請為你的植物消毒!!

作者: irishuen 發表于 2008-7-14 14:37:28
9779 61
JenniferC 發表於 2008-8-16 21:02:19 |顯示全部樓層
原帖由 yukikiwai 於 2008-8-16 11:38 發表
第二次 bun bun 消毒法
...
我有個方法簡單D....WO..
用美能安(HI-FRESH)..查一查植物個傷口就OK攪點晒LA...

使用這種清潔消毒法的主因並不是植物有傷口,是用來防治根粉蚧、蟎之類的
回復

hipo 發表於 2008-8-16 21:12:50 |顯示全部樓層
I like this topic,  it is really useful !!
回復

oneonewe 發表於 2008-8-16 22:56:16 |顯示全部樓層
原帖由 yukikiwai 於 2008-8-16 11:38 發表
我有個方法簡單D....WO..
用美能安(HI-FRESH)..查一查植物個傷口就OK攪點晒LA...

乜Hi-Fresh可以殺蟲消毒o架咩!?!?!
回復

irishuen 發表於 2008-8-17 00:28:05 |顯示全部樓層
睇黎我需要買返支美能安處理一下d av 傷口......
Hi-Fresh 是用來處理傷口及預防疫病, 可以看看這個post
http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=15074&highlight=hi-fresh

很諷刺~
我出這個topic, 但另外一d av 郤種出了根粉介

不過這個topic的喜蔭和流鼻涕都沒有事, 比上一個月還大了很多!
流鼻涕多了5塊葉, 喜蔭都多了4塊葉!

多謝各位的寶貴的意見!

回復

maggielawkm 發表於 2008-8-17 00:33:42 |顯示全部樓層
處理傷口不如用hi fresh丫
我今日睇到個web site ~ 介紹美利安、美利安A、hi fresh、re fresh
http://www.softsilica.com/products/index.html
以乎~ 美利安a係至大粒~ 放係盤底
美利安係同泥溝埋一齊用
hi fresh 係開水比植物飲~
refresh 仲要比hi fresh 幼~ 用黎噴葉~
如有講錯~ 請指正

回復

Alfphy 發表於 2008-8-17 00:39:40 |顯示全部樓層
原帖由 hipo 於 2008-8-16 21:12 發表
I like this topic,  it is really useful !!

me too!我因看了這個post,即刻幫dd 花花再消毒多次!
回復

chudaicheung 發表於 2008-8-17 10:23:14 |顯示全部樓層
原帖由 irishuen 於 2008-7-14 23:33 發表

咁恐怖 ,

我都有溫室呀↓↓, 宜家每天見到任何野都想着點樣可以多d溫室

我同你一樣, 見到咩嘢都諗下可唔可以做溫室, 已經去到俾屋企人發出警告的階段
回復

irishuen 發表於 2008-8-17 14:24:33 |顯示全部樓層

回復 46# Alfphy 的帖子 & 回復 42# HIPO 的帖子

誠蒙喜愛, 本人定當努力出POST
回復

irishuen 發表於 2008-8-17 14:28:14 |顯示全部樓層
原帖由 chudaicheung 於 2008-8-17 10:23 發表

我同你一樣, 見到咩嘢都諗下可唔可以做溫室, 已經去到俾屋企人發出警告的階段

宜家連我呀媽都幫我留起D 兜仔
由於又買了4棵AV, 擴大了愛花的規模, 現正計劃購置大型花架, 給它們一個溫馨、安穩的家
回復

小天使 發表於 2009-2-22 15:52:24 |顯示全部樓層
你所講的用滴no浸一陣係指成棵植株拎出黎放入去浸還是係倒落泥浸定係拎出黎浸根呀?
回復

irishuen 發表於 2009-2-22 19:13:16 |顯示全部樓層
是成棵拎出黎, 去泥之後先浸, 但要輕手, 而且之後要過清水
回復

小天使 發表於 2009-2-23 14:42:15 |顯示全部樓層
是成棵拎出黎, 去泥之後先浸, 但要輕手, 而且之後要過清水
irishuen 發表於 2009-2-22 19:13

咁係浸根定係連d花葉都浸? 唔好意思問多兩句
回復

peeseela 發表於 2009-2-23 15:11:13 |顯示全部樓層
咁係浸根定係連d花葉都浸? 唔好意思問多兩句
小天使 發表於 2009-2-23 14:42

成棵, 由頭到腳.
回復

小天使 發表於 2009-2-24 17:29:48 |顯示全部樓層
好...我幫我d紫羅蘭都做哂消毒喇...
咁請問其他植物可唔可以都浸滴no呢? 兔仔花...長壽花...多葉植物... 同埋有冇需要呢?
回復

CHaRiNida 發表於 2009-2-24 20:03:14 |顯示全部樓層
唔好意思..雖然我由#1-54都已經睇哂,
但我都想長氣地問1問,,係咪姐係av消毒既step係:
1.將成個av浸哂落d洗潔精水度[包埋剪根過程(如有需要)]
2.用清水過清[=浸1浸清水]
3.放返入新泥
4.拎盆野出去自然風乾返毛毛葉上既水,即可~
am i right??
回復

小天使 發表於 2009-2-24 20:33:01 |顯示全部樓層
唔好意思..雖然我由#1-54都已經睇哂,
但我都想長氣地問1問,,係咪姐係av消毒既step係:
1.將成個av浸哂落d洗潔精水度[包埋剪根過程(如有需要)]
2.用清水過清[=浸1浸清水]
3.放返入新泥
4.拎盆野出去自然風乾返毛毛葉上 ...
CHaRiNida 發表於 2009-2-24 20:03

好似唔係洗潔精喎...係少量消毒藥水
放入泥之前要風乾....
我有用 紙巾索返乾d葉同花花

唔知有冇錯呢
回復

CHaRiNida 發表於 2009-2-24 20:35:13 |顯示全部樓層
我都好混亂...
因為我見有時用洗潔精水,,有時用滴露+水
回復

小天使 發表於 2009-2-24 20:43:20 |顯示全部樓層
我今日的做法係﹕
1. 拎成棵av出黎...
2. 用水沖走d泥...但有d好頑固沖唔走...沖走左大部份
3. 落少少滴no落盆水到
4. 浸左佢幾分鐘
5. 再用清水浸佢幾分鐘
6. 用花灑沖走少少葉面上泥
7. 拎出黎風乾幾分鐘
8. 再用紙巾索乾葉同花
9. 順便修剪吓佢
10. 搽hi fresh落傷口
11. 落新泥放返入盤

希望我冇做錯喇...搞左我成粒鐘
回復

irishuen 發表於 2009-2-25 08:27:08 |顯示全部樓層
58# 小天使

係咁呀!
回復

corina 發表於 2009-2-25 09:33:59 |顯示全部樓層
好...我幫我d紫羅蘭都做哂消毒喇...
咁請問其他植物可唔可以都浸滴no呢? 兔仔花...長壽花...多葉植物... 同埋有冇需要呢?
小天使 發表於 2009-2-24 17:29

我都想問,剛剛買了棵大岩桐,是否都要消毒,thanks!!
回復