會考到底重要嗎 ?

作者: cedric523 發表于 2008-7-1 18:08:01
5109 60
cross 發表於 2008-7-2 12:12:10 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-2 11:45 發表

人工高, 因為一早就肯'食腦'.
當然,有些上司自己唔長進,下屬自然睇唔起佢啦,但這種人不是大多數啊~
苦力也一日動手動腳做到無得停, 佢地最辛苦, 但人工也不高.
所以細路仔時, 父母總愛說:小朋友讀多d書,大個做野無咁辛苦 ...

- - 不過宜家成日聽到有人講大學生嘛又係出黎掃地
我想答佢..你幾時真係見到有個大學生係你面前掃
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-2 12:33:29 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-7-2 12:12 發表

- - 不過宜家成日聽到有人講大學生嘛又係出黎掃地
我想答佢..你幾時真係見到有個大學生係你面前掃

係喎,我都用開吸塵機啦~~
回復

cedric523 發表於 2008-7-2 15:04:27 |顯示全部樓層
講真, 依家的大學生都不會掃街, 寧願呆係屋企等運到, 都不會考慮這些工作
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-2 15:25:39 |顯示全部樓層
原帖由 cedric523 於 2008-7-2 15:04 發表
講真, 依家的大學生都不會掃街, 寧願呆係屋企等運到, 都不會考慮這些工作

掃街都唔會請個大學生啦,貪佢無力拿起個掃把嗎? 哈哈~
不過我以前讀書,好多 part time 都做過,打字員,sales,工廠文員,補習(已經係最舒服)... 無錢就自然要做野.
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-2 18:54:23 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-2 09:05 發表

咪係,如果得十分八分,不如 repeat好過,試多年,除左可以俾個機會自己考好d,人都會因為肯承擔挫折而變得更成熟.一年,就有機會換來更快拿到學位又更有機會讀到理想學科,值得的.
我以前高考時也試過重讀,還選了自修一年,當時因為無 ...

我同金金咪一樣,爆少少料先,我當年香港得2間大學架咋,預科個陣都冇乜心機讀,原因係冇$$$$,考到都係冇能力去讀 ,所以都有半放棄,畢業後出來工作貯點$$來讀書,好彩當年成績都ok,當年除左兩間大學佢應排第三既大專院校收左,當年都幾苦架,要補習幫補飯錢,唔可以買自己喜歡既野,而家為左補償,見到鐘意既野就有殺錯冇放過 ,搞到成屋垃圾 ,不過這樣是絕對值得架

回復

C702 發表於 2008-7-3 01:19:58 |顯示全部樓層
Cross我是說-我相信會考是一個(  現存  )(  比較  )公平,又能反映學生學習能力與態度的制度
你能為教育局提供更好的評審方式嗎?
(當然,教育局為香港的教育方針,制度產生了很多問題,不在此多談!)

有D人會用腦搵食,之所以人工高,好多時因為有橋
唔排除有D又廢又高薪要職的,但現實中不會有很多(除非你好黑仔)
本身好有錢、靠關係的,則與教育制度無關!
你一分鐘打二百字又點,俾盡你咪萬零蚊,呢D通常俾人叫做牛工
(各位文職人員,非常唔好意思)你想唔想轉工?定還是你熱愛打字?
如果我係老闆,我就搵秘書打啦,仲用手寫板咩
你嫌人工低唔做,後面幾百人排緊隊
你對死硬的東西沒興趣?唔學?
相信大家讀書時身邊總有一兩個呢D有形士
現實就是大眾的現實(都有D悲)
真係懷材不遇的又有幾多個?
十幾年前呢D叫憤世嫉俗,
而家有個名詞叫EQ
即是話,你IQ  150 都好,唔識控制於適當時候做適當嘅事
都可能成為人生的失敗者,因為自己為自己製造左好多不必要的阻力
古人有話「讀書時讀書,遊戲時遊戲」,「書中自有黃金屋」
如果你又叻又醒,攞多張靚仔D嘅沙紙旁身,冇壞架
如果你覺得自己好醒,又覺得會考反映唔到你超人智慧同工作能力嘅
咁就祝你好運啦!
讀緊書嘅朋友,唔好同自己將來鬥氣啦!
個個都知讀書死記爛背係辛苦架啦!
依家唔辛苦,將來仲辛苦呀!
回復

