象的花貓枝條倒吊在溫室里。封口。12小時后應該會變翻硬。才種下。

一般黎講,花貓在這環境下,一星期就能出根。開花期間會比較難出根,2-3星期應該也夠佢出根喇。

花貓在不一樣的環境會出適合在那環境的葉。環境的變化會使到花貓沒有適合新環境的葉子而變黃,乾。所以貓一出根(還沒出溫室新葉前)就盡快移出溫室,上盤,多的話種“埋堆”。單盤的話,用膠袋套多兩日。

評分

查看全部評分

回復

markc 發表於 2008-7-17 12:00:08 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-7-16 21:55 發表

家里電腦神咗。用硬凈的linux上網只能用英文。
回復