我想問版主lock post, delete post, ban to post的問題

關閉 [複製鏈接]
作者: gtrnismo 發表于 2008-6-27 01:20:27
8480 57
虛宿寶瓶 發表於 2008-6-27 23:15:05 |顯示全部樓層
贊成!贊成!贊成!贊成!
回復

sundewrex 發表於 2008-6-28 08:18:43 |顯示全部樓層
非常認同大家的觀點,能夠帶出正面的訊識,版主真的不易做(冇料的我吾洗講),"談天說地版"機乎甚麼話題都可以講,.我版因有其主題限制,冇理由在食蟲版貼d吾啦更嘢,我當然要睇內容,可能有時會過激一點,番到離香港又濕又熱,又加上Le到個個下沈post都有我個名,比着系你…

ban to post我認為要有,維持論壇有良好氣氛是有必要的.
至於那些粗皮語句,何為粗皮語句?大家多D討論是否有烏染論壇使人有不安的呢?

Kim姐真辛苦了你..

sundewrex
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-28 12:09:01 |顯示全部樓層
各位版主同管理員,辛苦哂!
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-28 13:45:26 |顯示全部樓層

大家發言到了這個地步已經有了結論

原帖由 cross 於 2008-6-27 20:12 發表

我所引用kim所說的「大晒」
是因為我覺得每人做某樣野都有原因
simon兄放得版主個位比人做
就係有信任的存在
要注意的是版主是義務的(不知說了多少次)
而不是那些政府官員
好多都唔需要同大家交代

正如simon兄所說 ...

老實說, 這個論壇到了這個地步給我感覺非常正面
版主不會只為版主說話實屬難得   (真系10個流汗)

cross, 每一個上吹水區(任何forum包括uwant discuss)都只想講下野, 本來無咩想互相衝撞意思
我回應那個婆婆果時已經講過, 兩個字 "誤會"
但我始終覺得不是每人都想你所講的一樣明白言論自由是有義務的

sundrex得罪了, 很多人會選擇緘默我或者我選擇做醜人
你"delete post"的做法我是認同的, 但你delete你所謂應該delete的post的來龍去脈我根本不清楚
不敢說應該不應該
我之前贊成你delete post是有我的來龍去脈

曾經我到你的版reply, reply大概是 "水苔是不是青苔呢? 如果系我家真的很多"
(我的知識範圍於食蟲就是這麼....) 之後有網友出尼話我 "0力吾切"
可能佢係玩, 但如果小朋友我絕對體諒
但原來不是, 感覺到不成熟

如果我同例如同kim熟, 我話"你都0力吾切"佢就會贈我兩句大家生活就多分姿采
後來不單一次, 還有針對性的第2次第3次
這樣我便覺得濫用了言論自由, 本來這裡沒版規我才向版主投訴
當然不是投訴版主吧, 他/她很難做但boot一聲就訂出新例

其實好多人對"過份認真"的post例如邊個投訴版主, 邊個建議版主, 邊個邊個之爭論作茶余飯後的小菜
但這帶出很無奈且典型的社會問題

舉個例, A出post投訴B, 其實想大家關注之余想問個明白是自己錯還是人家錯
情況就如係加拿大抄車同香港吵車一樣, 加拿大自願性做證人的多的是
不知是否文化, "多一事不如小一事" 問題是針吾吉到肉吾知痛"
到你要血時才想起自己沒捐血

不過今次槍林彈雨都這麼多人出尼講說話
還要對事不對人, 感覺有如細個有uncle買了超新超貴高達一樣, 受寵若驚

最後ban to post的要求沒什麼了, 看來大家都明白什麼叫言論自由的義務 (只有我吾知道 )
多事講句, 我雖然對Mr s的說話有所不認同, 但Mr E你都做過管理階層, 或者我用過來人身份講句....er  體諒下喇
呢個forum來來去去都系果幾個, 我與你之前都有言語衝撞, 但我見你都是對事不對人
希望你明白

ps - kim, 得罪了
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-28 13:53:31 |顯示全部樓層

題外話

自改版來我呢部機已經無得pm

見人多順便問問
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-28 13:59:56 |顯示全部樓層

原來一路串錯你名

原帖由 sundewrex 於 2008-6-28 08:18 發表
非常認同大家的觀點,能夠帶出正面的訊識,版主真的不易做(冇料的我吾洗講),"談天說地版"機乎甚麼話題都可以講,.我版因有其主題限制,冇理由在食蟲版貼d吾啦更嘢,我當然要睇內容,可能有時會過激一點,番到離香港又濕又熱 ...

sundewrex......

