毬蘭求名

作者: mandm 發表于 2009-6-30 09:53:40
3038 12

第一種:

第二種:
黑仔天 發表於 2009-6-30 11:15:57 |顯示全部樓層
第一種:
Hoya pubicalyx  個體名可能係'Pink Silver'較為常見
第二種:
Hoya cumingiana

兩隻都香香~~正!!add6icon
回復

mandm 發表於 2009-6-30 11:32:03 |顯示全部樓層
第一種:
Hoya pubicalyx  個體名可能係'Pink Silver'較為常見
第二種:
Hoya cumingiana

兩隻都香香~~正!!add6icon
黑仔天 發表於 2009-6-30 11:15

黑仔天,唔該晒你!
回復

八王爺 發表於 2009-6-30 13:16:59 |顯示全部樓層
看來這裏的毬迷不少啊!
回復

黑仔天 發表於 2009-6-30 14:41:11 |顯示全部樓層
看來這裏的毬迷不少啊!
八王爺 發表於 2009-6-30 13:16
可能因為毬蘭易種啦^^
回復

黑仔天 發表於 2009-6-30 14:41:25 |顯示全部樓層
黑仔天,唔該晒你!
mandm 發表於 2009-6-30 11:32
比心機~種多d wakaka~~
回復

Exodus 發表於 2009-6-30 21:32:08 |顯示全部樓層
可能因為毬蘭易種啦^^
黑仔天 發表於 2009-6-30 14:41

我唔覺得好易種, 易種既又唔易開花
例如H. wallichii我唔太知佢想點
H. imperialis生到一大堆亂草條條幾尺長, 但一次花都未開過

最近H. lobbii開左十幾束花, 得閒影下佢~
回復

黑仔天 發表於 2009-6-30 21:41:55 |顯示全部樓層
我唔覺得好易種, 易種既又唔易開花
例如H. wallichii我唔太知佢想點
堆H. imperialis生到一大堆亂草條條幾尺長, 但一次花都未開過

最近H. lobbii開左十幾束花, 得閒影下佢~ ...
Exodus 發表於 2009-6-30 21:32

我係指而家市面上比較多買到果d o者^^
好多植物~好似蝴蝶蘭咁~都唔係隻隻都易種既~
都要睇產地,,品種~有易有難~市面上最多有得賣既市花蝴蝶都算易種啦~
但係有時市面上少有出現既蝴蝶..好似象耳新象耳咁~唔會易種得去邊~
個別例子o者^^

面且你都有隻可以開十幾束花~
咁佢易唔易種??
回復

屠子步 發表於 2009-7-1 09:33:46 |顯示全部樓層
我要求低"易種"=種唔死,"成功"=開花。

所以毬蘭是易種。
回復

mandm 發表於 2009-7-1 19:37:25 |顯示全部樓層
請問各位,我嘅球蘭(圖一)開始攬住棵樹,好唔好比佢攬呀,我怕好似家姐棵咁攪到好高!
回復

黑仔天 發表於 2009-7-1 23:49:32 |顯示全部樓層
請問各位,我嘅球蘭(圖一)開始攬住棵樹,好唔好比佢攬呀,我怕好似家姐棵咁攪到好高!
mandm 發表於 2009-7-1 19:37

比佢攬啦~
你肯剪佢d芽就唔會太高...同白蘭樹摘葉芽..唔比佢高一樣
方便睇花同聞花~只要出左花菖..你唔好剪左條花菖就得...
下次都會係花菖開花~
回復

mandm 發表於 2009-7-2 08:56:16 |顯示全部樓層
11# 黑仔天
但係佢唔出葉,一味出莖同根嚟攬住棵樹,而且長得好快,所以好似怪怪地,我而家拔返佢落嚟先,睇下比唔比佢攬!咁佢條莖咁長,又冇葉,好唔好剪左佢呀?
回復

黑仔天 發表於 2009-7-2 14:33:52 |顯示全部樓層
11# 黑仔天
但係佢唔出葉,一味出莖同根嚟攬住棵樹,而且長得好快,所以好似怪怪地,我而家拔返佢落嚟先,睇下比唔比佢攬!咁佢條莖咁長,又冇葉,好唔好剪左佢呀? ...
mandm 發表於 2009-7-2 08:56

你只要摘左幼芽既頂..佢就會出葉..之後又會係最高果個位爆芽..
一爆芽就摘...而且呢隻咁既野..太粗生了....我係學校果棵..呵呵..
次次佢一抱樹生高我就大清洗.....一次就cut佢4-5尺....
所以唔駛太擔心..
如果唔想佢d幻芽抱太高..
你就要成日摘頂...另一樣野..你可以成條拉返落黎由佢生..不過周圍唔好有野..
唔係一樣照抱照"痴"
回復