Gucci open sale

作者: mandm 發表于 2008-6-19 23:35:10
4888 33
Gucci 今日開始 open sale,部份貨品有七折,不過有好多人!
Duty-free都有嘢七折,我覺得 d 款好似仲靚,不過好多自由行去買,真係唔夠佢地搶!
Tony 發表於 2008-6-19 23:57:18 |顯示全部樓層
講開自由行,我覺得D自由行好討厭呀~~上次我去ocean park個海洋館,映相,咁當人地影緊相,有常識ge都會等人影完至走埋去啦,但D自由行就彩你都"sor",衝埋去睇.....
到玩機動遊戲啦,唔洗講啦,扮有識ge人係前面,大無施樣咁打尖 ,總之排隊ge野,情況一樣
到路邊嘞,食橙,龍眼.....D核......

之前去深水埗一間7-11,比錢時D收銀員咪會問你:呢隻$XX咋,要唔要?
根住個自由行(一家大細)就問:這個5塊錢,行不行?,咁就梗唔得啦(當時都有幾多人排緊隊)
回復

Monse 發表於 2008-6-20 00:28:45 |顯示全部樓層
吓!7-11 都有得講價.......
回復

羊咩咩 發表於 2008-6-20 09:03:26 |顯示全部樓層
我樓下間唔時都有自由行
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-20 09:21:12 |顯示全部樓層
第日台灣被大陸旅客'攻占'後,問題可能更嚴重,無法想像很多清幽的地方突然來一堆吵耳又不守規矩的遊客.
台灣人在我心目中是很有禮貌,很友善,說話語氣也很溫文的,相比起大陸普遍的人就....(唔講咁多喇~唉~)
回復

比得大帝 發表於 2008-6-20 09:27:33 |顯示全部樓層
原帖由 mandm 於 2008-6-19 23:35 發表
Gucci 今日開始 open sale,部份貨品有七折,不過有好多人!
Duty-free都有嘢七折,我覺得 d 款好似仲靚,不過好多自由行去買,真係唔夠佢地搶!

以前去大陸, 香港人被大陸鬧, 話買貴哂啲嘢
以前香港 LV 排隊的空是日本人
而家大陸人買貴哂香港 啲嘢
試過入去 DIOR, sales一聽我地講粵語, 馬上彈開, 唔好阻佢(登隴)  

我地豪起嚟, 兩隻手各揪2,3個新甩甩的名牌紙袋, 心滿意足, 覺得不枉此生
大陸人係一個大袋, 塞滿 DIOR, GUCCI, LV, 鷄毛, CHANEL......, 心態同我地完全唔同
回復

蛀米虫 發表於 2008-6-20 09:56:50 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-20 09:21 發表
第日台灣被大陸旅客'攻占'後,問題可能更嚴重,無法想像很多清幽的地方突然來一堆吵耳又不守規矩的遊客.
台灣人在我心目中是很有禮貌,很友善,說話語氣也很溫文的,相比起大陸普遍的人就....(唔講咁多喇~唉~) ...

又未必, 台灣人都唔好野架!  惡起上來都幾粗下架!  唔理男女當眾打人都得!
回復

蛀米虫 發表於 2008-6-20 09:59:41 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-20 09:27 發表

試過入去 DIOR, sales一聽我地講粵語, 馬上彈開, 唔好阻佢(登隴)  

我地豪起嚟, 兩隻手各揪2,3個新甩甩的名 ...

佢地忽然有錢, 又基本上係有錢沒定洗~  
家陳講起名牌就諗起佢地, 個感覺十份奇怪
回復

cross 發表於 2008-6-20 10:29:34 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-20 09:27 發表

我地豪起嚟, 兩隻手各揪2,3個新甩甩的名 ...

