你地信唔信發夢見到嘅嘢?

作者: vaniza小馬 發表于 2013-8-24 11:54:10
4900 70
你地信唔信發夢見到嘅嘢?

講住case 1先.....

好耐之前本人5見左屋企條大門匙, 5知響邊5整見, 搵左成個禮拜~!

有日發夢, 見到有把聲問自己條門匙去左邊?
跟住見到夢入面個自己, 施施然咁去屋企SOFER底, 伸隻手潛入去, 一執就執返出來~!

...醒左之後照住去搵啦, 點知真係搵得返~!!!

所以, 有D野真係....5知點解???!!!
andyman 發表於 2013-8-25 00:21:02 |顯示全部樓層
可能係發生左,而自己忘記了的事件,在夢中潛意識做多一次

潛意識~ 哦.  發表於 2013-8-25 20:59
回復

Melb 發表於 2013-8-27 12:22:46 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2013-8-25 00:21
可能係發生左,而自己忘記了的事件,在夢中潛意識做多一次

我都覺係潛意識記返起...放左係邊
回復

vaniza小馬 發表於 2013-8-27 20:49:27 |顯示全部樓層
哈哈....仲有好多同潛意識似乎毫無關係的; 不如又講下你地發嗰D奇奇怪怪夢吧
回復

andyman 發表於 2013-8-28 19:59:49 |顯示全部樓層
我係有壓力而發同一個夢,發左好多次。
內容係番工開閘,需要關防盜,跑左幾條街,喘曬氣,但每次都失敗,響警鐘
但現實係唔可能發生的,因為個系統匙就在閘門口。自從果份工冇做後,就冇夢見啦

咁真係壓力問題啊~~  發表於 2013-8-29 00:42
回復

Melb 發表於 2013-8-28 20:21:51 |顯示全部樓層
我發夢中左六合彩, 有一世用不完的金錢....過住好多開心生活...狂食野, 狂種野...住大屋....狂去旅行....仲要長生不老....不用返工朝9晚6

可惜醒來返回現實.....

只知道都無咩可能出現

咁好~?? 有冇抄低邊幾個number中啊??  發表於 2013-8-29 00:43
回復

vaniza小馬 發表於 2013-8-29 00:57:56 |顯示全部樓層
又講下case 2....

又係陳年往事......

我以前讀左3年U係返FT的. 頭果兩年係好少join part-time evening啲書友仔上堂. 係第3年的上半年, 因為本人課外活動繁多, sem. break去左玩外展land-sea diploama, 跟住返來即刻join畢業thesis歐遊團做另一份功課, 搞到成日廿四小時唔夠用~!

一晚, 試過成晚發夢就係見住一幅"車頭相", 見足8小時, 但係相中的陌生面孔, 當時從來未見過~!

因為本人走堂走得勁抽過人, miss左成個月的tutorial, 所以班長就好好人咁畀左part-time 同學們的時間表過來, 叫我去補返D課~! 點知才第一次join佢地, 就遇到呢幅"車頭相"入面嘅人~!

呢個人, 後來做左本人的男朋友......

點解用車頭相來形容?好恐怖....  發表於 2013-8-30 12:50
啋  發表於 2013-8-29 11:41
回復

claudiatang 發表於 2013-8-29 10:27:14 |顯示全部樓層
我試個發了好幾次同一情形的夢。我知道自己發錢寒。因為夢境是電話亭的出錢處D輔幣不停的跌出來.................

因為成晚見住嘅, 係一幅好大好大的, 黑白証件相. 淨係影個頭果種呢~  發表於 2013-8-31 00:24
嘩~~~好啊~~~呵呵......呵  發表於 2013-8-29 22:12
爛賭鬼發夢响電話亭拉老虎機 XDDDDDD  發表於 2013-8-29 11:01
回復

claudiatang 發表於 2013-8-29 11:18:08 |顯示全部樓層
吉 爛賭鬼發夢响電話亭拉老虎機 XDDDDDD

回復

oscar 發表於 2013-8-29 18:28:50 來自手機 |顯示全部樓層
vaniza小馬 發表於 2013-8-29 00:57
又講下case 2....

又係陳年往事......

妳咁講小心啲!唔好講比妳男友知呀!

