我想問版主lock post, delete post, ban to post的問題

關閉 [複製鏈接]
作者: gtrnismo 發表于 2008-6-27 01:20:27
8469 60
因為版規問題, 這裡如果違反版規會被lock post

但其他forum是ban to post, 禁言等

當然各有各特色, 因為discuss如果馬甲都會ban to post

但我覺得如果你開左1個post, 而我口痕贈你兩句之後被lock post

那麼我不用負什麼責任便又可以續1打垮所以我不喜歡的post

而且, 出言人身攻擊都不用ban to post, 事情只會不斷發生

其他版並不存在

當然身為版主的要盡責不可濫用職權, 但亦必要於有需要時ban to post

不知你是否同意

我舉個例, 例如之前有網友開post投訴某版主, 他/她都是想得到關注

勿論他的所為是對是錯, 他於不違反版規下都有權讓人知道他在想什麼

如果我一個不喜歡人家看到這個post, 我古意人身攻擊他便足以令他/她的post 埋於地底

而我又不怕ban to post又可以東山在起, 沒完沒了

有兩件事要補充:

a) 我pm吾work, 不必投過pm, send同recieve都彈句 "INVALID INPUT"
不明點解

b) 其實pm work都好都想看看大家看法如何

cross 發表於 2008-6-27 08:48:12 |顯示全部樓層
pm唔關呢樹版主事
另外有關討論事宜
我覺得版主只係當一個業餘的管理員的角色
先講職責
維護版塊討論氣氛right?!
一般的評論當然可以了
但帖是一開出來就類似聲討形
那不是正面的人身攻擊
但也不算得是間接嗎!?
版主在事情未變更嚴重時封帖
也是合情合理吧
何況版規一早講明.版主是「大曬」
回復

minmin 發表於 2008-6-27 10:20:06 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-6-27 08:48 發表
pm唔關呢樹版主事
另外有關討論事宜
先講職責
一般的評論當然可以了
那不是正面的人身攻擊
但也不算得是間接嗎!?
版主 ...

講得啱,其實呢度的所有版主都係義務,並沒有任何得益,大家應該多謝他們的時間和知識!!
當然每個人都有自己的觀感,但是任何討論中等有不正面的批評,那就刪除有理了!!
所以希望大家珍惜你們的版主,因為他們都有壓力,都有工作,都有家庭!!以正面的角度去討論!!
另外,版主當然也需要注意言詞,以平和氣氛對待,不用把事情看得太緊,因為這是個網絡世界,不要在這裏給自己壓力!!
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-27 10:41:44 |顯示全部樓層

pm唔關呢樹版主事?

原帖由 cross 於 2008-6-27 08:48 發表
pm唔關呢樹版主事
另外有關討論事宜
先講職責
一般的評論當然可以了
那不是正面的人身攻擊
但也不算得是間接嗎!?
版主 ...

耿系吾關啦
我意思系之前有個人同我同一方法開post之後變砲灰
因為被批評話"有pm而不pm就代表公開挑戰"
老實講我曾向版主提出訴求, (此版主), 此版主亦有效率且樂意解答, pm我並為了一宗交通意外而建了新紅綠燈
invalid input既問題我已經忍左好耐, 但不是園藝館改野問題, 因為我有3部腦, 而只有呢部不能收發pm (應該系我xp sp3問題, 因為其他兩部sp2)

第2, 我亦是義工一名, 亦曾當上某大學同學會主席, 之前有很多同學投訴我們搞活動是牟利活動。
我們先檢討透明度, 後覺得無問題解釋後再給人家投訴同樣問題
之後我們就發出"非牟利"聲明

cross, 我相信呀kim話"大曬"的意思並非無理既"大晒", 佢講呢句只系等於"如有任何爭議所有利益歸於發coupon的公司"
因為真系有好多故意挑戰條文法律邊皮的人事, 加翻句免責較穩陣

最後, 我覺得:
如果版主有權限ban to post, 而出現色情/暴力/人身攻擊等reply, 理應ban to post。
之前lock post我是同意的, 例如出現色情/流血圖片難道有得它頂置版頂?

回復

jellyfishy 發表於 2008-6-27 11:08:38 |顯示全部樓層
各位唔好意思,
水母特性係終日游游下 (游雲), 大意, 唔小心, 跑步唔跌但行路會扒地, 太感性成日流眼水, 又很怕煩, 有時怕解釋等於掩飾, 越描越黑, 所以用左'大晒'等字眼,
我都知自己有權 delete 花友的文字/文章和禁止用戶,
但我無用過,  
因為我希望這兒是自由討論的吹水世界,
當然, delete 色情/暴力/人身攻擊等reply 是合理也不用作詳解了,
但抺掉言論, 我始終覺得這做法很易造成偏袒, 所以我會盡量避免運用這個權力.

