我想問版主lock post, delete post, ban to post的問題

關閉 [複製鏈接]
作者: gtrnismo 發表于 2008-6-27 01:20:27
8482 60
Exodus 發表於 2008-6-30 05:16:00 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-6-29 22:41 發表
唔好以為你果次同 OD 同 愛花既網主講過D乜野恐嚇性說話, 希望人地唔好撑我 呢伴事我會唔知 ~ 假假地我都係人地網既所謂 - 超級板主

我處境好似好危險
回復

minmin 發表於 2008-6-30 10:05:00 |顯示全部樓層
在這階段大家應該停吧!!
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-30 10:22:36 |顯示全部樓層
又話你地唔鍾意爭吵,家下呢個post最後又係爭論番同一個問題,
(一大清早仲要我睇咁多字,唉~ 好悶呀~)
sun哥行哥(排名不分先後)兩位大哥,我可以開個 post淨係俾你地兩個入去講數,好唔好? 
其實在網上相處就好似現實中跟朋友相處一樣,版主跟版主間既關係可能有點密切得似家人似坐在你身邊的同事/同學.好傾就傾多幾句,唔夾咪少d溝通,同屋的就少d見面,做同事的大不了轉個部門甚至轉工,就連結了婚也可以離婚.分開時相方總記住大家的不是,見親面都爭執不下,唉~ 
但我同親我d男朋友分手都未試過吵的,我會選擇由得件事過去,對方想點講就點講,我就當自己在七十一睇到八掛雜誌封面一樣笑下就算.
一個人生活(即一個版主管理晒一個版)就最容易不過的,可能有時會忙d,但就可以享受一室'唯我獨尊'既生活,除非跟自己過不去,又怎會有爭吵事呢? sun哥,你十多年在食蟲版沒有爭吵,現在也只有你一個版主在食蟲版,那有需要resign嗎? 想休息就休息,也不用刻意跟誰交代,最多同 minmin講聲,也不用 resign啊~
行哥,你好叻,知識很廣博,對植物的熱愛及執著很有學者的風骨,我一向很尊敬你,當然不時也會俾你丙幾句,我受得了,可不是人人受得了呢,所以據水母觀察,跟你相處的人,不是朋友就是敵人,黑白分明.我諗你都係因為咁,才有'無希望無失望'呢個格言.
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-30 10:36:12 |顯示全部樓層
類似話題已在我版出現了十次八次了,大家是不是之前說的不夠喉?
不如咁啦,我俾大家在這 post 盡訢心中情,
直至今晚(七月一日 00.00左右) 才 lock post.

今夜過後,我呢個'大晒'既吹水版版主唔想再見到有類似'誰是誰非'的話題出現,若果再出現,一經發現,不論對錯,均立刻lock post + 下沉,再扣分!
回復

比得大帝 發表於 2008-6-30 11:15:05 |顯示全部樓層
想問吓

真係不論對錯都要扣分?
我呢d入嚟八兩句的都要扣分?
minmin入嚟叫一人少句, 又要扣分?
對於其他版的版主, 你又有冇權扣佢分?
回復

C702 發表於 2008-6-30 11:19:58 |顯示全部樓層
支持Kim的看法
唉!其實上呢度,都係想交流吓!開心吓!
唔啱睇咪轉台囉,何必多生事端?
回復

minmin 發表於 2008-6-30 11:35:37 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-30 10:36 發表
類似話題已在我版出現了十次八次了,大家是不是之前說的不夠喉?
直至今晚(七月一日 00.00左右) 才 lock post.

今夜過後,我呢個'大晒'既吹水版版主唔想再見到有類似'誰是誰非'的話題 ...

好決斷的做法
回復

比得大帝 發表於 2008-6-30 12:13:06 |顯示全部樓層
我有另一睇法

今日兩位大大講出自己的意見, 說出自己心中對對方的不滿, 其實是好事, 好過大家唔聲唔聲吖, 講完之後, 互相明白點解對方對自己不滿, 相方都有幾會說個明白, 唔係壞事.

我同阿某某都試過嗌到火紅火熱啦, 最後都係互相明白咗, 呢家有兩句嘢講吓咁啦.  

同男/女朋友分手唔嗌交, 我覺得唔啱, 唔俾機會佢辯白, 誰敢保證没有誤解對方咩?  

嗌交, 其實也有建設性的
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-30 12:23:27 |顯示全部樓層
男女間都可以選擇唔爭吵,等冷靜下來才傾會 efficient d喎~
仲有,都分左手喇,梗係之前相方已經拿問題出來傾過好多次,但都解決唔到才分手啦,只係有時有d人總覺得對方不好,常常想吵個公道回來,唉~ 

回復

gtrnismo 發表於 2008-6-30 12:26:10 |顯示全部樓層

扣分也好, 禁言也好

今夜過後,我呢個'大晒'既吹水版版主唔想再見到有類似'誰是誰非'的話題 ...

我某程度同意出現類似問題應該lock post, 因為有相互攻擊爭吵應lock post
但好像由始到終你都聽不見sun同我既禁言聲音

阿行專業不專業我跟本不知道, 因為我不專業, 就算sun同行講什麼關於食蟲我都不清楚
但估計sun+行都必定有豐富經驗, 同埋大家都認同他們的專業
但肯定一件事: 無論專業好有風骨好"未熟就插兩野" 吾止吾系個個受得起", 簡直就系"人身攻擊"

我成日話我friend: "你好白痴, 咩都吾識" 佢會話我"4級思想5級享受"
但問題是於版上出現類似字眼, 作為版主我覺得如果系互插應lock post, 但在此之前, 首先人身攻擊的有需要lock post
好專業不代表可以無理插人

不知道sun還是min, 講過各版有各版的做法, 這個非常認同
你ban 也好不ban也好是你的做法
你lock post也好扣分也好也是你的做法

但我再重申, 情況就等於我開鋪有人o系我鋪搞事
警察應先封鋪, 理解, 之後或者兩人都不是"搞事" (起碼我覺得這次sun與行不是搞事)
或者確定兩人都搞事, 但都不等於要永久封我鋪 (lock post)
對有關人事作出起訴(ban to post, 其他方法warning), 那管他專業人事, 文采過人風華絕代作為警察不應一視同仁?

