閹咗嘅貓貓係咪會乖d??

作者: 蘑菇 發表于 2008-7-3 11:49:57
5763 33
貓貓(圖)今年2歲女,因為好動,成日周圍跳,搞到打爛嘢,牆紙又花晒,我的朋友忍受不了要帶佢去閹,話說會乖d wor,我覺得好可憐,想問吓貓貓閹咗係咪真係會乖d,如果唔閹又有咩壞處呢?? 聽講唔閹嘅話到咗發情期就會成日叫,到時個主人仲慘!! 真的嗎??  PLEASE!!
Fleur 發表於 2008-7-13 20:05:17 |顯示全部樓層
唔覺, 我隻仔百厭到飛起,仲喺硬頸派.
回復

octopus 發表於 2008-7-14 10:10:16 |顯示全部樓層
desex除左係為乖d(其實唔會有咩大分別,因為始終係睇返貓貓本身o既性格)
仲係為左佢地o既健康,一般desex左o既貓貓會健康d,長壽d
desex唔會話好慘,而家o既手術已經好先進,傷口可以好細
回復

Fleur 發表於 2008-7-15 15:01:48 |顯示全部樓層
原帖由 octopus 於 2008-7-14 10:10 發表
desex除左係為乖d(其實唔會有咩大分別,因為始終係睇返貓貓本身o既性格)
仲係為左佢地o既健康,一般desex左o既貓貓會健康d,長壽d
desex唔會話好慘,而家o既手術已經好先進,傷口可以好細 ...

我隻白猫同隻一樣樣(連眼睛顏色),喺咪失聰呀?我隻喺.
回復

Sophia 發表於 2008-7-15 16:02:34 |顯示全部樓層
其實貓的本性一般都鍾意跳高跳低,尤其係5歲以下的貓貓,因為仲係細所以貪玩。我D貓貓做左desex仍然不改作風,因為全部都未夠三歲,屋企的混亂情況真係……… 但我覺得時間好快會過去,過左5歲你想成日見佢活活潑潑咁兩頭跳的機會會少左好多啦,所以要好好珍惜!
而我幫佢o地做desex的原因,就正如Octopus講咁令佢o地健康D同減少佢o地將來患癌的機會。雖然我三隻貓貓都係仔,我覺得desex左之後就o爹好多囉!
回復

goldenretriver 發表於 2008-7-15 17:48:32 |顯示全部樓層
我都覺得係喎.............同小貓們desex左之後又真係比較乖D, 仔既就冇叫同周圍射尿囉, 囡就嗲d囉~~~不過無論如何, desex對佢地健康黎講係好事既.........!
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-15 19:10:02 |顯示全部樓層
desex 會痴家 d!
回復

Fleur 發表於 2008-7-15 19:31:28 |顯示全部樓層
原帖由 Sophia 於 2008-7-15 16:02 發表
其實貓的本性一般都鍾意跳高跳低,尤其係5歲以下的貓貓,因為仲係細所以貪玩。我D貓貓做左desex仍然不改作風,因為全部都未夠三歲,屋企的混亂情況真係……… 但我覺得時間好快會過去,過左5歲你想成日見佢活活潑潑咁兩頭 ...

我隻嘢9歲啦喎 , 可能佢喺過度活躍.
回復

農夫 發表於 2008-7-15 21:38:52 |顯示全部樓層
desex是種負責任的主人應做的事
desex後貓咪會健康d
可以避免一些有關子宮的疾病
要知道貓咪的生殖器官真的只有生殖才有用
如果你不讓貓貓生bb就要去desex,
對不生育的貓貓來說這些器官都消耗性的
沒有其他好處的了

每個愛貓的人在決定要貓貓做desex前一定會經過一個心理爭朼
不知是否在做壞事,我也同樣經歷
所以我收集了很多專業的資料
這件事 是絕對 對貓咪好的
所以一定要去做

