睇到好心up

作者: JicJicmom 發表于 2008-7-7 15:09:02
1852 17
話說公司阿老闆話綠化下寫字樓 ( 話哂都係好事呀 ~ ) 於是買左一大堆植物返來.
無耐 , d野就換走左 , 又黎d新植物.
問題係 : 唔係有花園承包左更換植物 , 而係老闆話 : 植物用黎辟邪 ..........
-___-""
好 up , 睇住棵福祿桐慢慢咁謝 ........ ( 話花墟d人教佢唔好淋水喎 ....噴水就 ok )
邊有植物唔使淋水架 ????
羊咩咩 發表於 2008-7-7 15:14:18 |顯示全部樓層
0係個盆上面插個牌,寫住...
"請X日餵我飲一次水,定期為我清潔身體,我會好好回報你,謝謝!!"
回復

JicJicmom 發表於 2008-7-7 15:18:24 |顯示全部樓層
最唔開心係 : 睇住棵野愈謝 , 老闆就愈開心 ......話 :真係擋到邪喎 !!!
唉 ~~~ 邊有人種野種到咁架 ...... 愈謝愈開心........
回復

羊咩咩 發表於 2008-7-7 15:22:20 |顯示全部樓層
福祿桐唔係吸財架咩?
龍骨同仙人植物至係化殺辟邪咩?
回復

悠遊鳥 發表於 2008-7-7 15:27:00 |顯示全部樓層
不如你試下叫你個老闆種仙人掌呀~夠殺氣,d妖魔鬼怪一定唔敢黎~
回復

sosxxx12 發表於 2008-7-7 15:27:19 |顯示全部樓層
火殃勒先係用來化殺辟邪,但在公司種要曬到及會對人有影響(有毒及針)
回復

JicJicmom 發表於 2008-7-7 15:28:19 |顯示全部樓層
點知佢呀 ...... 我都唔信呢D野. 都唔知佢做乜/想點.
我都唔出聲喇...... 早前我有一排靜靜雞早D返來淋水 , 好左好多, 後來比老闆發現左, 話唔好淋........
回復

羊咩咩 發表於 2008-7-7 15:29:22 |顯示全部樓層
話唔好淋........
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-7 15:35:48 |顯示全部樓層
花墟o個條友仔跟本就講野唔負責任!太過份!大家都聽過利用植物改善風水,但我未聽過唔淋水囉!剩噴邊到夠架!整死一棵又換等二棵!離哂大譜!
回復

JicJicmom 發表於 2008-7-7 16:04:55 |顯示全部樓層
P1100692 (Small).JPG 我都有同老闆講 , D人咁教佢,係想佢棵野死快D然後再幫襯佢買過棵 .... 奈何老闆唔信嘛 .
睇下棵野幾陰功 ......
P1100694 (Small).JPG
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-7 17:15:07 |顯示全部樓層
好搵笨por!
回復

carmen 發表於 2008-7-7 17:46:52 |顯示全部樓層
跟呢d老細又幾好bor~
懵下懵下~
對住佢都唔洗咁認真, 又唔洗咁大壓力!
回復

小美 發表於 2008-7-7 17:54:53 |顯示全部樓層
你老細真係低b wor...冇得救.
擺棵謝晒o既植物響度, 似鬼屋就真.....
佢唔淋, 咁試下噴多d囉. 好過冇.
回復

sammy 發表於 2008-7-7 21:11:45 |顯示全部樓層
真係好想救佢, 又不敢拂逆老闆, 你可以勁噴莖上同一點, 噴到D水流返落根, 聊作杯水車薪吧
回復

sosxxx12 發表於 2008-7-7 21:21:38 |顯示全部樓層
其實d野死左重唔好,重招邪,風水植物死是指該處好猛 或來年不利,盆野死姐係你嗰度有...... add12icon
回復

阿晴 發表於 2008-7-7 21:33:58 |顯示全部樓層
從來都未聽過呢d道理~~又唔見d老闆話擺係佢間房d國蘭唔好淋水~
....咁搞笑ge~~點解唔乾脆擺乾(死)花~~或者搬遷~~
花墟d人梗係話正la~~~有長期客wor~~梗係死都叫佢唔好淋水la~~

回復

chiman 發表於 2008-7-7 22:33:23 |顯示全部樓層
咁只會令工作環境了無生氣,影響員工心情,咁點做野
回復

cross 發表於 2008-7-7 22:59:01 |顯示全部樓層
- - 植物有命 專重生命
死不是因吸走衰氣而是像人一樣渴死餓死吧
回復