貓貓患糖尿病

作者: Fleur 发表于 2013-3-18 22:13:09
7986 28
我隻貓想食又食唔到嘢, 即刻拿拿聲帶去香港貓醫院睇醫生, 醫生一睇佢啲牙肉出晒血, 發炎, 再驗血同小便,仲大獲, 有糖尿病....電話中佢話原來已經發生一段時間,但我一啲都察覺唔到...佢仲話隻貓要好似人咁長期打針控制.但我啲貓唔食雜量, 點會有呢?有朋友話依家啲Canned food 好高脂, 所以好易中招.....我要攞多個醫生second opinion, 有朋友介紹Timothy Choi, 想問下有無人睇過佢,又有無人嘅貓有糖尿病呢.....
prodorothyhkg 發表於 2013-3-19 01:25:21 |顯示全部樓層
貓糖尿病多數與遺傳,飲食,生活有關,已患病只可以控制減慢惡化,搵多個獸醫confirm都好,如果証實就要學定同佢長期打針,改糧~

不如轉糧呀  發表於 2013-3-19 16:06
我啲貓只係食三才同royal canin 乾糧,一日兩餐魚半罐同小小亁糧。下午及晚上會放小小乾糧俾佢地肚餓食。佢地係全家貓,唔出街,所以我唔明奌會有...  發表於 2013-3-19 10:05
我啲貓只係食三才同royal canin 乾糧,一日兩餐魚半罐同小小亁糧。下午及晚上會放小小乾糧俾佢地肚餓食。佢地係全家貓,唔出街,所以我唔明奌會有...  發表於 2013-3-19 10:05
claudiatang 發表於 2013-3-19 08:57:00 |顯示全部樓層
陰功豬囉..............

有什麼病徵的?我有兩隻肥貓,要開始留意下牠們的狀況先。

但糖尿病去到唔食嘢已經喺嚴重, 應該喺突然食好多嘢,又飲好多水, 不過體重下降....可以上網了解下.  發表於 2013-3-19 18:54
但糖尿病去到唔食嘢已經喺嚴重, 應該喺突然食好多嘢,又飲好多水, 不過體重下降....可以上網了解下.  發表於 2013-3-19 18:54
如果佢唔食野, 又飲好多水, 但小便好困難, 貓砂d白色/粉紅色, 咁就要立即睇醫生啦.  發表於 2013-3-19 12:08
我就一啲都察覺唔到,因為佢一直好正常,係之前一日突然唔肯食嘢,我帶佢醫生驗血驗小便至發現。  發表於 2013-3-19 10:08
siumania 發表於 2013-3-19 11:25:25 |顯示全部樓層
可憐!我個朋友隻狗狗都係糖尿,要長期打針食藥

我有時都會諗,依家既貓狗糧係咪真係對寵物們最好,定還是都只係一個賺錢既手段,其實亳無營養價值呢?

如果我再有勇氣養竉物,我一定會自已整野比佢地食,唔再信出面啲竉物糧!  發表於 2013-3-20 00:38
claudiatang 發表於 2013-3-19 12:34:03 |顯示全部樓層
Ladyfafa  如果佢唔食野, 又飲好多水, 但小便好困難, 貓砂d白色/粉紅色, 咁就要立即睇醫生啦.

謝謝﹗

Mono 唔好嚇我, 佢情況喺點架?我今日探我隻貓, 佢做完手術(口部), 精神都算幾好, 但未肯食嘢. 醫生recommend照埋ultra sound.  發表於 2013-3-19 18:51
我有其中一隻貓貓係呢個病走咗.......  發表於 2013-3-19 16:21
Kathy 發表於 2013-3-19 19:05:27 |顯示全部樓層
我以前隻貓都係有糖尿病,其實你可以去普通藥房買人用既糖尿試紙,
用唔溶既貓沙試佢D小便,咁你就會知佢糖尿讀數有幾高.
我隻貓係因為成日飲水同要去小便所以帶佢睇醫生發現既.
之後要每晚幫佢打針.
同埋轉食FOR糖尿病既罐頭.
但唔夠半年佢都走左LU,
走時13歲!

