請求提供自留種子簡易剝殼方法

作者: Maximum 發表于 2013-11-20 16:46:37
1471 11
買種子實在好貴 ~ 今年開始種野, 想留下一些農作物種子備用, 大粒種子好容易收, 今回到羅勒同金不換, 種子細細粒, 幾十萬個殼, 每個子嚢得4 粒種子, 一棵羅勒既種子嚢剝殼都剝到我金精火眼, 請問花友們對於細種子留種, 有方便快捷秘技提供嗎 ? 我見到嗰棵莧菜,有種子都唔敢收, 由得佢熟到跌返落泥算啦 ~

如有提供, 謝過謝過 ~
孖吉 發表於 2013-11-20 17:29:21 |顯示全部樓層
我收過羅嘞,捽吓咪甩囉!你有10零粒種乜都夠啦!
回復

mono 發表於 2013-11-20 17:29:38 |顯示全部樓層
我通常會風乾到花同葉都脆身。用手卒碎的葉同花。輕輕吹走啲碎。啲種子就會留低。

細種子會被吹走埋呀  發表於 2013-11-20 18:13
回復

Maximum 發表於 2013-11-20 17:57:43 |顯示全部樓層

捽碎我都試過,但殻碎同種子撈埋一齊都好難分開,我用口呼呼吹,連種子都吹走埋。

我在想,應該有工具例如種子「西」咁,細細粒種子可以「西」出唻,下面揾個盆裝住,上面既殻碎可以隔開。

農夫鬼咁多野做,邊得閒呢慢慢剝?佢地應該唔似我咁閒,而剝完一lot種子先覺自己笨實,成日唸無理由無理由,應該有快捷方法。
回復

Maximum 發表於 2013-11-20 18:11:36 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-11-20 17:29
我收過羅嘞,捽吓咪甩囉!你有10零粒種乜都夠啦!

我要留好多好多種子,準備春播時撒田邊,希望羅勒粗生快大既特性能生得快過草,咁咪唔使除咁多草囉,而佢陣味又可以擾亂虫虫,等佢無咁易揾到我既「寶貝=美味既十字花科」。

試驗試驗,歡迎意見。
回復

silicon 發表於 2013-11-20 19:51:42 |顯示全部樓層
Maximum 發表於 2013-11-20 17:57
捽碎我都試過,但殻碎同種子撈埋一齊都好難分開,我用口呼呼吹,連種子都吹走埋。

我在想,應該有工具例如 ...

使乜揀到咁乾淨呀,搵自己笨。播種時種子連d碎一齊撒落田,嗰些少碎唔會影響種子發芽的。
回復

Maximum 發表於 2013-11-20 20:59:07 來自手機 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2013-11-20 19:51
使乜揀到咁乾淨呀,搵自己笨。播種時種子連d碎一齊撒落田,嗰些少碎唔會影響種子發芽的。 ...

我都覺第一round 笨左架,咪出個帖請教下各位大大囉
回復

Jolie 發表於 2013-11-20 21:28:52 |顯示全部樓層
樓主我同你一樣,D羅勒種子超難搞...
攞D種子出黎仲搞到隻手黑哂
所以依家整碎個殼拋落D泥就算
回復

Maximum 發表於 2013-11-21 08:34:22 |顯示全部樓層
咁細種子點收最好呢?細細粒,好似菊花、莧菜呢d種子,見到都怕怕。
回復

Maximum 發表於 2013-11-21 08:36:59 |顯示全部樓層
咁細種子大家除了捽死佢,有無無咁粗暴又易收集既方法呢?好似甘菊、莧菜呢d種子仔,見到都怕怕.
回復

mikecho 發表於 2013-11-24 21:53:20 |顯示全部樓層
剪下成熟花枝放胶袋裏風乾/晒乾,然後在胶袋內捽碎,種子較重身,會落到袋底

好的,試試,謝謝  發表於 2013-11-25 08:31
回復

lola 發表於 2013-11-25 06:17:26 |顯示全部樓層
我都試過用尖咀拑,一粒一粒拑出黎,做了幾轉頭暈。後來沒有分了,眼太痛。跟住只留少許,其他連殼送給花友。

Ha ha 實踐無眼屎乾淨盲  發表於 2013-11-25 16:10
回復