體諒體諒我都做過管理層

其實如果你叫我同呀邊個邊個握握手都好難, 但我作為第3者....其實覺得你同埋其他言論可能"有時會過激一點"的網友種食蟲都爐火純青
um....er.....hehe, 你知我想講咩
就系一齊慢慢忘記講翻食蟲
回復

minmin 發表於 2008-6-28 14:00:39 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-6-28 13:53 發表
?t=1214632281

自改版來我呢部機已經無得pm

見人多順便問問

先答答你這個問題先,
這應該你的BROSWER問題,在未解決的情況下,可以先用以下連結,看看是否可行:
http://hkplants.com/pm.php
回復

Exodus 發表於 2008-6-28 23:52:07 |顯示全部樓層
昨晚與某板主傳達了某個信息後
終於知道原來明白我背後意義的人是有的

不過可悲的是
一堆人只懂得短視地看「被烏染」的表面而已
乜真係有人以為我會介意那種小小口舌無聊事

講到好似有文有路咁, 但其實膚淺到...
kim我覺得你真係辛苦了~

回復

sosxxx12 發表於 2008-6-29 00:14:46 |顯示全部樓層
好喇,事情不如到此為止吧!!!誰對誰錯也不重要,大家上黎都想輕輕鬆鬆,互相交流種花心得同識下班花友(我相信這也是這裡的宗旨(對我來說是))如我有不對,請更正。
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-29 01:45:49 |顯示全部樓層

ok, 同意

原帖由 sosxxx12 於 2008-6-29 00:14 發表
好喇,事情不如到此為止吧!!!誰對誰錯也不重要,大家上黎都想輕輕鬆鬆,互相交流種花心得同識下班花友(我相信這也是這裡的宗旨(對我來說是))如我有不對,請更正。 ...

好。
回復

sundewrex 發表於 2008-6-29 07:27:11 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-6-29 01:45 發表

好。

一向不喜歡爭吵,一有爭吵就會影响心情,又甚能去打好場比賽呢!
http://www.youtube.com/watch?v=jjgNcffuKRs
近期常常輸波
sundewrex
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-29 11:44:46 |顯示全部樓層
老餅又look波?
回復

sundewrex 發表於 2008-6-29 23:35:21 |顯示全部樓層
隻手遮天的是你,目無版規,甚至香港犯律!
我做食蟲版主多年,氣氛一直良好,你加入做版主之後,收到不少關於你濫用職權的投訴,無理更改人家的貼子,禁人發言等等.

帶過你去屯門觀豬影相,之後去到你家居然發現有十幾株野採的本地豬!!!
去大x山,你又掘了廿幾棵D.oblanceolata,一俩棵嘜都夠啦!喝住都系錦掘!!!
上平x山,又掘了一大堆球根毛D.peltata,知不知球根毛是受保護嫁!!!
證據就在你家中,這晚你會好忙,忙於清理D豬同毛.

我和minmin知到你問題多多,最終免你食蟲版主一職,之後你心心不份,處處針對食蟲版及我.

你要為你的行為付責,我忍得你好久了!

超級板主,請問你最近Ban過幾多個大陸網友呀?

Ban to post 必需要有,我不怕,大家都不用怕,這是去對付經常犯事的人!
大家話對不對?

sundewrex

回復

gtrnismo 發表於 2008-6-29 23:53:44 |顯示全部樓層

對不起,您還沒有登錄,無法進行此操作。

原帖由 minmin 於 2008-6-28 14:00 發表

先答答你這個問題先,
這應該你的BROSWER問題,在未解決的情況下,可以先用以下連結,看看是否可行:
http://hkplants.com/pm.php

對不起,您還沒有登錄,無法進行此操作。
先吾該你, 但吾work
算喇, 我先唸辦法, 因為似乎系我IE問題

我肯定左系園藝館失靈先再要求你地幫手
thanks lot
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-29 23:54:39 |顯示全部樓層

翻鬼佬look野你都arm?

