請為你的植物消毒!!

作者: irishuen 發表于 2008-7-14 14:37:28
9780 61
sammy 發表於 2008-7-14 22:15:45 |顯示全部樓層
放入溫室是必不可少, 尤其係office, 越係凍的office, 冷氣越勁, 濕度越低, 我衣家個度只有30-40% , 但溫室(有孔) 就keep 到 >70%!
回復

Fleur 發表於 2008-7-14 22:17:49 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-7-14 22:09 發表

我意思係問~ 係咪換泥時~ AV 既根唔會留~ 會REMOVE 左佢~ 因為我以前見根係好的話~我會留返佢~

如果剛買回來好健康嘅根我會留, 但一定要消毒才可下泥.但bunbun買回來的av嘅根一定要剪晒佢.
回復

irishuen 發表於 2008-7-14 22:19:02 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-7-14 22:09 發表

我意思係問~ 係咪換泥時~ AV 既根唔會留~ 會REMOVE 左佢~ 因為我以前見根係好的話~我會留返佢~

av 的根我是會留的, 因為我始終不太敢剪晒佢地d 根, 除非我明顯見到它是有問題(如."欄"根, )
回復

irishuen 發表於 2008-7-14 22:23:39 |顯示全部樓層
原帖由 Fleur 於 2008-7-14 22:17 發表

如果剛買回來好健康嘅根我會留, 但一定要消毒才可下泥.但bunbun買回來的av嘅根一定要剪晒佢.

你對bun bun 真係....很痛絕

我試過將 d 浸緊葉既 av 放入溫室, 真的不但子葉子很健康而且根出得很快, 起碼比普通浸葉快出1星期
回復

Fleur 發表於 2008-7-14 22:31:46 |顯示全部樓層
喺!當你見到條虫喺你盆嘢到,以後就不能磨滅咁恐怖嘅陰影.
回復

maggielawkm 發表於 2008-7-14 22:56:54 |顯示全部樓層
原帖由 irishuen 於 2008-7-14 22:23 發表

你對bun bun 真係....很痛絕

我試過將 d 浸緊葉既 av 放入溫室, 真的不但子葉子很健康而且根出得很快, 起碼比普通浸葉快出1星期

我都浸緊葉~ 用左一個好過冇既「扮」溫室
回復

Fleur 發表於 2008-7-14 23:02:06 |顯示全部樓層
嘩!駛唔駛咁慳, 去十蚊店買個膠箱啦.
回復

maggielawkm 發表於 2008-7-14 23:07:30 |顯示全部樓層
原帖由 Fleur 於 2008-7-14 23:02 發表
嘩!駛唔駛咁慳, 去十蚊店買個膠箱啦.

哈哈…未買姐 ~ 屋企只有哩d物資~ 用住先嘛 (唔係唔記得就係廢事特登去)
回復

irishuen 發表於 2008-7-14 23:33:44 |顯示全部樓層
原帖由 Fleur 於 2008-7-14 22:31 發表
喺!當你見到條虫喺你盆嘢到,以後就不能磨滅咁恐怖嘅陰影.

咁恐怖 ,

我都有溫室呀↓↓, 宜家每天見到任何野都想着點樣可以多d溫室

思樂"丁" 的用處

思樂"丁" 的用處

錢"硬"盒的溫室

錢"硬"盒的溫室
回復

貓后 發表於 2008-7-15 09:27:31 |顯示全部樓層
原帖由 Fleur 於 2008-7-14 22:17 發表

想請問點解bunbun買回來的av要剪晒d根?有咩作用架 add10icon
回復

貓貓仔 發表於 2008-7-15 09:50:15 |顯示全部樓層
盆花不在我家, 星期尾先去男友家
慘啦, 我唔知是要放入一個密封的箱入面
因為我見個2公升樽放唔入就由佢
我又唔知d 石珠可以係邊到買
所以我用紫羅蘭泥
回復

JJCC 發表於 2008-7-15 10:46:14 |顯示全部樓層
我覺得Fleur都唔算絶啦, 至少佢都會去bun bun買AV~
當初bun bun開始有有名的AV買時, 我見過佢地D花, 好多都中左蟎毒, 真係一個實習的好機會, 毒到中心點硬晒呔, 你話. 見過咁的況, 我真係連買都唔敢買添呀~

