會考到底重要嗎 ?

作者: cedric523 發表于 2008-7-1 18:08:01
5104 60
我想知各位對會考的睇法 , 它在你的心目中佔幾多呢 ?
prodorothyhkg 發表於 2008-7-1 19:08:06 |顯示全部樓層
冇其他更有效方法時仍是非常重要的,但如果只有14分(最低讀F.6要求???)不要灰心,仲有1.5年努力,我個姨生女會考14分,不過 A Level就 1A1C,最可惜就係預先選U時唔敢選港大/科大,放榜去 in時比人寸呀

回復

george 發表於 2008-7-1 20:46:22 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-7-1 19:08 發表
冇其他更有效方法時仍是非常重要的,但如果只有14分(最低讀F.6要求???)不要灰心,仲有1.5年努力,我個姨生女會考14分,不過 A Level就 1A1C,最可惜就係預先選U時唔敢選港大/科大,放榜去 in時比人寸呀 :ico ...

預科最低入學要求係8分,當然真係拎8分就應該搵唔到預科學位
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-1 20:48:52 |顯示全部樓層
原帖由 george 於 2008-7-1 20:46 發表

預科最低入學要求係8分,當然真係拎8分就應該搵唔到預科學位

吓8分咋
回復

BanbieChan 發表於 2008-7-1 21:24:47 |顯示全部樓層
我認為會考係重要嘅,因為係人生嘅一個階段。其實成長過程中,每一個階段或每一個經驗,都好重要,要學習付出同埋承擔,就算結果唔太理想,學會檢討、反省,機會總會降臨俾有準傋嘅人身上
回復

george 發表於 2008-7-1 21:28:09 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-7-1 20:48 發表

吓8分咋

事實上8分是找不到預科學位的,
通常最少要有10分才能勉強找到預科學位
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-1 21:59:59 |顯示全部樓層
我地以前冇17-18分都唔使"林"呀,太差個d唔想讀,因為晒錢,因老豆搵錢好辛苦架,自已仲有幾個細佬妹

回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-1 22:49:20 |顯示全部樓層
其實會考考得唔好並不代表一切,可能只是一時失手或者並不是讀書材料,可以的話盡早發掘自己長處對將來亦有幫助
回復

jonathanku 發表於 2008-7-1 23:05:47 |顯示全部樓層
會考重唔重要呢..
可以俾自己睇清一下自己的實力。
會考完,會放鬆哂,因為考的時候落足力。
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-2 09:05:11 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-7-1 21:59 發表
我地以前冇17-18分都唔使"林"呀,太差個d唔想讀,因為晒錢,因老豆搵錢好辛苦架,自已仲有幾個細佬妹

咪係,如果得十分八分,不如 repeat好過,試多年,除左可以俾個機會自己考好d,人都會因為肯承擔挫折而變得更成熟.一年,就有機會換來更快拿到學位又更有機會讀到理想學科,值得的.
我以前高考時也試過重讀,還選了自修一年,當時因為無錢,但又好想讀書,所以選擇拿一年試多次,覺得拿一年的辛勞,就有機會換到三年的理想 U Life.最後每科成績都增長了,有 B 有 C, 雖然英文只有 D 頭(唔明當時已有 2 個 sub section 都 A, 1C, 2D,都上唔到 C),但就夠分入第一志願了.那時我已經做了成年工作,在一個工廠office 內收到媽媽的電話報告成績時,我真的開心到跳起來,同事還意為我傻架~
那一年的自修加工作,人真的成熟了很多,特別學到要懂得珍惜學習機會和耐心面對人言和壓力.

回復

C702 發表於 2008-7-2 09:42:08 |顯示全部樓層
會考很重要,它是學習中的一個中轉站,迫你思考、面對去向
成績不好,如何去面對更重要,有人放棄,有人更努力
中學時一位老師說過,成績表是求職的叩門磚,
沒有它不代表你不能找到心目中的工作,只代表更難找到
身為(香港的)中學生,不要欺騙自己!
會考對香港的中學生是非常重要的
回復

cedric523 發表於 2008-7-2 09:46:06 |顯示全部樓層
原帖由 jonathanku 於 2008-7-1 23:05 發表
會考重唔重要呢..
可以俾自己睇清一下自己的實力。
會考完,會放鬆哂,因為考的時候落足力。

但會考只可以反映出你當時考試的狀態所得出的成績, 不能夠完全反映出自己的實力 。
不過, 我發現有好多考生都有好大壓力, 例如家人、老師的期望, 面子....., 其實這些無型的壓力只會在考試時失準 。
我記得我考完會考時我期望自己可以得 23 - 25 分的成績時, 我阿媽原來只希望我得 18 分 。
我當時還覺得家人對我的期望好大, 唔可以"輸俾佢哋睇 ! "
回復

cross 發表於 2008-7-2 09:46:54 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-7-2 09:42 發表
會考很重要,它是學習中的一個中轉站,迫你思考、面對去向
成績不好,如何去面對更重要,有人放棄,有人更努力
中學時一位老師說過,成績表是求職的叩門磚,
沒有它不代表你不能找到心目中的工作,只代表更難找到
身為(香港的)中學生 ...

