返回列表 發新帖

Gucci open sale

作者: mandm 發表于 2008-6-19 23:35:10
4908 33
虛宿寶瓶 發表於 2008-6-20 14:10:24 |顯示全部樓層
有次睇電視,好似話如果店鋪打算唔收散銀,應該在當眼處貼出告示,避免雙方不別要嘅爭執。顧客如果因為佢唔收散銀,可以選擇去另一間買,又或者唱左散銀再番去買!佢唔貼告示就佢唔o岩。
回復

cross 發表於 2008-6-20 19:48:14 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-20 14:05 發表

昨日响何文田一間酒樓食完飯, 我俾散銀找數, 個樓面居然唔新'神沙', 仲話呢d銀仔家下好多店都唔收! 我就同佢講我係第一次有店舖唔收神沙, 個收銀唔睬我喎~ 哈! 乜野服務態度呀! ...

你唔收犯法喎
我係得呢度咁多錢姐..
你睇下告唔告到我食霸王餐?!
回復

Tony 發表於 2008-6-20 23:05:44 |顯示全部樓層

回復 22# cross 的帖子

有時我真係想咁講ga,但又唔好意思
回復

cross 發表於 2008-6-20 23:11:07 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-6-20 23:05 發表
有時我真係想咁講ga,但又唔好意思

我呀媽就會咁
回復

Little_Monster 發表於 2008-6-21 00:11:57 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-20 14:05 發表

昨日响何文田一間酒樓食完飯, 我俾散銀找數, 個樓面居然唔新'神沙', 仲話呢d銀仔家下好多店都唔收! 我就同佢講我係第一次有店舖唔收神沙, 個收銀唔睬我喎~ 哈! 乜野服務態度呀! ...

有次我食野比錢..佢又係唔收散銀(我都係比o左一元毫子..仲要唔係only1,2毫子), 我就同佢講:"我係得o甘多錢,毫子都係錢ar"..佢最後都收jor..(心諗:法定貨幣..有咩理由唔收)
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-21 09:18:34 |顯示全部樓層
原帖由 Little_Monster 於 2008-6-21 00:11 發表

有次我食野比錢..佢又係唔收散銀(我都係比o左一元毫子..仲要唔係only1,2毫子), 我就同佢講:"我係得o甘多錢,毫子都係錢ar"..佢最後都收jor..(心諗:法定貨幣..有咩理由唔收) ...

我都只係1元毫子, 佢都唔收呀, 又唔係要佢收一千元銀紙!
下次試下硬來先~
回復

比得大帝 發表於 2008-6-21 09:36:05 |顯示全部樓層
以前貨幣是指一元或以上之銀紙, 一元以下的叫輔幣
輔幣是有一次最高使用量的
回復

Little_Monster 發表於 2008-6-21 23:24:46 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-21 09:36 發表
以前貨幣是指一元或以上之銀紙, 一元以下的叫輔幣
輔幣是有一次最高使用量的

一次最高使用量係幾多ar?
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-22 14:38:58 |顯示全部樓層
毫子最多只可以用$2.00
回復

carmen 發表於 2008-6-23 05:58:34 |顯示全部樓層
你地都好丫, 起碼叫出街食飯, 唔收都無所謂,
有次我落樓下街市買野, 我比左7蚊大餅, 跟住兩個2毫, 三個1毫,
佢都話唔收2毫同1毫, 連我同佢講, "唔收犯法架窩!"
佢都唔理我...
回復

cross 發表於 2008-6-23 08:45:33 |顯示全部樓層
原帖由 carmen 於 2008-6-23 05:58 發表
你地都好丫, 起碼叫出街食飯, 唔收都無所謂,
有次我落樓下街市買野, 我比左7蚊大餅, 跟住兩個2毫, 三個1毫,
佢都話唔收2毫同1毫, 連我同佢講, "唔收犯法架窩!"
佢都唔理我... ...

你呢個case唔太過份姐
一係政府廢左d毫子
既然存在有錢又唔收
出面買野全部都xx.9係唔係都要找毫子
唔想收就減少毫子送出嘛
回復

比得大帝 發表於 2008-6-23 10:22:34 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-6-23 08:45 發表

你呢個case唔太過份姐
一係政府廢左d毫子
既然存在有錢又唔收
出面買野全部都xx.9係唔係都要找毫子
唔想收就減少毫子送出嘛

其實呢個情況, 係銀行做成
依家唔係政府話唔收銀仔, 係銀行收銀仔要手續費

另外一個原因係d舖頭自欺欺人所致, 佢地重以為標價 $99.9, d客人就會說 "都唔洗一百蚊啫"
回復

cross 發表於 2008-6-23 20:38:31 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-23 10:22 發表

另外一個原因係d舖頭自欺欺人所致, 佢地重以為標價 $99.9, d客人就會說 "都唔洗一百蚊啫" ...

有時我真係想同佢講唔好找
但係積少又會成多.諗到呢點又唔多願唔找錢
撞佢個鬼..
就係成日咁樣搞到我係便利店買野好似唔知點咁
「先生找番你個一毫」
個人覺得唔好多聽- -
回復

Little_Monster 發表於 2008-6-23 20:43:56 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-23 10:22 發表

另外一個原因係d舖頭自欺欺人所致, 佢地重以為標價 $99.9, d客人就會說 "都唔洗一百蚊啫" ...

佢地係鍾意寫$99.99, 收齊頭..我想佢地找一仙比我..哈~
回復