十種水果酵素一問

作者: Maximum 發表于 2014-1-20 23:30:59
1859 8

http://hospital.kingnet.com.tw/e ... 28801&category=道聽不塗說

http://m.youtube.com/watch?v=pWg ... h%3Fv%3DpWgahup_bl8

講到好似真咁,YouTube 仲有人教授示範,唔知係咪真係好,請問有人可以分享下嗎?
prodorothyhkg 發表於 2014-1-21 15:57:38 |顯示全部樓層

都係果句,佢地呢種做法唔係整酵素,係整生果醋咋,酵素唔係咁樣吽出黎

酵素只係一對一作用,像門匙一樣,只開一種內膽既鎖~
仲有,酵素入胃後會有幾多未受破壞?
不過d人用"酵素"係咪呃到人,好似勁d??
好似近呢幾年街邊好多呀婆呀公排隧聽講座,原來好多係賣"酵素"連我呀婆都中蕉,佢仲問我呀xxx食左好喎,咁咪跟佢買囉,點知食左一d用都冇
適量飲醋係對人體有益,不過係咪神效?我唔認同囉~ 正所謂行運醫生醫病尾,如果個病人飲其他醋 eg齋蘋果醋,療效亦差不多
如果個個飲左都可以醫病,呢個世界仲使乜有醫生,使乜d藥廠花數以億元開發新藥!!

醋只可以作為日常健康飲品,有病都係要搵醫生~
第一條link 下面都有講,要研究是否有效,一定要做雙盲對照,不過作者一定唔明酵素同醋既分別,醫師門一定有跟他說的~
回復

Maximum 發表於 2014-1-21 18:42:06 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2014-1-21 15:57
都係果句,佢地呢種做法唔係整酵素,係整生果醋咋,酵素唔係咁樣吽出黎

酵素只係一對一作用,像門匙一樣,只開 ...

謝謝回覆。
好理性及有羅輯的解答,受用受用

我都存在懷疑,落咁多糖去浸,有糖尿病既人飲左真係唔得佢死。
我今日又search 過,佢仲有點似釀水果酒,有肝病既人都多得佢唔小快點送佢一程

其他水果酒唔難釀,不過失敗的會更多~  發表於 2014-1-22 10:39
其實真係要多謝中學時代的生物及化學老師,佢地提及的知識,加埋我之後既八卦,先唔去咁易受"氹"  發表於 2014-1-22 10:36
回復

孖吉 發表於 2014-1-21 21:04:14 |顯示全部樓層

重有,呢啲嘢真係唔環保,有人特登買生果,買糖去造,絶對唔係所謂癈物利用。而且本身發酵有失敗機會,到時真係嘥錢嘥時間。就算真係癈果皮去造,成幾個月先漚幾塊果皮,其間有成百倍廚餘係處理唔到嘅~ 真係吹到好大!

大俠,比個5黎~  發表於 2014-1-22 10:38
回復

Maximum 發表於 2014-1-22 08:21:24 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2014-1-21 21:04
重有,呢啲嘢真係唔環保,有人特登買生果,買糖去造,絶對唔係所謂癈物利用。而且本身發酵有失敗機會,到時 ...

緊係唔環保啦,你睇下個recipe, 水果用唻浸,唔食,浪費浪費浪費。
我唸食鮮水果應該會仲健康。
食鮮+運動+足夠休息+心情靚靚,應該最好
回復

Maximum 發表於 2014-1-22 10:40:34 |顯示全部樓層
http://www.ettoday.net/news/20120619/60865.htm

水果製酵素有酒精成份呢!唔怪之之前友人給我喝,喝後pair pair 夫,則係飲酒養身

有好處架,起碼D酒水果味香D~  發表於 2014-1-22 10:56
回復

prodorothyhkg 發表於 2014-1-22 10:50:29 |顯示全部樓層

其實所謂坊間既DIY酵素,全部都係釀酒過程,水果發酵變成酒,如唔及時提取,酒再發酵分解便成醋~
所以用"酵素"來清潔點解有效,原因係酒精可溶去水不能溶解的部份有機物,二來醋酸可溶解鹼性污垢~

如要有相同效果,用水+消毒酒精+平價醋/檸檬酸 便可~
回復

Maximum 發表於 2014-1-22 11:17:20 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2014-1-22 10:50
其實所謂坊間既DIY酵素,全部都係釀酒過程,水果發酵變成酒,如唔及時提取,酒再發酵分解便成醋~
所以用"酵素" ...

我見佢地釀3周/4周、咁快便成酒?

唔止小小酒精啦,好wing吓

向北方天氣凍D,就慢D~  發表於 2014-1-22 11:19
已經有少少酒精出左黎加啦,如果在亞熱帶,速度更快~  發表於 2014-1-22 11:19
回復

Maximum 發表於 2014-1-22 11:56:10 |顯示全部樓層

真係好想知究竟這個物體有無所謂的酵素存在

用薯仔試下佢,個實驗點做呢?有無bio 友幫幫手
回復