ORGANIC 認証 ~如何辨真?

作者: Maximum 發表于 2014-3-18 11:47:50
2053 19
昨天去街市買餸

有相片無認証菜檔話 : "自家新界有機種植, 無農藥, 好好味" 買左一斤, 然後攞住佢既菜, 到另一個有機認識菜檔;

有機認識菜檔主說 : "哦!  你買的是假野, 佢地無認証"

再行遠小小買魚, 魚檔佬無聊見我由菜檔過去然後同我講話 : "d 菜咁貴你都買 ? " 食菜咪貴過我條魚, 整返條肓曹啦"

師奶甲 : "唏 ! 你無睇新聞副行, 好多話有機, 其實係唔係有機既, 你因住比人揾筡"
師奶乙無賣魚都搭嘴話 : " 有埋証書都有假?"
魚佬無搭魚嘴繼續搭嘴 : " 做過証証幾難呀?"

好難分辨呀 !

身邊人好多生癌, 激素, 農藥, 淜大濟.... 驚驚

紫菜豆腐湯 發表於 2014-3-18 12:40:42 |顯示全部樓層
唯人信D 大型D 有信譽既有機蔬果商,
都唔信既話,租番兩三塊田自己種吧
回復

ccchen 發表於 2014-3-18 13:31:55 |顯示全部樓層
冇種! 自己種最好!!
回復

silicon 發表於 2014-3-18 13:34:40 |顯示全部樓層
冇用㗎!一啲已違規嘅有機認證菜商,一樣可以打正旗號繼續售賣
回復

ccchen 發表於 2014-3-18 13:57:35 |顯示全部樓層
最衰依家的批發, 好多時都溝菜賣, 所以好多本地菜農場都怕咗佢地
回復

skchan 發表於 2014-3-18 14:00:09 |顯示全部樓層
自己種, 除非好大地方, 否則會餓死啦, 我就是自己種的, 但不夠供自己食呀, 但卻是一種樂趣
回復

sugarcane 發表於 2014-3-18 14:03:09 來自手機 |顯示全部樓層
講真, 自己種, 真的好明白d 真正organic food 點解咁貴, 要時間, 睇天氣
回復

ccchen 發表於 2014-3-18 14:17:41 |顯示全部樓層
室內水耕囉, 3呎x2呎, 4層, 1個月收2次菜, 有成1200株菜, 夠食未?

未必係最靚, 但肯定新鮮得黎又食得放心!

樓主既菜真係種得好靚噃  發表於 2014-3-18 16:20
很high tech的樣子@@!  發表於 2014-3-18 15:31
呢個設備要幾多錢啊?  發表於 2014-3-18 15:09
回復

Maximum 發表於 2014-3-18 16:20:13 |顯示全部樓層
水耕我都試過:
第一次 : 在家種過幾棵菜當實驗,因為做唔到流動水效果, 所以好多蚊支仔, 又唔知落咩營養液才對,好 un 支支, 我仲見到蚊既幼虫响水度, 唔知點唻既, 再者,屋企窗向北, 唔夠光,所以放棄
第二次        : 想像真係唸得好完美, 在家安左個魚缸,下面養魚,用魚缸既魚淋上面種菜, 又有得玩又有得食, 起初養幾條魚仔, 批魚仲生埋 bb, 但今年好凍又無暖管, 一遇冷風, 唔知係咪咁, 我估批魚凍死既, 佢一死, 菜我就唔敢食, 因為怕唔係凍死, 係有菌 
第三次       
其實我都有種農產品,差不多一年咯,暫時既狀況係, 收成時, 要派坊同日日食住同一樣菜, 所以始終都要出街買 d 菜食,咁先夠多樣化, 不可能自給自足 
回復

Maximum 發表於 2014-3-18 16:38:23 |顯示全部樓層
講返認証
好似認証既菜都有落農藥,只不過有個時限限制收割,堅定留?
回復

ccchen 發表於 2014-3-18 17:11:16 來自手機 |顯示全部樓層
識有d係有落農藥,佢地話係有機農藥,農藥都可以浸耐d水先食,最驚係俾人溝咗大6的假有機,到割個日仲起勢谷緊肥
回復

Maximum 發表於 2014-3-18 17:18:31 |顯示全部樓層
ccchen 發表於 2014-3-18 17:11
識有d係有落農藥,佢地話係有機農藥,農藥都可以浸耐d水先食,最驚係俾人溝咗大6的假有機,到割個日仲起勢 ...

農藥不是水溶性嫁,浸唔走,照食落肚咋,仲浸走d營養,雙輸

師兄,請問你既水種菜營養液邊樹買,菜菜好健康靚仔
回復

ccchen 發表於 2014-3-18 17:20:15 來自手機 |顯示全部樓層
Maximum 發表於 2014-3-18 16:20
水耕我都試過:
第一次 : 在家種過幾棵菜當實驗,因為做唔到流動水效果, 所以好多蚊支仔, 又唔知落 ...