不時看見個別花友心中有氣, 想找個空間發聲,
水母體會到, 也會讓他們發聲發帖,
但為免令到有火葯味的帖 (post) 升級,  
水母都會不久後封帖,
這算叫 '得需好意需回手' 吧? (唔知有無錯別字)

水母希望各位來吹水區都能本著這個原則就最好啦 :
~~大家自律才有自由啊~~
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-27 11:16:37 |顯示全部樓層

那我直接點說吧

原帖由 minmin 於 2008-6-27 10:20 發表

講得啱,其實呢度的所有版主都係義務,並沒有任何得益,大家應該多謝他們的時間和知識!!
當然每個人都有自己的觀感,但是任何討論中等有不正面的批評,那就刪除有理了!!
所以希望大家珍惜你們的版主,因為他們都有壓力, ...

所以希望大家珍惜你們的版主,因為他們都有壓力,都有工作,都有家庭!!以正面的角度去討論!!
另外,版主當然也需要注意言詞,以平和氣氛對待,不用把事情看得太緊,因為這是個網絡世界,不要在這裏給自己壓力!!

你所謂"
任何討論中等有不正面的批評,那就刪除有理了!!"我同意
但我一路想說都是少做了ban to post, 我並沒反對lock post

很多人跟版主說話特別禮貌笑容多幾分, 好像看見老闆一樣
之前某forum的版主濫用職權我跟幾個網友一連幾日炸她, 她差d粗口都出埋但官字兩個口

我在這裡只知道kim, eddie, sundrex (吾知點串), 同埋你minmin有dd印象

農版eddie好nice, 好謙
客觀sundrex 好激, 但對我好nice, 但我不太認同他公開用詞不太適當
kim, 幫過我, 接過我的訴求一晚內搞出版規, 我多謝過他/她兩次

我開此post 不是去聲討版主, 或開個公開post去聲討發過色情/人身攻擊/暴力/種族歧視等問題的人士

之前有個婆婆彈出尼up過道理, 我都覺得如果ban to post的話自己都隨時系感先因為之前都有暗戰 (我自己也會有互插的日子)

但道理歸道理, 我覺得版規是漏了ban to post就是漏了ban to post

只不過因為kim對我的"幫忙"而令我覺得他/她不寫關於"ban to post"是漏了而不是懶或其他原因

或許多少民主黨會給特首壓力要他怎樣怎樣, 但第1我不是民主黨, 第2此特首是非牟利特首, 第3此特首工作非常有效率, 我不會給他/她壓力
而不是因為體諒

回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-27 11:17:55 |顯示全部樓層
會扒地同流眼水嘅水母,我覺得你做得幾好呀!吹水區嘛!比大家發洩o下,亂吹o下,學你話齋,唔過份、唔越黎越火爆嘅話,咪由得你/我地吹囉!但越吹越離譜、越火爆就唔好啦!本來諗住比大家發洩o下、下左啖氣就算家嘛!咁原來唔得嘅!就不如封左佢,免得大家講多錯多,越講越嬲!種花人應該心境平和,就好似D花花咁..... 比心機種好D花花,佢地開得靚靚,咁咪咩火都冇哂囉!
回復

minmin 發表於 2008-6-27 11:26:58 |顯示全部樓層
平和討論永遠都是最好的,我不會介意!!
而gtrnismo的話我都同意的,但每人做事都有不同的標準,當然ban post是一個好的做法,但最終ban同delete都由版主決定!!
另外我想說的是:
而版主都會有感情,難免被大家感染.
所以當有版主處理不好時,大家可以善意問版主一聲,及用平和講出你的觀點,及提議!
並不是以激動的言詞告誡,例如當你生氣時再有激烈言詞,又點會平息呢?

原帖由 gtrnismo 於 2008-6-27 11:16 發表

所以希望大家珍惜你們的版主,因為他們都有壓力, ...
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-27 11:28:17 |顯示全部樓層
話時話, minmin, seasonsjoe找過你呀, 你找找佢個 pm review 一下啦~ (俾d壓力你先得~   )
回復

minmin 發表於 2008-6-27 11:33:06 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-27 11:28 發表
話時話, minmin, seasonsjoe找過你呀, 你找找佢個 pm review 一下啦~ (俾d壓力你先得~   )

剛睇過,看不出有壓力wo...haha
但我處理連盟的事係慢,仲未回覆joe
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-27 11:37:55 |顯示全部樓層
原帖由 minmin 於 2008-6-27 11:33 發表

剛睇過,看不出有壓力wo...haha
但我處理連盟的事係慢,仲未回覆joe

咁慢呀你~ 嘻嘻~~
回復

八王爺 發表於 2008-6-27 11:42:37 |顯示全部樓層
老實講,個版旺場,先有咁多人講嘢!