kenwong 發表於 2008-7-3 02:03:20 |顯示全部樓層
原帖由 george 於 2008-7-1 21:28 發表

事實上8分是找不到預科學位的,
通常最少要有10分才能勉強找到預科學位

最低要求14分ar~
有d學校below14都肯收
不過每年都有一大班合資格既預科生入唔到U
用考試去評一個人其實真係唔多公平既~ 人人專長不同嘛
有d人真係唔係讀書材料,好勤力但係出黎既成績都唔太好
有d科好似 physics, maths都要d天份 唔係死讀就得  
份卷又未必出適合自己答果d題目,狀態又未必好
讀既內容其實未必用得著 (A-level直情脫離生活範疇...)
不過,現實呢...........唉,睇成績真係最方便
大學入唔入到想入既系真係要睇你攞咩grade
回復

cross 發表於 2008-7-3 08:45:08 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-7-3 01:19 發表
Cross我是說-我相信會考是一個(  現存  )(  比較  )公平,又能反映學生學習能力與態度的制度
你能為教育局提供更好的評審方式嗎?
(當然,教育局為香港的教育方針,制度產生了很多問題,不在此多談!)

有D人會用腦搵食,之所以 ...

冇錯
死讀就是人的宿命
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-3 09:00:50 |顯示全部樓層
嗱~ 我唔認自己死讀架,因為我個記憶體只可以記空間及影像記憶.
大家知唔知人既記憶方法都分好幾種架?
我記得好似有:
視覺記憶(當中又分空間記憶和影像記憶)
聽覺記憶,
味覺記憶,
嗅覺記憶,
程序記憶(故事性記憶),還有
觸覺記憶.
記得有類似 test, 幫你找到你那種記憶法是強項.
水母最強係程序和空間記憶,可能因為咁,細細個就好鍾意講故仔和地理科.
回復

Alfphy 發表於 2008-7-3 09:02:51 |顯示全部樓層
讀書考試係辛苦,不過,就真係「宜家唔辛苦,將來仲辛苦」
回復

cross 發表於 2008-7-3 09:16:29 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-3 09:00 發表
嗱~ 我唔認自己死讀架,因為我個記憶體只可以記空間及影像記憶.
大家知唔知人既記憶方法都分好幾種架?
我記得好似有:
視覺記憶(當中又分空間記憶和影像記憶)
聽覺記憶,
味覺記憶,
嗅覺記憶,
程序記憶(故事性記憶),還有
觸覺記憶.
...

um部分啦
之前睇百萬褲窿定唔知咩節目問鴨嘴獸係胎生定係生旦的
我唔明點解d人唔識
我之前小一二睇書已經識
我係特別留意生物d野囉
不過屬於小常識類
回復

C702 發表於 2008-7-3 09:42:12 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-7-3 09:16 發表

um部分啦
之前睇百萬褲窿定唔知咩節目問鴨嘴獸係胎生定係生旦的
我唔明點解d人唔識
我之前小一二睇書已經識
我係特別留意生物d野囉
不過屬於小常識類 ...

其實我同你一樣,好鍾意睇動物書
我仲好鍾意睇漫畫(7/8歲開始),除左認識王小虎、華英雄之外
仲唔覺意學識大量中文字
大個D就睇小說,初武初睇俠、科幻、推理,後來連愛情、文學都上癮
最後唔覺意會考中文仲攞咗個 A1
書唔一定要死讀嘅
我溫書仲鍾意一路畫漫畫一路溫
溫夠10版就俾自己畫一個公仔
特別醒神架
既然迫住要玩呢個遊戲,唯有諗辦法令自己玩得開心、投入D啦!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-3 09:45:17 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-7-3 09:42 發表

其實我同你一樣,好鍾意睇動物書
我仲好鍾意睇漫畫(7/8歲開始),除左認識王小虎、華英雄之外
仲唔覺意學識大量中文字
大個D就睇小說,初武初睇俠、科幻、推理,後來連愛情、文學都上癮
最後唔覺意會考中文仲攞咗個 A1
書唔 ...