原帖由 sundewrex 於 2008-6-29 07:27 發表

一向不喜歡爭吵,一有爭吵就會影响心情,又甚能去打好場比賽呢!
http://www.youtube.com/watch?v=jjgNcffuKRs
近期常常輸波
sundewrex

感覺是種好貴的運動
回復

sundewrex 發表於 2008-6-30 04:33:10 |顯示全部樓層

回復 38# 阿行 的帖子

目無板規, 公器私用的是你,我根本不想事件公開擴大,你實迫人太甚!!!

你還記得一位叫Char的會員嗎?就在舊版時已發生利用版主特有的功能去做無理的事!

請問香港漁護署既管有牌照可以"濫採"受保護植物的嗎?

隨時歡迎漁護署到我家訪!!!!我也同樣可以告你誹謗!

精D啦!!!Drosera sp. Cheung 是D.spatulata不是受保護植物,我家有一棵作個人硏究用.

我所有入口植物都有證明文件,你放心吧!

稍後我會考慮向minmin請遲,你要的"目的"很快會達到.

sundewrex

回復

sundewrex 發表於 2008-6-30 04:53:09 |顯示全部樓層
你不段編輯文章,我甚能 回應得設呀

做了版主拾幾年從末ban過一人,刪除貼子的當然有,完全都是"洗版貼子","沒有內容的貼子"和"與貼子無關的回應"這是我應有工作

OD 同 愛花既網主?是誰?你另外D仇家吧???

小心你的"粗皮"形容詞,我不想Kim姐lock post沈低,等大家知多D你我間的事.

Kim姐對不起呀

回復

Exodus 發表於 2008-6-30 05:16:00 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-6-29 22:41 發表
唔好以為你果次同 OD 同 愛花既網主講過D乜野恐嚇性說話, 希望人地唔好撑我 呢伴事我會唔知 ~ 假假地我都係人地網既所謂 - 超級板主

我處境好似好危險
回復

minmin 發表於 2008-6-30 10:05:00 |顯示全部樓層
在這階段大家應該停吧!!
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-30 10:22:36 |顯示全部樓層
又話你地唔鍾意爭吵,家下呢個post最後又係爭論番同一個問題,
(一大清早仲要我睇咁多字,唉~ 好悶呀~)
sun哥行哥(排名不分先後)兩位大哥,我可以開個 post淨係俾你地兩個入去講數,好唔好? 
其實在網上相處就好似現實中跟朋友相處一樣,版主跟版主間既關係可能有點密切得似家人似坐在你身邊的同事/同學.好傾就傾多幾句,唔夾咪少d溝通,同屋的就少d見面,做同事的大不了轉個部門甚至轉工,就連結了婚也可以離婚.分開時相方總記住大家的不是,見親面都爭執不下,唉~ 
但我同親我d男朋友分手都未試過吵的,我會選擇由得件事過去,對方想點講就點講,我就當自己在七十一睇到八掛雜誌封面一樣笑下就算.
一個人生活(即一個版主管理晒一個版)就最容易不過的,可能有時會忙d,但就可以享受一室'唯我獨尊'既生活,除非跟自己過不去,又怎會有爭吵事呢? sun哥,你十多年在食蟲版沒有爭吵,現在也只有你一個版主在食蟲版,那有需要resign嗎? 想休息就休息,也不用刻意跟誰交代,最多同 minmin講聲,也不用 resign啊~
行哥,你好叻,知識很廣博,對植物的熱愛及執著很有學者的風骨,我一向很尊敬你,當然不時也會俾你丙幾句,我受得了,可不是人人受得了呢,所以據水母觀察,跟你相處的人,不是朋友就是敵人,黑白分明.我諗你都係因為咁,才有'無希望無失望'呢個格言.
回復