唔好放棄,其實唔難,其實用泥種仲難,好講經驗
回復

Maximum 發表於 2014-3-18 17:41:57 來自手機 |顯示全部樓層
ccchen 發表於 2014-3-18 17:11
識有d係有落農藥,佢地話係有機農藥,農藥都可以浸耐d水先食,最驚係俾人溝咗大6的假有機,到割個日仲起勢 ...

講起呢樣,我朋友話酒樓食生菜,見到葉內有藍色粒粒,懷疑係藍肥,陰公。食環處、海關監管不力,市民輸了健康

回復

ccchen 發表於 2014-3-18 20:02:42 |顯示全部樓層
Maximum 發表於 2014-3-18 17:18
農藥不是水溶性嫁,浸唔走,照食落肚咋,仲浸走d營養,雙輸

師兄,請問你既水種菜營養液邊樹買,菜菜好 ...

淘寶, 十幾蚊人仔, 係運輸比較煩, 要經國際轉運, 運費約$25, 1.5KG , A, B, C 水各 500mL (開250-500倍水), 分十字花科, 或瓜類; 記得問清楚
回復

ccchen 發表於 2014-3-18 20:15:49 |顯示全部樓層
Maximum 發表於 2014-3-18 16:20
水耕我都試過:
第一次 : 在家種過幾棵菜當實驗,因為做唔到流動水效果, 所以好多蚊支仔, 又唔知落 ...

你D算小兒科, 講俾你聽實笑死你, 我當初學人用有機肥做液料, 唔知份量, 求求期期開水, 一手咁多開5加侖水, 不斷打氣, 結果烏煙瘴氣, D菜全軍覆沒, 仲洗餐死, 改用魚肥, 大件事, D屎味留喺屋企足足3個星期都唔散, 空氣清新劑, 風扇乜都用齊, D屎味都散唔清, 結果用竹炭先吸得清, 成套水管全部唔要得!!!

不過, 係一個好好經歷, 第日可以購俾D子孫聽, 開心吓

好積極性同推動性分享 ! 謝  發表於 2014-3-19 08:57
回復

faylo 發表於 2014-3-18 21:28:13 |顯示全部樓層
吾糸好難分,糸冇得分
除非你拿d菜去驗
有証的俾人驗到可以除牌
無証的釆你都傻,日日都話有雞菜照賣
正一姜太公釣魚,願者上釣
唯一比較可信的就是自耕自吃
回復

sugarcane 發表於 2014-3-18 23:18:23 來自手機 |顯示全部樓層
水耕肥液都係化學野wor
回復

ccchen 發表於 2014-3-19 05:27:48 |顯示全部樓層
sugarcane 發表於 2014-3-18 23:18

係化肥, 但係自己種, 控制到份量就冇問題, 半桶水有機種植仲死, 只係知要落基肥, 幾時再追肥, 又冇野量度, 份量有冇多都唔知, 吸曬入菜度, 咪又係氮元素過多!! 氮元素唔係化學成份咩? 係就係話收割前十日唔再追肥, 但係又點知塊地長年累月咁追肥, 仲有幾多氮肥積聚喺度? 唔通吓吓都拎D泥去分析? 高高手可能唔驗都估到, 但係D半途出家的又估到幾多?

水耕就簡單得多, 因為冇用泥, 唔使考慮佢有冇受到污染和有冇重金屬, 每個月都公息化用消毒過的清水開指定比例的化學元素就得, 而且量度份量和濃度都非常容易(其實化肥食唔食得, 提煉方法先至係關鍵), 用完的營養液唔好就咁沖走佢, 餘下少量肥份最適合種花種苖. 對於我呢D只知1+1=2, 你話1+多少少都要問究竟多少少係幾多的蠢人, 所有野都準確量法咗(包括日照時間, 光譜和光度),  就會變得非常容易, 亦不會過量, 一切有根有據, 係唔係簡單得多呢?
回復

Maximum 發表於 2014-3-19 08:09:19 |顯示全部樓層
sugarcane 發表於 2014-3-18 23:18

水耕魚肥液都可以有機架,我之前都揾過下資料,因為外國好多水耕種稙、最多用於種沙律生菜同士多啤梨,响水耕肥方面網上有好多資料,可惜自家家庭種植,又未set up 好屋企既魚缸水管,所以無考慮,因為本身樽野貴之餘,手續費、運費都超級貴。

現成我而家泥種都有現成有機液肥買格,例如:呀拉斯加魚肥咪有機肥囉。

水耕、泥耕都係自家選擇種植用料同方法,消費者世代,只要有需求,咩都有得買。

香港地買入口野有好處,因為有成份表,但成份表都有好多隱藏部份,例如製造方法。

好野都有分識用唔識用, 好似初窄檻欖油成佰幾二佰蚊樽, "健康, 一級品牌"做口號, 但..........................我去人家家中作客, 佢居然用猛火炒 ! 我......眼都突了 !

經那幾分鐘的火煉, 健康的東西沒有了 !

我上次就係用"呀拉斯加魚肥", 結果.....俾屋企人鬧足一個月  發表於 2014-3-19 10:27
回復