我向現實世界的中文好屎,書都唔睇多本 只係識睇字多過識用字,成日比老公瘀 不過當年就憑用字小心,少錯字(呢個相當重要),見解獨到(作野居多),唔好用太深同重複用字,都有credit 架
其實各位準備會考的同學,只係辛苦2年時間,最多加埋預科個年半,即3年半時間,可以換取更好既將來,是絕對化算架,努力 ,加油

回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-3 10:01:07 |顯示全部樓層
講起錯字,而家d後生個封求職信及履歷表成日白字連篇,因我老細要睇中文,我會要求包括中英文文件,仲有一樣,英文是否咁難合格,英文不合格竟佔一半以上,但我明明要求條件係中英文合格架
相反有些過了四字頭的求職者成績普通,但錯字少很多

回復

cross 發表於 2008-7-3 10:05:12 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-7-3 10:01 發表
講起錯字,而家d後生個封求職信及履歷表成日白字連篇,因我老細要睇中文,我會要求包括中英文文件,仲有一樣,英文是否咁難合格,英文不合格竟佔一半以上,但我明明要求條件係中英文合格架
相反有些過了四字頭的求職 ...

宜家d人用電腦多常用錯別字
由其早年玩過下online game
最憎d人me黎me去
簡單一句i love you都可以變左me love you
回復

C702 發表於 2008-7-3 10:13:59 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-7-3 10:05 發表

宜家d人用電腦多常用錯別字
由其早年玩過下online game
最憎d人me黎me去
簡單一句i love you都可以變左me love you

同感
你睇而家D小朋友搭車喪打NDS,
番屋企又忙住跑On line ,msn ,Face book 同寫Blog就知佢地有幾忙啦,(未計其他嗜好喎)
仲邊有時間溫書 ?
上網吹水又中、英、口語再加暗號  同  >. <  
你就知依家D語文科老師改文時有幾慘啦 !

回復

cross 發表於 2008-7-3 10:30:59 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-7-3 10:13 發表

同感
你睇而家D小朋友搭車喪打NDS,
番屋企又忙住跑On line ,msn ,Face book 同寫Blog就知佢地有幾忙啦,(未計其他嗜好喎)
仲邊有時間溫書 ?
上網吹水又中、英、口語再加暗號  同  >. <  
你就知依家D語文科老師改文時有 ...

= = 我除左出街番屋企都係msn blog facebook嫁喎
不過都係訓教前先搞
其他時間多數都唔係屋企
諗番以前果d onlinegame見到果d
me want buy you eq
笑大人個口
好憎人出街打機開大個聲\  ./
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-3 10:31:19 |顯示全部樓層
最近上班下班搭地鐵時,帶著疲憊既身軀想在車箱靜下打瞌睡,可若時常有些年青人拿著NDS 或 PS(?) 唔 mute聲喪打! 
'招招招''吥吥吥''唦唦唦''嘭嘭嘭'...
好似有隻小蜜bee係水母頭上亂轉咁,當時真係好想當面鬧佢地製造噪音,不過通常佢地人多,我都無法,唉~
回復

cross 發表於 2008-7-3 10:32:23 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-3 10:31 發表
最近上班下班搭地鐵時,帶著疲憊既身軀想在車箱靜下打瞌睡,可若時常有些年青人拿著NDS 或 PS(?) 唔 mute聲喪打! 
'招招招''吥吥吥''唦唦唦''嘭嘭嘭'...
好似有隻小蜜bee係水母頭上亂轉咁,當時真係好想當面鬧佢地製造噪音,不 ...

-.- 插爆佢個肺
自己要聽聲帶耳筒
我唔想陪打機
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-3 10:38:15 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-7-3 10:32 發表

-.- 插爆佢個肺
自己要聽聲帶耳筒
我唔想陪打機

嘩~ 你咁凶狠呀~
回復