冇話重唔重要但係係必需吧
如果你要請一個殺手
你會請一個冇著鞋定係有著鞋?
或許冇著鞋那人實力是最高的
但是因為沒著鞋會令人得不到信心吧
回復

Alfphy 發表於 2008-7-2 09:50:56 |顯示全部樓層
我都覺得除非唔係香港繼續讀書/求職,否則的話,會考係非常重要,一定要認真面對,全力以赴!雖然考出來的成績就唔代表一切,但係呢,現實終歸現實,成績係會改變左將來的出路和工作的起點lor。
回復

cross 發表於 2008-7-2 09:52:35 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-7-2 09:50 發表
我都覺得除非唔係香港繼續讀書/求職,否則的話,會考係非常重要,一定要認真面對,全力以赴!雖然考出來的成績就唔代表一切,但係呢,現實終歸現實,成績係會改變左將來的出路和工作的起點lor。 ...

可悲的是
很多時候工作的性質與學歷完全無關
呀豬呀狗到做得
點解要封鎖人1地呢....唉
回復

C702 發表於 2008-7-2 10:52:43 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-7-2 09:52 發表

可悲的是
很多時候工作的性質與學歷完全無關
呀豬呀狗到做得
點解要封鎖人1地呢....唉

完全讚成你頭三句,我發現中學時期的學科/知識有90%現在是完全沒有用
但如果你係老闆,唔計工作經驗,你會信任一個全科合格,定係科科U嘅人?
我相信會考是一個現存比較公平,又能反映學生學習能力與態度的制度
當然會考明顯地不能反映一個人的全部能力!
回復

cross 發表於 2008-7-2 11:12:01 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-7-2 10:52 發表

完全讚成你頭三句,我發現中學時期的學科/知識有90%現在是完全沒有用的
但如果你係老闆,唔計工作經驗,你會信任一個全科合格,定係科科U嘅人?
我相信會考是一個現存比較公平,又能反映學生學習能力與態度的制度
當 ...

會考公平?
對死硬的東西沒興趣就等如沒態度?
學習能力?不想理就沒興趣學可是能力問題
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-2 11:30:30 |顯示全部樓層
會考可說是每一個香港學生都要面對的重大考驗, 也是基本的求職要求.
誰不想面對這個考驗, 可以自行找另一個方法証明自己的能力, 例如有些學生會去考TOFEL (不過就未見過有學生考會考英文唔合格但 TOFEL有500分以上).
唔歡喜做, 就唔想面對, 唔想去考好它, 僱主會覺得這個人是普遍學生中不能面對考驗的一個, 話唔鍾意就唔做, 不夠成熟.
當然, 也要看求職的職位性質啦.
工作找人, 人找工作, 會考有基本的成績, 自然找工作也易一點, 的確很現實啊~
回復

cross 發表於 2008-7-2 11:35:19 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-2 11:30 發表
會考可說是每一個香港學生都要面對的重大考驗, 也是基本的求職要求.
誰不想面對這個考驗, 可以自行找另一個方法証明自己的能力, 例如有些學生會去考TOFEL (不過就未見過有學生考會考英文唔合格但 TOFEL有500分以上) ...

可見現實一點也不實際
辦公室有在用手寫板的所謂高學歷慢慢寫
反而工作能力好的可能就是因學歷關係
人工就較低
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-2 11:45:41 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-7-2 11:35 發表

可見現實一點也不實際
辦公室有在用手寫板的所謂高學歷慢慢寫
反而工作能力好的可能就是因學歷關係
人工就較低

人工高, 因為一早就肯'食腦'.
當然,有些上司自己唔長進,下屬自然睇唔起佢啦,但這種人不是大多數啊~
苦力也一日動手動腳做到無得停, 佢地最辛苦, 但人工也不高.
所以細路仔時, 父母總愛說:小朋友讀多d書,大個做野無咁辛苦呀~
回復

1234下一頁