黃臉婆嘅朱頂蘭

作者: 黃臉婆 發表于 2008-6-30 14:19:09
68227 696
黃臉婆 發表於 2009-1-3 06:40:39 |顯示全部樓層
Double Record
DSC07404 (Small).JPG
Red Charm
DSC07406 (Small).JPG
Double Roma
DSC07409 (Small).JPG
Magic Green
DSC07411 (Small).JPG
Ice Queen
DSC07413 (Small).JPG
White Peacock
DSC07415 (Small).JPG
Sunny Prince
DSC07417 (Small).JPG
回復

黃臉婆 發表於 2009-1-3 06:45:15 |顯示全部樓層
Blossom Peacock
DSC07419 (Small).JPG
Flaming Peacock
DSC07421 (Small).JPG
Rembrandt van Rijn
DSC07423 (Small).JPG
Amaryllis belladonna 南非真孤挺
DSC07362 (Small).JPG
DSC07361 (Small).JPG
回復

wilson 發表於 2009-1-3 11:22:59 |顯示全部樓層
Blossom Peacock
Flaming Peacock
Rembrandt van Rijn
Amaryllis belladonna 南非真孤挺
黃臉婆 發表於 2009-1-3 06:45

這品有興趣 !
回復

Tony 發表於 2009-1-3 11:53:34 |顯示全部樓層
2008-12-12...終於開花了!
Germa 日爾曼.. (迷你-粉綠+筒狀)
真的很細很美........

黃臉婆 發表於 2008-12-12 09:57

呢個好靚呀
回復

黃臉婆 發表於 2009-1-3 21:17:14 |顯示全部樓層
呢個好靚呀
Tony 發表於 2009-1-3 11:53

真識貨!
回復

黃臉婆 發表於 2009-1-3 21:20:11 |顯示全部樓層
這品有興趣 !
wilson 發表於 2009-1-3 11:22

嘜Sprekelia formosissima (燕子水仙),您無興趣咩?
回復

wilson 發表於 2009-1-3 21:59:38 |顯示全部樓層
嘜Sprekelia formosissima (燕子水仙),您無興趣咩?
黃臉婆 發表於 2009-1-3 21:20

這品Sprekelia formosissima (燕子水仙), 我當然有興趣啦 !
而且我有兩株但好久沒開過花, 可惜其開花性差.
回復

黃臉婆 發表於 2009-1-3 22:49:47 |顯示全部樓層
這品Sprekelia formosissima (燕子水仙), 我當然有興趣啦 !
而且我有兩株但好久沒開過花, 可惜其開花性差.
wilson 發表於 2009-1-3 21:59

不如您分享吓您點種,如介質、光照等等。。。
因為我唔想重濤覆轍。。。。。
回復

yuwaiman 發表於 2009-1-4 10:48:47 |顯示全部樓層
黃女士, 你新入宮嘅朱朱好得噃, 係大陸團定係外國團架
回復

gilbert 發表於 2009-1-4 11:16:04 |顯示全部樓層
真的很美........
回復

mkpetpet 發表於 2009-1-4 12:31:33 |顯示全部樓層
黃臉婆 發表於 2009-1-3 22:49

好呀,請你快啲分享心得啦。我喺 森x 買咗一個大紅色嘅,四月種都目前,都係只又葉!但啲葉,只係標長,dum 哂落嚟,鬼咁肉酸!咁,我剪哂啲葉,依家放去有太陽直射嘅地方,唔知咁 O 唔 OK 呢?請賜教,多謝。
回復

蘑菇 發表於 2009-1-5 12:14:45 |顯示全部樓層
有咁多新野,好羨慕呀~ 199.gif 係呢,你起邊樹入貨架?? 我買黎買去都係起花墟,選擇少,價錢貴。

黃小姐~ 你又話係解藥黎嘅,明明係放緊毒喎 208.gif ... 又加深咗d毒癮...
回復

黃臉婆 發表於 2009-1-5 13:57:47 |顯示全部樓層
黃女士, 你新入宮嘅朱朱好得噃, 係大陸團定係外國團架
yuwaiman 發表於 2009-1-4 10:48

有咁多新野,好羨慕呀~ 86758係呢,你起邊樹入貨架?? 我買黎買去都係起花墟,選擇少,價錢貴。

黃小姐~ 你又話係解藥黎嘅,明明係放緊毒喎86759... 又加深咗d毒癮... ...
磨菇 發表於 2009-1-5 12:14

有D大陸團,有D台灣的。
對於我嚟講係解藥,但對於您嚟講係放解囉,哈哈!
回復

wilson 發表於 2009-1-5 14:47:40 |顯示全部樓層
黃臉婆 發表於 2009-1-3 22:49

都係好普通種法, 用泥, 保持濕潤, 全年日照.
回復

wilson 發表於 2009-1-5 14:49:24 |顯示全部樓層
好呀,請你快啲分享心得啦。我喺 森x 買咗一個大紅色嘅,四月種都目前,都係只又葉!但啲葉,只係標長,dum 哂落嚟,鬼咁肉酸!咁,我剪哂啲葉,依家放去有太陽直射嘅地方,唔知咁 O 唔 OK 呢?請賜教,多謝。 ...
mkpetpet 發表於 2009-1-4 12:31

由佢凍, 平日重肥 ! 要夠曬.
回復

mkpetpet 發表於 2009-1-5 19:55:58 |顯示全部樓層
由佢凍, 平日重肥 ! 要夠曬.
wilson 發表於 2009-1-5 14:49

請問 "平日重肥" 嘅意思,係咪等如要俾多啲肥呀?
回復

蘑菇 發表於 2009-1-8 10:34:30 |顯示全部樓層
今日再睇番你嘅帖子,再數一數~ 嘩~ 132.gif 原來你買咗成2打新朱朱,加埋你而家種緊咗d,你屋企咪…..變成朱朱海了~你好可能係香港種得最多朱品種嘅博物館 138.gif
回復

黃臉婆 發表於 2009-1-9 15:16:05 |顯示全部樓層
今日再睇番你嘅帖子,再數一數~ 嘩~87349 原來你買咗成2打新朱朱,加埋你而家種緊咗d,你屋企咪…..變成朱朱海了~你好可能係香港種得最多朱品種嘅博物館87350 ...
磨菇 發表於 2009-1-8 10:34

哎呀。。我都唔係好多姐。(香港有好多潛水大戶架。)
回復

wilson 發表於 2009-1-10 00:02:52 |顯示全部樓層
請問 "平日重肥" 嘅意思,係咪等如要俾多啲肥呀?
mkpetpet 發表於 2009-1-5 19:55

冇錯 ! 係要俾多啲肥佢...
除咗一般置肥(粒肥)外, 仍要定時施肥給它.
回復

黃臉婆 發表於 2009-1-30 21:42:29 |顯示全部樓層
新年第一棵開的是Santa cruz
IMG_0041 (Small).JPG
IMG_0092 (Small).JPG
IMG_0038 (Small).JPG
屬於中小型花
IMG_0047 (Small).JPG
IMG_0045 (Small).JPG
回復