點解? 喺咪控制唔到?我隻貓14啦, 一直都好精靈, 一啲都無老態:(  發表於 2013-3-19 19:10
邦妮 發表於 2013-3-19 20:43:40 |顯示全部樓層
我隻貓而家都係有糖尿病,每日都要打兩次針控制病情,同埋要食糖尿貓餅。

糖尿貓餅?醫生俾? 你睇邊位醫生呀?  發表於 2013-3-20 00:07
claudiatang 發表於 2013-3-19 22:34:43 |顯示全部樓層
OMG

咁多貓咪有糖尿病..................
有DD驚呀﹗

基本上貓貓無論咩年紀都應每年驗身驗尿。每年我地同貓咪體檢,都會順便做埋,係醫生建議咁做。  發表於 2013-3-21 21:21
所以我book咗明日帶其他貓去愛協body check 下.  發表於 2013-3-20 00:04
年幾大嘅貓就每年同佢驗查。我後悔無做呢樣野....  發表於 2013-3-19 23:34
mono 發表於 2013-3-19 23:33:22 |顯示全部樓層
我貓貓因為糖尿病走咗,已經係幾年前嘅事。
當時我睇個位醫生話,糖尿有兩類形。
如果屬於第一類,大多數打針同食糖尿貓餅可以控制。
但不幸我貓貓係第二類。較難控制。

可唔可以講下第2類喺????  發表於 2013-3-20 00:03
Fleur 發表於 2013-3-20 00:10:34 |顯示全部樓層
我隻貓有丙酮毒未清, 依家要留院.....精神幾好不過唔肯食嘢

放心有專業人士照顧住.....祝貓貓快d好番出院  發表於 2013-3-20 10:23
只要佢仲有精神,妳要為佢打氣!以前聽過貓醫院都幾專業。但我太耐無接觸,比唔到意見妳。  發表於 2013-3-20 00:35
貓貓係揀野食嘅高手。個啲貓餅連醫生都話,螞蟻行過都唔食。唔知而家啲糧會唔會好食啲。  發表於 2013-3-20 00:26
我只記得好似係貓貓本身嘅尿液,自已發酵。打針轉糧都無乜用。貓貓一無胃口食野就好難挨。  發表於 2013-3-20 00:24
Fleur 發表於 2013-3-20 01:00:43 |顯示全部樓層
我隻貓就住喺貓醫院

如果要住得耐,問下醫生可唔可以探貓貓?等佢見下主人丫  發表於 2013-3-20 10:14
大約要住多幾多日?貓貓會掛住屋企人。  發表於 2013-3-20 09:09
E生點講?打針食藥會好轉嗎?  發表於 2013-3-20 08:53
Fleur 發表於 2013-3-20 11:05:25 |顯示全部樓層

我日日都去, 今朝打嚟話隻貓仲無食嘢, 血糖同丙酮指數仲喺高, 會做超聲波驗內臟, 另外話由於佢唔食幾日, 要插喉餵食......我依家都唔知究竟醫生得唔得, 本來無唸咁嚴重, 因為佢一直無預兆, 我隻貓會唔會死喺醫院

如果唔信呢間醫院。你就要快揾第二間。你今日落去睇下佢食咗野會唔會好啲先。  發表於 2013-3-20 13:43
看过真是好伤心。你想再找个医生看下,也是关心之切。希望你的猫猫能够好返回来,继续陪你。  發表於 2013-3-20 13:43
rookie 發表於 2013-3-20 19:05:16 |顯示全部樓層
糖尿病除左係先天外,好多時都係食物引起,有說轉食生肉可令病情得到控制,
另外,係discuss.com.hk有個貓友'舒玟'都養緊糖尿貓',你可以pm問下佢d經驗, god bless you
http://www.discuss.com.hk/viewth ... page%3D1&page=1

Thx, 百幾頁我要花小小時間睇.  發表於 2013-3-21 00:36
這個討論區很好呀!佢講嘅方法可以試。如果當年有呢個討論區就好.....  發表於 2013-3-20 22:12
Fleur 發表於 2013-3-21 00:53:43 |顯示全部樓層
第三日, 照咗超聲波, 大部份器官ok, 但幾肯定胰臟炎, 醫生會向呢方面做嘢.  依家插緊喉, 佢睇個樣喺ok精神, 但血糖同丙酮仲未ok. 佢哋一直有call我報告進度, 但我好唔滿意個主診醫生原來唔喺長駐, 喺part-time, 下星期至返.....但佢無同我講過.我喺因為Dr. Maggie至帶隻貓去, 但佢full booking, 轉Liza都好啦,但完全無提佢唔多喺到,於是我隻貓由當日當值醫生睇。我覺得好有問題,早知我未必俾佢醫,所以要求Maggie 俾個電話交代下,等緊。每個醫生experience 唔同,三日仲未揾到胰島素劑量,亦因為咁控制唔到丙酮,呢個喺我問個醫生嘅(網上有做research知要有合用劑量),睇得出當值醫生有啲surprise,佢話明日會加重啲......

