你地信唔信發夢見到嘅嘢?

作者: vaniza小馬 發表于 2013-8-24 11:54:10
4910 70
vaniza小馬 發表於 2013-9-9 16:30:15 |顯示全部樓層
corina 發表於 2013-9-9 13:20
佛教否定有永恆不變之靈魂,原始佛學已有很多的討論,這是基本佛學常識~  ...

冇錯。

而且,佛教不是稱為靈魂,是稱為神識。當然與哲學及其他宗教所指的定義有所不同。佛教稱世上萬事萬物,  無時無刻都在變化中,所有事物本身就沒有永恆不變的本質。
回復

金剛 發表於 2013-9-9 16:40:32 |顯示全部樓層
vaniza小馬 發表於 2013-9-9 11:59
金剛.      "佛教沒有靈魂之說",
請問有何經典跟據?

神識與業力的影響<<<
回復

金剛 發表於 2013-9-9 17:23:00 |顯示全部樓層
vaniza小馬 發表於 2013-9-7 20:25
呵呵呵呵呵~

有意思~!

"  呵呵呵呵呵~

有意思~!

係啦, 外在刺激指的是什麼??
即是外來的靈可以影響到本身的機體~?"

點評是回應你的提問(上邊字句),我想帶出佛教是否定有靈魂~~

發夢人人都會,其實夢是記憶,情感,自己所見所聞的東西,再透過睡眠而炒埋一堆的冷飯菜汁而已,發完就算,沒必要深究,我們又不是科學家,反正日日都會發夢嘛,又何必擺上心,活在當下吧!~~"過去心不可得,現在心不可得,未來心不可得"時間巨輪,永遠不會停下來等人的,人生匆匆幾十載,活得有意義才是最重要,而心靈的滿足比物質的富裕更重要~~我希望這個世界愈來愈美好,不再有戰爭,就安心了!
回復

vaniza小馬 發表於 2013-9-9 18:26:42 |顯示全部樓層

在"佛教"裡面怎麼稱"靈體"之說, 有興趣請到各大宗教版論壇或佛學班再探討。這裡是講夢的, 就在此別離題吧。一
回復

tpdsd 發表於 2013-9-13 08:15:08 來自手機 |顯示全部樓層
小馬師姐你想講你有預知夢?

預知夢呢家野人人都會有的.  發表於 2013-9-14 01:02
回復

Juna 發表於 2013-9-13 09:51:24 |顯示全部樓層
如果夢可以成真就好啦

我好多次都夢到自己有一間好大好大的屋, 係屋, 唔係一個單位
有四層, 十幾廿間套房   ( 可能其實係酒店, 哈哈哈 )
有人造浪泳池, 大大花園

好啊好啊~  發表於 2013-9-14 01:04
回復

tpdsd 發表於 2013-9-14 02:16:46 |顯示全部樓層
tpdsd 發表於 2013-9-13 08:15
小馬師姐你想講你有預知夢?

我相信有預知夢,但記夢本身已經需要幾清晰去分別,究竟醒後回想夢中過程有沒有添加細節,而每人對夢既解說亦各有不同,始終我覺得人類很難明白夢境。
回復

kawayi6_6 發表於 2013-9-14 11:00:13 |顯示全部樓層
我試過發夢後真的會在現實發生同一件事

會的。  發表於 2013-9-16 12:34
回復

vaniza小馬 發表於 2013-9-16 12:33:44 |顯示全部樓層
tpdsd 發表於 2013-9-14 02:16
我相信有預知夢,但記夢本身已經需要幾清晰去分別,究竟醒後回想夢中過程有沒有添加細節,而每人對夢既解 ...

講起記夢呢個…我都覺得係。不過梗有啲特別深刻印象的。例如成晚發同一個夢嗰啲, 又或者發夢發到好似跑接力賽咁, 醒左瞓返會繼續接著有下一場…, 果啲醒左一定記得,發夢發到腦痛~呵呵
回復

shappyyppahs 發表於 2013-9-16 13:02:52 |顯示全部樓層
My 預知夢 around 1x years ago
before got the HKCEE result, i dreamed one which my friend and I (repeat F5) get 20 score togther. When i woke up to get the result that morning, i told my friends and family. Finally,  both of us really got 20 Score.

So strang and never dream this kind of 預知夢 again.

回復

vaniza小馬 發表於 2013-9-16 13:31:12 |顯示全部樓層
shappyyppahs 發表於 2013-9-16 13:02
My 預知夢 around 1x years ago
before got the HKCEE result, i dreamed one which my friend and I (repe ...

有時太過擔心或太過緊張,都會有機會發呢啲夢。
我都試過發夢同best friend傾電話,傾左好多嘢。點知第日見到best friend,同佢傾偈時佢答啲野同之前嗰晚發夢答的, 有99.9個巴仙相同。真係5知點解…可能呢d叫心有靈犀卦~!
回復