我家的小王子 MONCA

作者: 維維 發表于 2008-7-2 18:08:44
9049 67
維維 發表於 2008-9-10 09:17:35 |顯示全部樓層
原帖由 LovEva 於 2008-9-10 02:11 發表
好想摵你板面豬仔呀...

我真係試過摵佢面豬仔, 仲以為摵到d肉仔,原來全部都係毛毛嚟~~~
回復

維維 發表於 2008-9-10 09:25:25 |顯示全部樓層
原帖由 Claraslm 於 2008-9-10 02:40 發表
monca真是肥仔, 1歲已經11磅 , 我家褔褔 2歲都係得11磅, 而且看上去D有廋 , 好在醫生話OK, 只要在8~15磅之間便可以. 做阿媽真是很担心仔女的健康. ...

Claraslm,

你果隻貓貓又同我地Monca同種㗎? 講開體重,其實我都唔多清楚佢依家咁算唔算正常, 但睇到書又好以你咁,話 8~15 Lbs 算OK,見佢有時玩得太開心,會伸出條脷仔散熱,唔知佢係太肥定天氣太熱呢?

不過話時話,佢伸出條脷仔散熱個樣,又好鬼Q 吓
回復

爱猫之人 發表於 2008-9-10 14:07:08 |顯示全部樓層

我貓貓的眼睛有點問題

最近我隻貓囝囝的左眼常常有分泌物及眼屎,同時常單起隻眼。請問除了睇獸醫外,有無其他医治的方法呢? 因我的貓囝囝很怕見獸醫。多謝幫忙!
回復

Claraslm 發表於 2008-9-10 16:20:00 |顯示全部樓層
http://www.hkplants.com/viewthre ... mp;page=4#pid259690
維維,
小王子Monca是異國短毛貓, 褔褔是蘇格蘭摺耳, 不過褔褔的摺耳只在嚴冬,甜睡, 好驚(見醫生時) 時才會見到,平時是飛機耳, 耳摺得不夠, 只怪家居環境嘈, 只要有聲, 牠的耳仔便向那邊.

夏天下午, 如家中冇人開冷氣, 褔褔便在洗手盆小睡, 如有人返, 立即走去沙發背頂邊, 那裡是冷氣出風口.
回復

維維 發表於 2008-9-10 18:40:36 |顯示全部樓層
原帖由 爱猫之人 於 2008-9-10 14:07 發表
最近我隻貓囝囝的左眼常常有分泌物及眼屎,同時常單起隻眼。請問除了睇獸醫外,有無其他医治的方法呢? 因我的貓囝囝很怕見獸醫。多謝幫忙!

愛貓之人,

其實都好視乎你隻貓貓,係咪易有眼水/眼屎既品種,好以我妹妹既"小公主"佢係"金吉拉貓",眼仔一日最少要抺二次先夠。帶去醫生到Check都話佢好正常,而我地隻"小王子"佢就冇呢個問題只係間中,洗面唔覺意眼仔入咗d毛毛/唔小心入咗d灰塵先需要抺。

所以,如果眼仔有分泌物及眼屎,先要攪清楚係咩原因。有機會係佢自己d毛毛入咗眼/有灰塵入眼,但一路冇理佢,就會出現你所講徵像,你可以試吓買俾貓用既藥用洗眼水,加幾滴係有纖維質地既化妝綿到,分別同佢抺眼仔(開始時最少一日數次,主要同佢消炎),睇吓情況有冇好轉,通常如果好少事果d,二日內就咩事都冇,否則都係帶佢見見醫生穩陣 d~
回復

維維 發表於 2008-9-10 18:49:25 |顯示全部樓層
原帖由 Claraslm 於 2008-9-10 16:20 發表
http://www.hkplants.com/viewthre ... mp;page=4#pid259690
維維,
小王子Monca是異國短毛貓, 褔褔是蘇格蘭摺耳, 不過褔褔的摺耳只在嚴冬,甜睡, 好驚(見醫生時) 時才會見到,平時是飛機耳, 耳摺得不夠, 只 ...

Claraslm,

哈,一直以為個肥仔係"短毛波斯",而家先知係"異國短毛貓",以前都懷疑過呢個問題嫁 la~~~~
你隻"福福"雖然張相太黑,睇得唔多清楚,但見到佢咁大咁明亮既眼仔,就知佢一定好可愛 ^___^。
至於摺耳好少時間先見得到嘛.......轉個角度睇,都未必係見壞事,最低限度,唔使太過擔心佢因長時間摺起耳仔而引至既皮膚問題先。

不過,你隻"福福"都好醒目,識搵地方嘆冷氣,我屋企夜晚一向唔關大門,我地隻"小王子"就喜歡坐係大門口後面扮匯豐銀行門口果隻獅子,嘆門口吹來陣陣清風,一坐可以坐成晚嫁 ! 哈 ~~~

回復

kwanyeehui 發表於 2008-9-11 15:39:03 |顯示全部樓層
原帖由 維維 於 2008-7-2 18:08 發表
最愛睡的小王子~~~48021

好似加菲貓.
回復

維維 發表於 2008-9-16 11:30:22 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-9-11 15:39 發表

好似加菲貓.

哈~ 睇落又真係幾似,最抵死佢好鐘意扮傻,試過好多次佢蝦完"小公主"( 因為平日"小公主"見親佢就發惡,得得把聲唔會真係攻擊佢) ,所以冇人相信原來佢至係小惡爺一名....。
回復