請求提供薄荷葉提煉方法

作者: Maximum 發表于 2013-12-10 08:35:32
2105 11

事緣買左部雪糕機又種了許多薄荷,恰巧愛食薄荷朱古力雪糕,但網上整雪糕的recipe 都係落薄荷味精油〜〜〜E 咁我種薄荷買薄荷精油咩,笑大左屋企兩老把嘴!
仲問我:"咁你種薄荷唻薺欣賞唔食嫁?哂力水噯!"
氣得我擘大左對眼,恰巧見到原唻度有好多DIY達人,所以想要唻出帖問

請求各位大大提供一下薄荷提煉精油/食用品劑的方法。

如蒙提供,感謝萬分!
ht333147 發表於 2013-12-10 10:21:42 |顯示全部樓層
如果你話:提供方法, 日後分享雪羔可能會快D有回覆.

雪糕會溶嘛, 好難分享, 最多分享薄荷枝條  發表於 2013-12-10 12:28
回復

siuho331 發表於 2013-12-10 10:43:08 |顯示全部樓層
雪糕食譜一般是用薄荷香精非薄荷精油,兩者有分別的。提議你試試用食譜内的牛奶來攪碎薄荷葉再去渣,其餘照回食譜就可以,葉的份量要自己試了。但我未試過這樣做的,我覺得此做法應該與香精味道不會相同,但天然d囉。

你說得對, 是食用香精, 不是精油, 我就係打精油, 所以上網揾錯資料, ha ha  發表於 2013-12-10 12:30
回復

孖吉 發表於 2013-12-10 10:53:59 |顯示全部樓層
其實自己食不用太計較,可以就咁樁碎啲薄菏葉,隔汁或用奶洗,少少渣不是問題,我記得細細個食椰子雪糕裏面真係有少少椰子渣咖,唔覺有咩問題啵~
話時話,而家咁涷,你都咁大癮自製雪糕嘅~

孖吉, 你好似乜都識,讚一個!  發表於 2013-12-10 18:23
回復

Maximum 發表於 2013-12-10 12:34:53 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-12-10 10:53
其實自己食不用太計較,可以就咁樁碎啲薄菏葉,隔汁或用奶洗,少少渣不是問題,我記得細細個食椰子雪糕裏面 ...

我揾到有人教文火用奶煮薄荷葉, 滾後即關火, 蓋住焗一小時等佢出味, 然後隔葉渣, 試下咁整, 希望兩老食得出滋味

其實按統計
夏天暢銷的是 soft drink
冬天暢銷的反而是雪糕 (因為夠凍先刺激又無咁易溶)  

焗5分鐘已經得啦  發表於 2013-12-10 18:10
100度水焗薄荷葉,唔使30分d味會揮發晒~  發表於 2013-12-10 18:09
回復

Maximum 發表於 2013-12-10 12:38:29 |顯示全部樓層
siuho331 發表於 2013-12-10 10:43
雪糕食譜一般是用薄荷香精非薄荷精油,兩者有分別的。提議你試試用食譜内的牛奶來攪碎薄荷葉再去渣,其餘照 ...

我之前用雲呢哪食用香精整雲呢娜味雪糕, "精油", "香精" 都唔在行, 所以打錯左,
曾經有個呀 sir 教過 : "你要識嗰樣野, 先至唔會用錯字, 所以唔好用錯 term , 人地會知道你唔識 "

好明顯地比你發現我是門外漢 , 這叫"應棍"  <<<< 述語反而我在行

打錯唔緊要,最緊要用啱,落錯精油大件事(^o^) 整雲呢嗱雪糕可以用香草,黑色一條長果d(忘記咩名),正好多~  發表於 2013-12-10 19:58
回復

ht333147 發表於 2013-12-10 13:15:19 |顯示全部樓層
Maximum 發表於 2013-12-10 12:34
我揾到有人教文火用奶煮薄荷葉, 滾後即關火, 蓋住焗一小時等佢出味, 然後隔葉渣, 試下咁整, 希望兩老食得 ...

無咁易溶就可以分享, 皆大歡喜.
回復

prodorothyhkg 發表於 2013-12-10 18:18:11 |顯示全部樓層
Maximum 發表於 2013-12-10 12:34
我揾到有人教文火用奶煮薄荷葉, 滾後即關火, 蓋住焗一小時等佢出味, 然後隔葉渣, 試下咁整, 希望兩老食得 ...

正確做法係水滾後熄火,落乾簿荷葉,焗5分鐘~呢個係煲中藥的方法
新鮮薄荷可剪碎,都係焗5分鐘左右,焗得過龍,d味會揮發晒~
或者用60-70度水/奶焗30分鐘,若溫度降低可微微加熱,咁就可以保留精華向奶內
乾薄荷較易出味,而且冇新鮮薄荷的草青味~
回復

Maximum 發表於 2013-12-10 18:26:49 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2013-12-10 18:18
正確做法係水滾後熄火,落乾簿荷葉,焗5分鐘~呢個係煲中藥的方法
新鮮薄荷可剪碎,都係焗5分鐘左右,焗得 ...

呵呵〜終於唔使分享雪糕都有人答到我囉。

謝謝達人

吉Sir:到時影相請你地眼睛食 好彩係影雪糕〜唔係。。。。眼睛食冰淇淋

記帳咖!XDDDDD  發表於 2013-12-10 18:34
回復

prodorothyhkg 發表於 2013-12-10 18:34:45 |顯示全部樓層
Maximum 發表於 2013-12-10 18:26
呵呵〜終於唔使分享雪糕都有人答到我囉。

謝謝達人

達乜鬼人丫,係以前煲得藥多先知咋
而且我以前都種左好多,乾同新鮮食法都試過,新鮮係方便,但味道唔香~
不過你種要小心,我當時種種下唔知比d乜野咬晒(一定唔係我對狗),整到我冇晒心機繼續種
回復

Maximum 發表於 2013-12-10 19:03:54 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2013-12-10 18:34
達乜鬼人丫,係以前煲得藥多先知咋
而且我以前都種左好多,乾同新鮮食法都試過,新鮮係方便,但味道唔香~
...

知道。總之謝謝啦

薄荷有虫食嫁,我捉過虫啦,成日唸條虫一定周身薄荷味,禁爆佢,成肚綠色啫喱漲爆出唻,捉多幾條爆爆埋埋可以當薄荷醬點羊架

@@@@.....  發表於 2013-12-11 11:24
(°_°)嚇死左  發表於 2013-12-10 19:59
回復

Maximum 發表於 2013-12-17 09:47:35 |顯示全部樓層
邊食邊讚地兩老同我講 : " 噯喲 ~ 薄荷真係可以整雪糕喎, 種多 d 囉"

今次仲唔威返次 ~ 呵呵 , 為多謝各位教路, 請埋你地食, 放心食, 尋晚到而家都無拉大

回復