返回列表 發新帖

不經油炸 DIY薯片

作者: sandy 發表于 2008-6-22 18:32:41
4759 35
sandy 發表於 2008-6-25 22:18:18 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-25 21:57 發表
我覺得好好玩~ 想請問一下,可唔可以用刀就咁切薯片架?

可以用刀切. 當然如果你切得薄. 丁出來咪越似平時食既卡bb薯片. 我都試過用刀切. 不過會攰d.
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-25 22:31:33 |顯示全部樓層
哈哈哈~ 明天去買個potatoe 試試先.... 不過.... 無個架架起d 片片... 點好?
回復

sandy 發表於 2008-6-25 22:36:54 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-25 22:31 發表
哈哈哈~ 明天去買個potatoe 試試先.... 不過.... 無個架架起d 片片... 點好?

都係呢個問題. 要搵個架架起至係重要.  因為架起左. 入去丁會"雲循"d 我都係未唸到. 如果唔用架. 可以用咩去代替.  仲要搵隻膠架係可以入得microwave wor.
搵到丫. 網上有得賣. 韓國既. 平好多. 都係同一樣東東. 幾抵買 :
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1116032324

回復

小孩子 發表於 2008-6-25 22:57:32 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-6-25 22:36 發表

都係呢個問題. 要搵個架架起至係重要.  因為架起左. 入去丁會"雲循"d 我都係未唸到. 如果唔用架. 可以用咩去代替.  仲要搵隻膠架係可以入得microwave wor.
搵到丫. 網上有得賣. 韓國既. 平好多. 都係同一樣東東.  ...

我就係諗住買韓國呢隻黎玩啦
我上網見過人地話佢斜放係微波爐盒個邊囉
見佢整到果d又唔差wor

又有人話用蒸籠,但係佢個野我點睇都覺得唔似蒸籠
呢度有得睇
最後唔想再咁煩惱,
所以索性買個算啦,
因為韓國呢隻又唔係好貴
回復

sandy 發表於 2008-6-25 23:04:25 |顯示全部樓層
原帖由 小孩子 於 2008-6-25 22:57 發表

我就係諗住買韓國呢隻黎玩啦
我上網見過人地話佢斜放係微波爐盒個邊囉
見佢整到果d又唔差wor

又有人話用蒸籠,但係佢個野我點睇都覺得唔似蒸籠
呢度有得睇
最後唔想再咁煩惱,
所以索性買個算啦,
因為韓國呢隻又唔 ...

我覺得蒸籠呢隻唔多掂. 放薯仔片個space太窄. 唔好架. 到丁完後乾左又有可能"click"住. 如要揀. 我寧願揀韓國果隻. 呢隻蒸籠係網上都賣 $30一個. 咁不如用 $45蚊買. 比多 $15 可以完整一套. 又唔駛自己用手切. 又唔駛搵刨刀等.  方便d.

回復

jellyfishy 發表於 2008-6-26 00:39:37 |顯示全部樓層
韓國個隻睇落去都幾好呀, 又唔貴, 有電話聯絡, 明日試試 contact 下先~
回復

小孩子 發表於 2008-6-26 14:52:15 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-26 00:39 發表
韓國個隻睇落去都幾好呀, 又唔貴, 有電話聯絡, 明日試試 contact 下先~

我今日問左個賣家原來22蚊係一套既價錢黎嫁
同yahoo果隻一樣都係韓國出
但係佢係團購
可能要等等先可以有貨囉
不過問過佢話最遲7月中之前會搞掂
交收就mtr(荃灣至旺角)免費囉
其他地點就可能要加d錢
郵寄件野唔重我諗應該$10之內都得嫁啦
如果你唔介意等既話可以同果個人訂
想要網址就pm我拎啦,
費事show出黎比人話幫人賣廣告
回復

everydayfan 發表於 2008-6-26 15:48:56 |顯示全部樓層
丫呀, 我都想買呀, 22蚊簡直超抵呀~
請問可唔可以pm個網址俾我呀?
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-26 15:50:52 |顯示全部樓層
可唔可以團購呀?
回復

sandy 發表於 2008-6-26 15:57:30 |顯示全部樓層
係囉. $22簡單係超值. 因為我都想買多一兩部送比屋企人用. 不過唔知佢把刀利唔利呢.
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-26 16:16:31 |顯示全部樓層
我覺得最緊要係個格好用,而且22蚊真係好抵呀~
回復

sandy 發表於 2008-6-26 16:44:15 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-26 16:16 發表
我覺得最緊要係個格好用,而且22蚊真係好抵呀~

係呀. 暫時個精粹在於個格. 但係既然22蚊已有全套. 咁更加覺得抵la. 雖然我有套日本仔野. 但我都好支持呢套. 因為一個字. 抵. ... 功能一樣.
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-26 17:26:37 |顯示全部樓層
問緊睇下有無得搞團購,呢兩日再 update 下呀~
回復

joey 發表於 2008-6-26 18:46:25 |顯示全部樓層
$22我都想買個玩下. 有團購記住預埋我
回復

Monse 發表於 2008-6-26 20:44:44 |顯示全部樓層
如有團購都要預埋我喎,唔該晒。
回復

littlejojo 發表於 2008-6-26 20:49:46 |顯示全部樓層
預埋我呀....我都想買返部呀....
thx~~thx~~
回復