你不是警察, 你是義務的
所以之前說多謝你是真心, 因為你無錢收而因為我捲入風眼

人人(包括sun, 行, ex, 我, min.....等)都想平安度日, 因為這裡不是戰爭版
但如果(真的是假設)有版主濫用身份或網民濫用言論自由便沒有良好氣氛環境讓我們好好relax

講到尾大家沒有互片的原因, 今後我會自我檢點, 因為阿行和我都有互暗串, 我也有責任由我先改吧
回復

比得大帝 發表於 2008-6-30 12:31:06 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-30 12:23 發表
男女間都可以選擇唔爭吵,等冷靜下來才傾會 efficient d喎~
仲有,都分左手喇,梗係之前相方已經拿問題出來傾過好多次,但都解決唔到才分手啦,只係有時有d人總覺得對方不好,常常想吵個公道回來,唉~  ...

當然係啦

不過有時人就係咁鬼衰格, 唔嗌唔吵就唔肯講出心中的說話, 係要嗌到面紅耳熱才把心中的不滿講出嚟

即係要嗌到 HIGH HIGH 地果隻呢.
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-30 12:32:40 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-30 12:31 發表

當然係啦

不過有時人就係咁鬼衰格, 唔嗌唔吵就唔肯講出心中的說話, 係要嗌到面紅耳熱才把心中的不滿講出嚟

即係要嗌到 HIGH HIGH 地果隻呢.

你梗係呢種人~
我好無用架,吵親就一定喊,仲要係唔收個隻~
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-30 12:35:22 |顯示全部樓層

好贊成

原帖由 Peter 於 2008-6-30 12:13 發表
我有另一睇法

今日兩位大大講出自己的意見, 說出自己心中對對方的不滿, 其實是好事, 好過大家唔聲唔聲吖, 講完之後, 互相明白點解對方對自己不滿, 相方都有幾會說個明白, 唔係壞事.

我同阿某某都試過嗌到火紅火熱 ...

講出尼好d既

之前比人話我hypocrite, 其實真系無耐
我做過好多吾同職業, 但絕對不代表教過書 = 斯文

見過我既都知道我吾系文人, 呀婆做街市呀媽做街市細個我好爛口下

但無理由句句都吾好口只可以串得尼大體
而且有時我面皮厚底底地下淡氣阿行以為我玩野
其實有時錯會認都好正常既, 系....吾系?

上年還在守行為的我, 這年間我很C文, 我覺得就算有麼察, 都應該冷靜dd去麼察
不能1世不成熟, 你今日開人一刀, 第日米又見倒個friend橫C街頭
何必呢

新識個friend話我唐3藏, 我而家都幾架

回復

比得大帝 發表於 2008-6-30 13:29:41 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-30 12:32 發表

你梗係呢種人~
我好無用架,吵親就一定喊,仲要係唔收個隻~

攸改吓先

男女間啲嘢, 唔關我事喇, 呢個世界同我以前啲好唔同

回復

Exodus 發表於 2008-6-30 14:15:22 |顯示全部樓層

我鍾意你呀
完全頂唔順果d 優柔寡斷

不過誰是誰非對與錯
係咪一句則則膊就當無事發生過?
回復

wct119 發表於 2008-6-30 14:36:00 |顯示全部樓層
各讓一步,海闊天空.
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-30 15:08:54 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-6-30 14:15 發表

我鍾意你呀
完全頂唔順果d 優柔寡斷

不過誰是誰非對與錯
係咪一句則則膊就當無事發生過?

你係咪講緊水母呀?
係呀, 好多人都係咁話我架~
回復

Don 發表於 2008-6-30 17:47:48 |顯示全部樓層
華山岳不群都要偷葵花宝典, 還彻徒兒生豬肉, 為物?  想不到現代社會是真架.

男/女朋友分手, 話就話因了解分開, 大家仲係朋友, 但其實好睇「分手」是誰提出, 看不開而又懷恨在心的大有人在.  君子報仇十年未晚, 如果唔係君子, 就立刻開始, 免夜長夢多,
嗌交, 一條鎖匙唔會嚮, 就算有多"少"人推波撞瀾, 對方不現身, 根本唔成事, 阿行先撩者不智呀, 到底您有心被人攝位, 定一時睇唔開, 唔公道都非一時三刻, 算把啦
人心無公道, 讀書人都知個心偏左一d, 講果個都覺得徏氣.
回復

比得大帝 發表於 2008-6-30 22:37:17 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-6-30 05:16 發表

我處境好似好危險

你呢句嘢好配合你個頭像  
回復

jolin 發表於 2008-6-30 23:08:58 |顯示全部樓層
現在的氣氛好姜呀 . 好似在街啲血氣方剛的男人為少少的事打緊交,途人路過都被打一拳 .其實討論區只是一個比大家交流心得,交換品種,結識朋友而設的,如果大家在此不開心,為何上來呢?大家不忙碌,不累嗎?上班或上學已經半死了 ,開開心心唔好嗎?
回復