呢種廣告簡直荒繆至極 !

作者: IVAN 發表于 2008-6-28 21:00:46
2601 21
今日機緣撇見電視播一個廣告... 內容令我非常反感, 烏氣所在,
不得不吐 !
"呼吸都會老",, 相信每個人都會同意,, 背後的科學理論唔需要講, 也不是我有能力所解釋
我只知道, 保持青春要去到這個地步, 可悲矣 !
只有死人不老, 難道呼吸都怕老就要去食這種補充劑, 那種營養素 ?!
如果我言語務犯從事相關行業的會員, 就先行道歉
睇到呢 d 低能的廣告橋段, 實在難以容忍, 可能廣告對產品有過分吹捧而失實, 實在我亦非針對該美容產品, 徜若有人因為這個廣告而買該產品, 更令人震驚 ! 廣告商及消費者的心態經已因而扭曲 !
草民 發表於 2008-6-28 22:33:49 |顯示全部樓層
坐著都會廋,某減肥藥的口號。所以話所有廣告都是騙人的!一點不假!但是又有人相信?這是一個瘋狂的世界add4icon
回復

cross 發表於 2008-6-29 00:10:59 |顯示全部樓層
你只可以當係一種誇張手法
我睇完樓主講.第一時間諗起衛生巾廣告
用左唔通真係堯飛咩
咁我都用lu
回復

alexand52028 發表於 2008-6-29 18:13:20 |顯示全部樓層
無聊!!
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-30 00:14:35 |顯示全部樓層

呼吸都會老?

咩廣告?

廣告系誇張我覺得正常
但真系要睇下果個廣告先夠膽講

其實呢個年代"美容"已經去到過份失實情況, 但最可悲系有人信
問題吾系女人蠢, 系男人比太大壓力女士們
回復

alexand52028 發表於 2008-6-30 00:29:57 |顯示全部樓層
哈哈哈,無錯牙!!!
回復

IVAN 發表於 2008-6-30 00:45:20 |顯示全部樓層
我只係覺得果句 "呼吸都會老" 有 d 芥蒂...
點解會去到"怕呼吸會老而食其他野去養顏"的地步 =..=
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-30 01:27:47 |顯示全部樓層

男士如果吾比壓力

女士就吾會覺得呼吸都會老
而家男士壓力都大左好多喇, 所以男士可能都會覺得呼吸都會老

我就覺得 time waits for no one (超越時空的少女)
老 = 時間過, 而時間1秒1秒感過, 應該去珍惜身邊人, 珍惜自己
我地控制吾倒時間過, 其實所謂控制倒自己老都系表面而且吾系有效
我信心增值自己, 讀多d書, 做多d運動, 珍惜身邊人, 老都無問題
回復

kenwong 發表於 2008-6-30 01:52:56 |顯示全部樓層
唔好太認真看待廣告
廣告只係公司騙人買野的手段......
佢只係想指出人人都會老
人人都可以有reason去買啫

p.s. 唔係穿越時空的少女咩~
回復

阿晴 發表於 2008-6-30 01:56:30 |顯示全部樓層
個廣告係誇張左~但如果唔係邊吸引到你去講~~
不老者在於細胞不老,細胞不老在於粒線體不老~佢話吸呼會老~~因為你呼吸ge時候~細胞都會進行氧化作用~細胞入面ge粒線體會因而被破壞,隨著年紀增加皮膚變衰老,身體較易病變,所以要食抗氧化劑~~好似好bio 咁.... = =

但係佢講"呼吸都會老" 只係催眠d人要無時無刻都注重保養皮膚,好似一唔保養就即刻變老咁,其實洗乜搞咁多野丫,家陣又唔係七老八十,飲多d茶,食多d水果都一樣有似類功效la~~如果唔係點會話綠茶防癌抗氧化~~
我阿嬤幾十年日日都用茶代水飲,而家七八十歲都重係個山度走黎走去種菜~~平時飲食健康注重d味得lo~~唔使整咁多野落個身ge~

回復

kenwong 發表於 2008-6-30 02:19:32 |顯示全部樓層
維他命C 就係最common既抗氧化劑
一日兩個橙......搞點
回復

IVAN 發表於 2008-6-30 02:23:11 |顯示全部樓層
不得不承認自己過敏了...
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-30 10:52:17 |顯示全部樓層
我都仲係未估到是邊個廣告?  
回復

比得大帝 發表於 2008-6-30 11:02:16 |顯示全部樓層
有兩個政府廣告, 反映咗政府部門互不協調的情況

第一個係叫人去遠足唔好一個人去, 又要帶電話......, 總之去遠足好似去打仗咁小心

第二個類似叫d老人家多運動 (唔係好記得), 不過好記得影住一個年青力壯的老人家, 一個人拃住碌竹, 單獨遠足
回復

羊咩咩 發表於 2008-6-30 11:07:01 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-30 11:02 AM 發表
有兩個政府廣告, 反映咗政府部門互不協調的情況

第一個係叫人去遠足唔好一個人去, 又要帶電話......, 總之去遠足好似去打仗咁小心

第二個類似叫d老人家多運動 (唔係好記得), 不過好記得影住一個年青力壯的老人家,  ...

可能前面有朋友等佢,或佢行得太快,要等埋朋友
回復

比得大帝 發表於 2008-6-30 11:18:04 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-6-30 11:07 發表

可能前面有朋友等佢,或佢行得太快,要等埋朋友

如果係就重抵死, 俾十幾秒你去表達, 你竟然只反映負的一面
回復

羊咩咩 發表於 2008-6-30 11:42:26 |顯示全部樓層
好多廣台都係比你去幻想下/帶你入去佢個主題度
回復

八王爺 發表於 2008-6-30 11:49:08 |顯示全部樓層
真係咁多人睇電視,同埋連汁都撈乾撈淨!
回復

比得大帝 發表於 2008-6-30 11:50:08 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-6-30 11:42 發表
好多廣台都係比你去幻想下/帶你入去佢個主題度

果個廣告令人幻想一個老人家單獨去遠足, 好自立, 唔洗靠人, 好威水

睇埋提到的另一個廣告, 會幻想呢個老人家碌咗落山, 又打唔到電話, 屋企人又唔知佢去咗邊, 十年後發現佢排骨.......

都話單獨一個廣告好似冇問題, 兩個政府廣告夾埋就好大問題.
回復

heiheimama 發表於 2008-6-30 12:41:35 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-30 10:52 發表
我都仲係未估到是邊個廣告?  

係有個Q10營養食品的廣告.

我都對呢個廣告十分反感,因為佢傳播一d病態負面資訊,同”訓住都可以減肥”一樣咁病態.呢d所謂健康食品有一個共通點,就係令人以為懶懶閒就可以得到健康同美麗.好多都市人日夜顛倒,大魚大肉,不做運動,然後自我安慰地拍埋成堆健康食品,就以為可以補償自己冇付出過的努力,呢個就係我所謂的病態.
回復

12下一頁