所以係bun bun買的AV, 一定一定要消毒及隔離1個月, 見無乜事, 先好放番出黎, 唔係因少失大就大件事~add14icon
回復

maggielawkm 發表於 2008-7-15 11:16:18 |顯示全部樓層
我星期六係bunbun 見到一棵$5x玫瑰~ 好靚
唔係本地種,咁就諗住問下佢地d 職員點種法同埋有咩特別野要注意啦
佢答左我一兩句都唔係好願答我咁~ 仲講「哩盤多苞好靚呀,買返去試下種就知架勒」
見佢用膠袋包仲又唔好意思拎開黎睇
至後八成決心買既時候~ 拉下膠袋~  又有黑點又有毛,仲有d 「知」添~
幾鍾意都假~ 即刻放低~
回復

sammy 發表於 2008-7-15 20:42:38 |顯示全部樓層
原帖由 貓后 於 2008-7-15 09:27 發表

想請問點解bunbun買回來的av要剪晒d根?有咩作用架 add10icon

係囉, 中左綿花蟲或者根結線蟲, 肉眼睇到; 仙客來蟎, 剪根於事無補; "好核突"的蟲, 對花花又無害. 既然係咁, 點解要冒險剪晒佢?
回復

雍正 發表於 2008-7-15 21:29:58 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 2008-7-15 20:42 發表

係囉, 中左綿花蟲或者根結線蟲, 肉眼睇到; 仙客來蟎, 剪根於事無補; "好核突"的蟲, 對花花又無害. 既然係咁, 點解要冒險剪晒佢?

因為d根可能會有線蟲同泥土棉花蟲,
線蟲會令生長點萎縮而阻外生長
泥土棉花蟲會吸取根既養份,
令泥土變酸,葉會變黃同枯萎架
回復

sammy 發表於 2008-7-15 21:54:39 |顯示全部樓層
原帖由 雍正 於 2008-7-15 21:29 發表

因為d根可能會有線蟲同泥土棉花蟲,
線蟲會令生長點萎縮而阻外生長
泥土棉花蟲會吸取根既養份,
令泥土變酸,葉會變黃同枯萎架

我意思係, 呢D蟲顯而易見 (線蟲通常係根結線蟲), 可按情形判斷應否切根, 而唔係有理無理切根

回復

雍正 發表於 2008-7-15 22:42:10 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 2008-7-15 21:54 發表

我意思係, 呢D蟲顯而易見 (線蟲通常係根結線蟲), 可按情形判斷應否切根, 而唔係有理無理切根

咁會有d肉眼見唔到既細菌同病毒吧
再者好多時d植料都係全泥炭土
d根抓實晒d泥點都整唔甩
唔換又會因泥排水性唔好會爛根
係呢個時候唔剪d根更待何時
回復

irishuen 發表於 2008-7-16 09:36:40 |顯示全部樓層
我覺得按情形判斷應否切根的方法是好的,
而雍正的方法就真的很決絕, 真的保證不留細菌和病毒
但對於我這個新手, 真的不太敢做這個大手術
回復

yukikiwai 發表於 2008-8-16 11:38:37 |顯示全部樓層
第二次 bun bun 消毒法
1.        清潔精 + 少量漂白水 (全部都是少量, 不會起泡)
2.        細細力”卒” d 葉 (記住係細細力←此時我是大氣都不敢呼)
3.        再過清水
4.        風乾十分鐘
5.        插返入泥
6.        少量陽光晒一晒
............................................................
我有個方法簡單D....WO..
用美能安(HI-FRESH)..查一查植物個傷口就OK攪點晒LA...
回復

KIMHO 發表於 2008-8-16 13:24:03 |顯示全部樓層
原帖由 irishuen 於 2008-7-14 14:37 發表
我係最近先開始種av , 喜蔭等植物
自己果d 就係bun bun 買返黎...諗住好快大...可以有花睇下

頭一星期還好
之後...

1. 眼看我的喜蔭在檢查它的時候唔小 ...

好習慣
回復