閹咗嘅貓貓係咪會乖d??

作者: 蘑菇 發表于 2008-7-3 11:49:57
5768 33
蘑菇 發表於 2008-7-18 14:05:38 |顯示全部樓層
原帖由 農夫 於 2008-7-15 21:47 發表

同意!
遲d想睇下佢地暴走都難啦
好好珍惜
同埋真係想同貓咪相處多d時間
想佢地長命d陪多我幾年.....所以

好!  原來係咁.....  我都係想見到佢活潑d lu。
回復

蘑菇 發表於 2008-7-18 14:11:21 |顯示全部樓層
原帖由 維維 於 2008-7-17 11:49 發表
我隻"仔" 未閹前好種意咬人, 仲野野見牙印,不過做咗"公公"之後,就真係乖 d,至於話跳唔跳,就要看吓妳隻貓係咪喜歡跳既品種,我隻"小王子"係短毛波斯, 係唔會跳得好高既問種。 ...

我嗰隻咪同你嗰隻一樣law,大家都係"阿扁"黎架!
回復

andrea6321 發表於 2008-7-18 14:19:20 |顯示全部樓層
我都會幫我只貓做絕育
但我想知貓仔幾時做好?
我細仔4個月大, 係英國短毛
獸醫話5個月就可以做, 但會唔會影響頭部發育
我怕太早做會令個頭爆得唔夠大同圓
回復

農夫 發表於 2008-7-18 14:43:58 |顯示全部樓層
原帖由 andrea6321 於 2008-7-18 14:19 發表
我都會幫我只貓做絕育
但我想知貓仔幾時做好?
我怕太早做會令個頭爆得唔夠大同圓 ...

我唔會太早做
因為成熟些做無咁易影響到尿線
我都聽過太早做個頭爆得唔夠大(傳聞)
如果可以忍受個仔周圍痾
可以1.5歲後做,到時要爆既都爆晒
回復

藍天使 發表於 2008-7-18 14:56:47 |顯示全部樓層
原帖由 andrea6321 於 2008-7-18 14:19 發表
我都會幫我只貓做絕育
但我想知貓仔幾時做好?
我怕太早做會令個頭爆得唔夠大同圓 ...

我都係咁捻, 等佢爆左頭先至同佢做, 驚佢發育唔大同圓.  依家真係圓到爆, haha.

回復

Fleur 發表於 2008-7-18 15:22:54 |顯示全部樓層
依家熱到死, 傷口埋口時又好唔舒服架,不如等秋天至幫佢哋做啦.  因為做完手術後,佢哋會收埋自己唔出嚟.
回復

藍天使 發表於 2008-7-18 15:34:26 |顯示全部樓層
原帖由 Fleur 於 2008-7-18 15:22 發表
依家熱到死, 傷口埋口時又好唔舒服架,不如等秋天至幫佢哋做啦.  因為做完手術後,佢哋會收埋自己唔出嚟.

最緊要係做完手術果2,3日要陪住貓貓, 唔係佢好可憐架.
回復

chudaicheung 發表於 2008-7-18 16:30:17 |顯示全部樓層
原帖由 Fleur 於 2008-7-16 13:32 發表
佢成日都好多嘢講, 好大聲, 唔知嘅人根本唔會相信佢聼唔到 . 平日叫佢要做手語, 其實我其他猫都會識手語架.

用手語同貓溝通一定好有趣...d貓貓係咪要好耐先睇得明你"講"咩呢
回復

蘑菇 發表於 2008-7-18 16:31:31 |顯示全部樓層
原帖由 藍天使 於 2008-7-18 15:34 發表

最緊要係做完手術果2,3日要陪住貓貓, 唔係佢好可憐架.

我嗰隻啱啱做完手術,佢頭1-2日d麻醉藥可能仲未完全過晒,好渴睡,而且聽到小小聲就好驚,反而到咗3-4日後d麻醉藥過晒就好想人倍,成日喵喵聲叫你過去摸佢,真係冧死。

回復

藍天使 發表於 2008-7-18 17:07:31 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-7-18 16:31 發表

我嗰隻啱啱做完手術,佢頭1-2日d麻醉藥可能仲未完全過晒,好渴睡,而且聽到小小聲就好驚,反而到咗3-4日後d麻醉藥過晒就好想人部,成日喵喵聲叫你過去摸佢,真係冧死。 ...

我隻狗之前做手術只係靜左半日, 之後就四維走, 幾驚佢整爆個傷口呀
回復

Sophia 發表於 2008-7-20 19:06:25 |顯示全部樓層
其實仔仔通常六、七個月就可以做o家啦!五個月就可能細左少少,當然要睇o下佢發育得快定慢啦,就好似人一樣有D會早熟D;有D會遲熟,不過一般六、七個月就熟晒啦 。正常仔仔的傷口好細,只要佢唔成日去"lam",幾日就會好番。通常做完手術頭一、兩日會靜D,因為麻醉藥未過,但一過晒藥力就會回複動力,真係擔心佢o地會爆傷口多過佢o地唔精神。
回復

Fleur 發表於 2008-7-21 00:05:16 |顯示全部樓層
原帖由 chudaicheung 於 2008-7-18 16:30 發表

用手語同貓溝通一定好有趣...d貓貓係咪要好耐先睇得明你"講"咩呢

其實猫猫好簡單, 因為70%時間用嚟瞓.  唔瞓時就想你抱吓佢,摸吓佢已經好開心.  由於我已經同我隻猫相處成8,9年,所以佢好知我喺想鍚佢定"丙"緊佢, 我相信佢唔止睇手語, 佢識睇"樣", 要知道猫猫喺好敏銳嘅動物, 好醒嘅.需則佢聽唔到, 但我一直除咗用手語都仍然會當佢常"猫"咁同佢講嘢架.簡單的come, no no, here手語都明, 如果佢唔聽話,  我會打佢pat pat, 之後好嬲指住佢,咁佢就會好驚走開.
回復

bluemoon 發表於 2008-7-23 16:57:26 |顯示全部樓層
Desex 只係會有可能解決射尿問題 (生理影響)

或者令貓隻冇咁活躍 (藥物影響, 大多都只係暫時)

唔會改變性格. (除非隻ma醉藥落得太多)

原帖由 Fleur 於 2008-7-15 15:01 發表

我隻白猫同隻一樣樣(連眼睛顏色),喺咪失聰呀?我隻喺.

白貓如果藍眼, 本身就易失聰 (因基因問題)
如果係怪眼, 就藍色果隻果邊隻耳會聽唔到野 (好大機會)
回復

爱猫之人 發表於 2008-9-26 16:24:37 |顯示全部樓層
我兩個貓囝囝都係 o係7,8個月時閹咗。 而家一個8歲,一個6歲(圖片那隻)。除了肥了,SIZE大了,一樣鍾意跳高跳低同貪玩, 十分豬事八掛。回想起他們做完手術返嚟時腳步浮浮,都走去我處嗲嗲下,真係心疼。
回復