三色旋花開花了,也被騙了…

關閉 [複製鏈接]
作者: 遙日 發表于 2008-7-3 01:01:53
1471 12
在網上買的三色旋花種子,種左三個月終於開花啦﹗
但同時…又知道自己俾人昆左…因為開出來既花只有一種色﹗何來三色旋花?
等我仲極期待佢開d好似張宣傳相咁靚的花出來…唉…
不過總算係自己湊大的,算了吧…
呢種花傍晚先開,第二日上午已謝了,而且紅到好似假花咁…

買左陣,張宣傳相係咁既…d色係咪好靚好吸引?

買左陣,張宣傳相係咁既…d色係咪好靚好吸引?

結果,開左後竟然係咁普通的紅色花﹗

結果,開左後竟然係咁普通的紅色花﹗

來個close up …不過係夜晚先開,我唔係好識影得清楚

來個close up …不過係夜晚先開,我唔係好識影得清楚

側面有少少似迷你大紅花

側面有少少似迷你大紅花
sammy 發表於 2008-7-3 01:05:30 |顯示全部樓層
紫茉莉, 旋乜花丫!
回復

遙日 發表於 2008-7-3 01:15:28 |顯示全部樓層
下?乜佢係紫茉莉來架?
真係俾人昆得透囉…
回復

sammy 發表於 2008-7-3 01:20:37 |顯示全部樓層
紫茉莉扮牽牛, 幾有創意喎
咁便宜的花都有A貨, 真有中國特色
回復

阿晴 發表於 2008-7-3 01:27:08 |顯示全部樓層
都唔錯丫~~~紫茉莉都幾靚~~
其實旋花籽bun bun fun fun有得買ga~~

回復

Alfphy 發表於 2008-7-3 02:03:13 |顯示全部樓層
你買了幾錢啊?
當係教訓,以後唔好再幫襯間網上公司!!
回復

遙日 發表於 2008-7-3 09:06:17 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-7-3 02:03 發表
你買了幾錢啊?
當係教訓,以後唔好再幫襯間網上公司!!

咁一包都係8蚊0者,同賓賓的價錢一樣,
而且我記得好似紫茉莉都係咁既價錢…好彩唔係賣貴d但俾d平貨我
其實我又唔係好介意佢唔係旋花,反正我都係想種野0者
只係貨不對辦有d失望囉,話哂由細到大等佢開花等左三個月嘛…

我唔係成日去花墟,所以下次都係參加園藝館團購可靠d
回復

Alfphy 發表於 2008-7-3 09:10:29 |顯示全部樓層
雖然唔貴,但係佢騙人都係過份啊!!
不過,你付出的心機沒有白費,佢都開花來報答你。
紫茉莉可以種到好大棵架!你要繼續努力啊!
回復

Monse 發表於 2008-7-3 09:14:42 |顯示全部樓層
一包有幾多粒種子先,如果一包得幾粒種子就超貴了,這款是香港最普通的花色,繽X買既係雜色(黃、紅、白), 佢咁唔老實你以後唔好同佢訂了。
回復

BanbieChan 發表於 2008-7-3 09:19:36 |顯示全部樓層
D花都幾靚呀 ,唔使唔開心啦
回復

遙日 發表於 2008-7-3 12:11:54 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-7-3 09:14 發表
一包有幾多粒種子先,如果一包得幾粒種子就超貴了,這款是香港最普通的花色,繽X買既係雜色(黃、紅、白), 佢咁唔老實你以後唔好同佢訂了。

8蚊有30幾粒算唔算貴?
回復

遙日 發表於 2008-7-3 12:17:40 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-7-3 09:10 發表
雖然唔貴,但係佢騙人都係過份啊!!
不過,你付出的心機沒有白費,佢都開花來報答你。
紫茉莉可以種到好大棵架!你要繼續努力啊!

無錯﹗我都知佢會生到好大…
其實我有兩盆,另一盆遲一個月先種,生長期間成日落雨無陽光,攪到一味高,而家成40cm高,又瘦,底下無乜葉,頂頭就好多葉,所以頭重腳輕企唔直,要挨住窗,唔係就會訓低,佢似亂草多過似花,好難睇,我都好煩惱…

唔知可唔可以齊腰剪一半,等佢唔好咁高呢?
回復

阿晴 發表於 2008-7-3 15:23:07 |顯示全部樓層
修剪下佢好多wor~~係比較壯ge枝條上剪~~而家好天拎出去比佢曬多d補翻數~~
回復