我家的小王子 MONCA

作者: 維維 發表于 2008-7-2 18:08:44
9212 67
維維 發表於 2008-7-9 18:05:07 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-7-9 10:07 發表
幸福小貓

妳對狗狗都好得意呀
回復

維維 發表於 2008-7-9 18:08:35 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-7-9 12:38 發表
好可愛呀. 其實d貓貓成日影相出來. 包包面. 好可愛. 而且d樣子又趣怪.

係呀,佢好多表情嫁,唔知係咪由細影佢影到大呢?   佢由唔會驚影相嫁喎, 仲成日好自在咁自己做自己野添 ~

不過,你隻狗狗都超可愛呀,佢叫咩名呀?
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-9 18:09:27 |顯示全部樓層
老啦,懶豬一對
回復

維維 發表於 2008-7-9 18:12:45 |顯示全部樓層
原帖由 sukyee0227 於 2008-7-9 13:08 發表
佢今年幾多歲呀

佢今年仲係好細,依家10個月大咋,不過就有成9Lbs , 抱得耐都會手軟,不過佢仲未大定,聽寵物店老闆講,佢個身型仲大好多,因為佢係男仔嘛~
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-9 18:25:18 |顯示全部樓層
仔仔BB Jack 仲有2個月11歲,個女 Fefe 10歲另1個月
回復

維維 發表於 2008-7-9 18:52:03 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-7-9 18:25 發表
仔仔BB Jack 仲有2個月11歲,個女 Fefe 10歲另1個月

佢地看嚟感情好好呀~~
平日一定發生好多有趣既事 la~
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-9 19:17:09 |顯示全部樓層
你個Monca仔日後大把甜酸苦辣比你嚐
lee兩隻野都幾好架,個仔後生個陣同個女出頭左幾次,有次比狗打到出血 tim
有一次好威水呀,事關有隻蝦蝦霸霸既什狼公冇lala想咬個女,個女醒目,一下跳開左,隻什狼追起勢咁住佢,lee隻狗曾經有咬死狗紀錄,佢個主人拉都拉唔住,個女後尾 lay埋向個仔後面係咁吠都冇用,佢仲飛身樸埋黎,個仔用身撞佢,跟住兩隻公一齊跳起,用手你推我推咁,好彩果陣成日同佢練跑,對腳夠力咋,推多兩下隻什狼冇力啦,四腳落晒地.....輸左,夾住條尾借d意走啦,佢個主人係咁 say sorry,個傻仔都唔知發生咩事,走埋老豆處跳下跳下
ps呢兩隻野都唔會主動打架,個仔見到女就"琴"人,見到仔就索下索下,所以相識滿平台,成日比d細狗仔蝦佢,個女永遠同其他狗保持距離,唔理你ge,冇 friend做,出街成日跟住我,唔會走開

回復

阿晴 發表於 2008-7-9 23:33:23 |顯示全部樓層
點解隻雜狼唔帶口Jau咁衰ga!!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-9 23:52:14 |顯示全部樓層
新界狗十隻十隻都唔會帶口罩架
回復

維維 發表於 2008-7-12 18:36:03 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-7-9 19:17 發表
你個Monca仔日後大把甜酸苦辣比你嚐
lee兩隻野都幾好架,個仔後生個陣同個女出頭左幾次,有次比狗打到出血 tim
有一次好威水呀,事關有隻蝦蝦霸霸既什狼公冇lala想咬個女,個女醒目,一下跳開左,隻什狼追起勢 ...

哇! 妳隻狗狗好勁呀~~~~ 簡直係英雄救美咁, 不過果隻什狼個主人真係有責任同佢隻狗帶番個口罩,雖然天氣咁熱佢隻狗伸唔到條脷出嚟會辛苦 d,但總好過咬傷其他狗嘛,萬一咬死咗人地隻狗佢點倍番俾個主人先 ,你估話一句Sorry就可以算咩!!!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-13 12:36:09 |顯示全部樓層
佢地已經盡量夜d帶隻狗出黎(11點左右),因我都係 lee個時間同佢地跑步,所以有機會撞到,自從這次3個月後,佢都搬走左啦
回復

維維 發表於 2008-7-14 19:49:50 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-7-13 12:36 發表
佢地已經盡量夜d帶隻狗出黎(11點左右),因我都係 lee個時間同佢地跑步,所以有機會撞到,自從這次3個月後,佢都搬走左啦

咁都好 d,最少妳對狗狗安全 d嘛 ,不過雜狼既新街坊有養開狗狗就有排頭痕 la
回復

choristes 發表於 2008-7-14 22:44:19 |顯示全部樓層
原帖由 維維 於 2008-7-9 17:54 發表

上個月剛影咗張,雖然張相有少少朦,但個表情太可愛,所以仍然好喜歡張相 ~

好鐘意哩種貓...成日覺得佢地塊面比人打扁左好得意
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-15 10:15:03 |顯示全部樓層
樓主有冇幫小王子搵個伴
回復

維維 發表於 2008-7-15 13:08:15 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-7-15 10:15 發表
樓主有冇幫小王子搵個伴

原先我開始養既時候都有咁既打算嫁......不過,以前雖然未嫁前屋企都有養貓,但除咗間中客串吓幫埋手同佢沖吓涼之外,其他一切關於照顧及打理既野全部都係由我妹妹負責,所以開始時都驚照顧得我地隻小王子唔夠好,試過買咗佢番屋企唔夠一個禮拜就因天氣太凍而凍病咗,後尾俾我細妹知道咗之後,仲狂駡我唔夠小心添~

好彩後尾終於搵到方法,令佢保持溫暖先冇事咋 ,不過,過咗咁多個月,都過咗之前個店主話既黃金搵伴時間,所以都唔打算住,依家間中帶埋佢去見我妹妹隻"小公主"一齊玩就算。不過就好攪笑,佢明明大隻過人地,但俾人匈兩匈就周圍搵地方"厘"。

"小王子"的玩伴 "小公主" Chi Chi

"小王子"的玩伴 "小公主" Chi Chi
回復

octopus 發表於 2008-7-15 23:40:03 |顯示全部樓層
小王子同小公主都好可愛呀
我家有兩個大少爺
回復

維維 發表於 2008-7-17 11:36:06 |顯示全部樓層
原帖由 octopus 於 2008-7-15 23:40 發表
小王子同小公主都好可愛呀
我家有兩個大少爺

好可愛呀,有d似兔仔咁~~~~

佢地叫咩名呀? 係咩問種嚟嫁 ?
回復

octopus 發表於 2008-7-17 14:16:27 |顯示全部樓層
原帖由 維維 於 2008-7-17 11:36 發表

好可愛呀,有d似兔仔咁~~~~

佢地叫咩名呀? 係咩問種嚟嫁 ?
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=15840&extra=page%3D2
有佢地d相
佢地係本地長毛貓
hehe,第一次聽人話佢地似兔仔
身型唔似呀
5.7kg & 4.8kg
肥仔兩個
回復

維維 發表於 2008-7-18 17:02:35 |顯示全部樓層
原帖由 octopus 於 2008-7-17 14:16 發表
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=15840&extra=page%3D2
有佢地d相
佢地係本地長毛貓
hehe,第一次聽人話佢地似兔仔
身型唔似呀
5.7kg & 4.8kg
肥仔兩個

哇~~~
好多相都超可愛呀 ~~~~
回復

維維 發表於 2008-7-18 17:04:49 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-7-2 19:00 發表
可愛兒~  

thx,不過有時個衰仔都做好多好魔鬼吓既行為嫁 ~
回復