話起就把火
上次去莎莎睇香水
入到去原本有個sales望住我同我朋友想走埋黎介紹
一見三個操大陸口音的物體入黎
果邊的職員走曬過去
即刻講粗口
「x!我地唔係客咩」
回復

比得大帝 發表於 2008-6-20 10:36:12 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-6-20 10:29 發表

話起就把火
上次去莎莎睇香水
入到去原本有個sales望住我同我朋友想走埋黎介紹
一見三個操大陸口音的物體入黎
果邊的職員走曬過去
即刻講粗口
「x!我地唔係客咩」 ...

睇開d啦, 俾著你, 有一張十蚊紙向你左邊10步, 有一張一百蚊紙向你右邊10步, 你都係向右啦.  人地係大容嘛.
回復

cross 發表於 2008-6-20 11:20:10 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-20 10:36 發表

睇開d啦, 俾著你, 有一張十蚊紙向你左邊10步, 有一張一百蚊紙向你右邊10步, 你都係向右啦.  人地係大容嘛.

劉華講o既野真係流
- - 咁o既服務態度.我挑
回復

Exodus 發表於 2008-6-20 12:14:10 |顯示全部樓層
拎張1000蚊紙出黎
話我一陣唱散晒做5毫子黎掟死你 你無得唔收
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-20 12:16:39 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-6-20 12:14 發表
拎張1000蚊紙出黎
話我一陣唱散晒做5毫子黎掟死你 你無得唔收

係喎, 想請問下, 如果發現在店舖唔肯收豪子, 有無得投訴架? 有無投訢熱線架?
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-20 12:51:41 |顯示全部樓層
用毫子比錢係有限制架!但我唔記得左!搵下先!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-20 12:55:00 |顯示全部樓層
有啦!

根據本港法律《硬幣條例》 第454章 第2條,硬幣屬法定貨幣,除非經行政長官命令停止通用、或遭人為切割毁損,如:刻名標記、穿孔當吊墜,否則誰也無權拒收硬幣。

值得留意的是,依日常交易情況而言,市民以面額不少於1元的硬幣支付超過100元的款額,或淨以一毫、二毫或五毫支付超過兩元的款額。
店主等有權拒收。
回復

mcyan 發表於 2008-6-20 13:04:29 |顯示全部樓層
e........離題離得好遠下喎.....

咁,又講下,我都試過去百x匯買相機,成兩、三個staff 湧住班同包係咁介紹相機,我行埋去無人理我,我就同佢講話要邊部相機,我check完機比緊錢,望一望果班人無買野散晒,低死,原來係運吉。
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-20 13:51:21 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-6-20 12:55 發表
有啦!

根據本港法律《硬幣條例》 第454章 第2條,硬幣屬法定貨幣,除非經行政長官命令停止通用、或遭人為切割毁損,如:刻名標記、穿孔當吊墜,否則誰也無權拒收硬幣。

值得留意的是,依日常交易情況而言,市民以面額不少於1元的 ...

係掂喎~
咁即係同邊個部門complain 呀?
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-20 13:56:21 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-20 13:51 發表

係掂喎~
咁即係同邊個部門complain 呀?

報警囉!

見你咁有興趣,你去睇o下啦!
http://hk.search.yahoo.com/searc ... =&meta=rst%3Dhk

回復

Tony 發表於 2008-6-20 13:59:43 |顯示全部樓層
D一毫,二毫,我用晒黎搭巴士 ,反正入咗個錢箱,又拎唔返出黎ge,加上我又唔係冇比錢
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-20 14:05:38 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-6-20 13:56 發表

報警囉!

見你咁有興趣,你去睇o下啦!
http://hk.search.yahoo.com/searc ... =&meta=rst%3Dhk

昨日响何文田一間酒樓食完飯, 我俾散銀找數, 個樓面居然唔新'神沙', 仲話呢d銀仔家下好多店都唔收! 我就同佢講我係第一次有店舖唔收神沙, 個收銀唔睬我喎~ 哈! 乜野服務態度呀!
回復

12下一頁