又唔見 熱帶雨林版 嗌交? 人都唔多個,自己嗌呀?
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-27 11:43:35 |顯示全部樓層
AV 版都唔嗌交架!
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-27 11:43:53 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-6-27 11:42 發表

咁你那個版d話題咁 pro,我地唔敢開口喎~
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-27 11:46:53 |顯示全部樓層

版主都會有感情

原帖由 minmin 於 2008-6-27 11:26 發表
平和討論永遠都是最好的,我不會介意!!
而gtrnismo的話我都同意的,但每人做事都有不同的標準,當然ban post是一個好的做法,但最終ban同delete都由版主決定!!
另外我想說的是:
而版主都會有感情,難免被大家感染.
所以當 ...

呀你又幾好脾氣架wor講真
sorry先我吾應該向你發脾氣

哎, 版主當然有感情喇, 但我地網民都有家馬
有人問我: 成日見你受人苦苦追逼, 9不9有人贈你兩句你吾男女男咩?
甚至有人friend話我兩頭蛇, "藝"君子
我心唸, 你吾比我真系對事吾對人, 脾氣忽好忽壞咩

上尼吹水通常都系工作或生活上有d壓力或有開心野想分享下
但見倒某forum或某版玩到分黨分派真系乜引都無晒

你講得arm, ban to post是版主的決定
我只想講脾氣幾好都吾系開post就被暗串 (其實都吾再系暗),
感樣就開心? 吾系化
不是在一個氣氛良好的環境底下會"吹"得開心d 咩?

cross成日都口痕串下呢個果個, 但好明顯用過吾少腦汁隔過咋先出街而出尼效果系 = 笑
呢d 0米gag (geg)囉

言論自由不能濫用, 簡單的互相專重是需要

我開這個post不是1朝1夕
回復

sosxxx12 發表於 2008-6-27 12:50:51 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-6-27 11:42 發表

我個版都冇人嗌交, ,一日冇咩人post,人流少(人影都冇),好冷清...嗌交??機會是0%,我都未用過封人/其他Post的功能,我版一星期都冇一個新帖,找個人講下野都冇,用唔着
回復

george 發表於 2008-6-27 13:03:30 |顯示全部樓層
我好少在談天版講野,
但睇見呢個帖,
令我好感觸,
腦裏面有好多野浮現出黎,
所以終於忍唔住要講返兩句

不論是壇主,超級版主,版主,
其實都唔係容易做,
花友肯出黎做版主,
其實都係想服務下大家,
有時真係有D吃力不討好的感覺,
約人交收比人放飛機,無端端比人o係PM鬧.....等等

不過我有一點好同意既係,
做得壇主,超級版主,版主,
好多時自己講野/做野要小心
「宰相肚裏能撐船」,
做得呢D位就真係要學識點樣聽人地意見,
以前自己亦曾因言語間的誤會得罪過花友們,
諗落都覺得自己做得唔岩  

回復

Exodus 發表於 2008-6-27 18:53:53 |顯示全部樓層
>做得呢D位就真係要學識點樣聽人地意見,
>以前自己亦曾因言語間的誤會得罪過花友們,
>諗落都覺得自己做得唔岩  

所以做這個位的人應該比其他人更會學懂自重,
要好好管理自己的板塊把固頂文章弄的整整齊齊之餘,
還有做板主超級板主的論壇總是被迫強制和善發言完全不符合自我。
這些小弟完全在別的一堆壇自問稱職相當。

只不過在這裡嘛小弟連安守本份地做個小會員都受不了,
請問「論壇準則」這回事是不是隨便增減任意為之的?
還是港人隨心所欲的模式?
這不是無視我就可以了之的事還會遭人話柄。

除非擁有高超的厚面皮技倆否則嘛如何叫人順服?
不過還且看會員素質。
回復

cross 發表於 2008-6-27 20:12:28 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-6-27 10:41 發表

耿系吾關啦
我意思系之前有個人同我同一方法開post之後變砲灰
因為被批評話"有pm而不pm就代表公開挑戰"
老實講我曾向版主提出訴求, (此版主), 此版主亦有效率且樂意解答, pm我並為了一宗交通意外而建了新紅綠燈
in ...

我所引用kim所說的「大晒」
是因為我覺得每人做某樣野都有原因
simon兄放得版主個位比人做
就係有信任的存在
要注意的是版主是義務的(不知說了多少次)
而不是那些政府官員
好多都唔需要同大家交代

正如simon兄所說
這是個網絡世界,不要在這裏給自己壓力

大多數不是用互聯網的網民們
你們上網多數是消閒
何必有時弄到某個地步呢
回復

春春 發表於 2008-6-27 20:19:12 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-6-27 20:12 發表

我所引用kim所說的「大晒」
是因為我覺得每人做某樣野都有原因
simon兄放得版主個位比人做
就係有信任的存在
要注意的是版主是義務的(不知說了多少次)
而不是那些政府官員
好多都唔需要同大家交代

正如simon兄所說 ...

上網多數是消閒
何必弄到某個地步呢

回復

1234下一頁