至於你的情況是貓的天性
好正常,desex後性格是不會改的
做個負責任的主人
絕對要好安排時間去做desex
回復

農夫 發表於 2008-7-15 21:42:12 |顯示全部樓層
不要介意我直言
我覺你應該看多一些
有關養育貓咪的書藉
有得罪之處,在此說句sorry
回復

農夫 發表於 2008-7-15 21:44:32 |顯示全部樓層
原帖由 Fleur 於 2008-7-15 15:01 發表

你貓貓是否藍眼?通常藍眼都係失聰的
回復

農夫 發表於 2008-7-15 21:47:28 |顯示全部樓層
原帖由 Sophia 於 2008-7-15 16:02 發表
其實貓的本性一般都鍾意跳高跳低,尤其係5歲以下的貓貓,因為仲係細所以貪玩。我D貓貓做左desex仍然不改作風,因為全部都未夠三歲,屋企的混亂情況真係……… 但我覺得時間好快會過去,過左5歲你想成日見佢活活潑潑咁兩頭 ...

同意!
遲d想睇下佢地暴走都難啦
好好珍惜
同埋真係想同貓咪相處多d時間
想佢地長命d陪多我幾年.....所以
回復

octopus 發表於 2008-7-15 23:32:26 |顯示全部樓層
原帖由 Fleur 於 2008-7-15 15:01 發表

係呀,我細仔係聾貓
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-16 10:11:28 |顯示全部樓層
甘叫佢咪聽唔到law~  你平時點叫佢架??
回復

Fleur 發表於 2008-7-16 13:32:24 |顯示全部樓層
佢成日都好多嘢講, 好大聲, 唔知嘅人根本唔會相信佢聼唔到 . 平日叫佢要做手語, 其實我其他猫都會識手語架.
回復

Fleur 發表於 2008-7-16 13:37:32 |顯示全部樓層
原帖由 農夫 於 2008-7-15 21:44 發表

你貓貓是否藍眼?通常藍眼都係失聰的

一隻藍, 一隻綠, 書話白猫都有好大機會聾, 特別喺眼睛顏色不同.我老公買時無經驗,只喺覺得佢對眼好特別所以買, 後來才發覺原來無聽覺. 但隻嘢好大佬, 又大隻,鬼咁霸王架
回復

維維 發表於 2008-7-17 11:49:33 |顯示全部樓層

回復 1# 磨菇 的帖子

我隻"仔" 未閹前好種意咬人, 仲野野見牙印,不過做咗"公公"之後,就真係乖 d,至於話跳唔跳,就要看吓妳隻貓係咪喜歡跳既品種,我隻"小王子"係短毛波斯, 係唔會跳得好高既問種。
回復

Sophia 發表於 2008-7-17 15:51:27 |顯示全部樓層
原帖由 農夫 於 2008-7-15 21:47 發表

同意!
遲d想睇下佢地暴走都難啦
好好珍惜
同埋真係想同貓咪相處多d時間
想佢地長命d陪多我幾年.....所以

只要有主人的愛錫同細心的照顧
貓貓一定可以健康長命
我之前隻安哥拉貓女都成18歲先去彩虹橋
佢都係全白色o家
回復

蘑菇 發表於 2008-7-18 13:51:25 |顯示全部樓層
原帖由 農夫 於 2008-7-15 21:42 發表
不要介意我直言
我覺你應該看多一些
有關養育貓咪的書藉
有得罪之處,在此說句sorry

其實要多謝你的提點就真 ,其實我之後都問咗好多朋友,佢哋都話要做絕育,實情真係為貓貓健康著想。上星期日帶佢去做手術,佢好驚,我想安撫佢點知俾佢咬咗一啖,手指尾腫咗晒 ,去睇醫生,醫生仲俾咗成3日病假我。而家佢嘅情況都好好,冇咩問題,傷口漸漸復原。我買咗本貓書睇,而家識點樣餵藥tim

回復

藍天使 發表於 2008-7-18 13:56:41 |顯示全部樓層
我隻貓貓 1歲半, 都係時候要佢做公公
回復

12下一頁