上面提議討論區個 '舒玟' 用更嘅方法我覺得可以用。你試下 pm 問下佢。向屋企為貓貓預備定都差唔多。貓愛貓嘅貓貓亦可以斷尾唔洗再打針。  發表於 2013-3-21 09:12
Fleur 發表於 2013-3-21 00:54:27 |顯示全部樓層
多謝各位有心人

祝福 Fleur~咪咪~ 平安健康  發表於 2013-3-22 01:33
rookie 發表於 2013-3-21 23:30:39 |顯示全部樓層
其實一直覺得貓醫院名大過實,強烈建議你如果留係度醫,要求dr.maggie跟返個case,唔係就走人,貓醫院唔係個個醫生都踮,你俾一級價錢,佢搵個二打六同你醫,之前又無同你講清楚,有無搞錯

如果你想睇Timothy Choi,不如試下問何大成(院長)收唔收新症,你睇下有無人可以refer你,以下條link係有關何醫生同糖尿貓o的報導,http://www.hkheadline.com/arts/a ... 23690&srctype=g

祝願你貓貓早日出院

多謝你同太陽烏  發表於 2013-3-22 02:26
Fleur 發表於 2013-3-22 02:22:07 |顯示全部樓層
rookie 發表於 2013-3-21 23:30
其實一直覺得貓醫院名大過實,強烈建議你如果留係度醫,要求dr.maggie跟返個case,唔係就走人,貓醫院唔係個個 ...

我今日特別約見Dr.Maggie, 話俾佢知我嘅Concern, 佢同我講有注意我隻貓Brandi情況, 應承會跟進同親身每日打電話俾我(其實我日日都會去), 佢誠懇嘅態度我接受....佢同我講Brandi情況好unusal, 因為有糖尿病嘅貓一般都應該唔食嘢一段時間, (我又點可能俾佢唔食一段時間唔理呢)...

其實佢哋有啲疏忽, 我隻貓當時俾Dr.Liza 檢查只即時睇到佢有爛牙同牙齒發炎, 所以要即時做脫牙手術, 不過佢同我講第一步會驗血同小便, 但明顯喺未等報告已經做手術, 所以唔知佢血糖咁高, 口痛呢樣亦可能影響Brandi更唔想食.

昨日當值醫生DR.Victoria 同我講超聲波睇到有白色嘢圍住胰臟, 但唔見有瘤, 但今日Dr. M就轉口氣同我講好難肯定有無瘤....我問next step喺咩?佢話只能同佢打anti-biotic, 同餵食, 希望"時間"可以令Brandi有好轉, 即喺胰臟要正常同自動食嘢至得. 佢話如果Brandi星期一都唔肯食, 佢哋都無能為力,因為應該會喺另外嘅問題.

今日嘅good news喺佢用餵食管食咗一罐貓糧同無嘔吐, 對葯物有良好反應, 醫生話佢幾嚴重, 好多猫過唔到24小時,但Brandi過咗....我話隻貓睇落幾精神, Dr. Maggie 話俾咗 painkiller止痛,otherwise 佢個樣會好病喎....

我同老公商量兩手準備, 俾隻貓住到周一, 唔好就帶去Timothy Choi (會明日再book定, 因為原本booking cancel, 由於brandi要留院), 我唔識人, 好似何醫生唔收新症, 但我朋友極力推薦Dr. Choi, 話佢好細心....

Day 1 入院

Day 1 入院

Day 4

Day 4
Fleur 發表於 2013-3-22 02:25:48 |顯示全部樓層
mono, 我已經喺討論區發表,  '舒玟' 同其他網友好快回應, 好多謝你.

妳要好好保重!Brandi 返屋企之後,妳要有精神照護佢㗎。  發表於 2013-3-22 16:09
rookie 發表於 2013-3-22 09:10:05 |顯示全部樓層
明白你呢幾日來已經心力交瘁,請好好保重

p.s.如果情況嚴重+你強烈要求,何醫生都會考慮個別case收新症

多謝你, 我今日都從學畫老師口中知何醫生都會考慮特別case...啱啱打嚟話丙酮退好多, 但仍未肯食嘢....  發表於 2013-3-22 13:43
Fleur 發表於 2013-3-23 02:19:42 |顯示全部樓層
今日醫生話好消息,啲ketones消了大量, 現只有小小, 同埋Brandi精神好多,心情好好,我去模佢時,佢有扮嗲反應. 但唔好喺佢仍未主動食嘢, 醫生懷疑其他器官唔係咁理想,所以已換2隻葯, 希望Brandi快啲食番嘢等血糖穩定至得. 多謝各位關心佢嘅朋友.

Brandi-Day 5.jpg

brandi 加油!快 d 食番多 d 野跟主人番屋企~~  發表於 2013-3-23 11:42
oh...sorry, typing error, should be Brandi @@  發表於 2013-3-23 10:15
加油丫 Brand, 我地支持你架!!!!!  發表於 2013-3-23 10:13
12下一頁