佢一早已經知啦~~~ 有時人海茫茫, 點解偏偏要係佢.....有好多野都係難以解釋, 唯有信, 如是因, 如是果; 冥冥中自有安排~!  發表於 2013-8-29 22:17
回復

金剛 發表於 2013-8-29 19:07:21 |顯示全部樓層
講到發夢.....真係大把嘢講~~
d學者話每個人日日都會發夢,有d發咗嘅夢記唔起,就以為自己無發過~
不過...點都好,唔記得我就當無發過,我就甚少發夢的~~
但一發夢,多是恐怖嘅夢,而每次醒來都覺得好大風,同好凍....或好想去小解
我覺得發夢同風及天氣轉涼有關,細路仔嘅時候經常發夢...仲有好多次係發相同嘅夢
比較深刻的一個,係我落樓梯,d層數會愈落就愈大,即係行到十幾樓,見到d數字係二+幾三十幾樓,我落唔番下面個層....好驚...就在某層的某個單位(開咗門的),入咗裡面看,竟見有人同條屍化妝....
又有一次發....喺見到有好多恐怖分子用布包裹一個人,然後狂打佢....我驚醒後,才醒起原來昨天看了國際新聞講d恐佈分子的嘢,情節差不多,所以有好多係日有所思,夜有所夢.....

hahhahahhhha....有人賴左尿~~~~  發表於 2013-8-31 00:57
我小時候發夢自己在泳池游水的話就是睡在我身邊的弟妹尿床弄濕我................扎醒要馬上洗白白換衫、抺乾張床才可以再睡。>.<  發表於 2013-8-30 12:53
乜你咁恐怖架~~~ 頭先完全見唔到你個帖忽然間出現~~~  發表於 2013-8-29 22:19
回復

金剛 發表於 2013-8-29 19:19:24 |顯示全部樓層

仲有發個一次見到觀音的夢....
仲有一次(已十幾年前)就係半夜醒來,腦袋一片空白,無嘢想...但不由自主地,講咗一句"大同世界",這句說話,我沒有思考,但感悟了甚麼似的.....整個宇宙都係一體....好神奇!
我小時候經常會思考"我是誰"...我依架講緊嘢,在依個空間,點解會咁嘅,但沒有人去問這個問題,只見人人都有自己要做嘅事,而我就好像出咗世看依個世界....

這是你內在的欲望,希望活在大同世界裡,換言之,你好想現實的你在大同世界裡.  發表於 2013-8-30 15:18
好特別, 咁你果時有冇宗教信仰?  發表於 2013-8-29 22:21
回復

vaniza小馬 發表於 2013-8-29 20:31:11 來自手機 |顯示全部樓層
有咩所謂,果個人咪就係佢囉!
回復

oscar 發表於 2013-8-30 07:53:09 來自手機 |顯示全部樓層
vaniza小馬 發表於 2013-8-29 20:31
有咩所謂,果個人咪就係佢囉!

係唔吉利㗎!

目前還未發生唔吉利的事.  發表於 2013-8-30 10:45
回復

比得大帝 發表於 2013-8-30 14:45:59 |顯示全部樓層
讀書時試過好幾次唔識做嘅MATHS題, 發夢解決到.

我都試過, 仲要半夜醒左即去做, 怕唔記得  發表於 2013-9-10 11:00
咁之後咪完全識做晒唔駛問人~~^.^  發表於 2013-8-31 00:26
回復

比得大帝 發表於 2013-8-30 15:00:19 |顯示全部樓層
可能 我係雙子座, 發夢俾自己呃.

個夢好長, 簡畧如下:

發夢被幾黑社會人圍, 要我賠錢, 這時見到一個朋友很遠經過, 個心想如果佢過嚟, 都唔夠人砌, 於是打眼色話俾朋友知發生甚麼事, 佢又明喎, 佢又打眼色叫我唔好俾錢.

這時個黑社會同我講: 你買對鞋, 舒唔舒服, 你會唔會問人吖?
我好叻咁答: 著得舒唔舒服, 只有自己知, 問人都冇用.
咁個黑社會就大聽鬧我: 咁咪係囉, 你賠錢就賠錢, 唔賠就話唔賠, 你問人做乜嘢呀?

我醒返諗吓, 在我的夢中, 哩個黑社會諗嘅嘢, 都係我個腦諗出嚟嫁啦, 點解佢諗到D嘢, 我諗唔到?  明明係我個腦諗條橋俾佢, 點解我又唔知佢諗乜?  點解我又會咁蠢會俾佢呃到?  佢咪又係即係我!  佢呃到我, 咪即係我自己呃到自己!
回復

jellyfishy 發表於 2013-8-30 15:12:42 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2013-8-30 15:00
可能 我係雙子座, 發夢俾自己呃.

個夢好長, 簡畧如下:

哈哈哈~~~~

的確係有大小科學實驗確認了夢中的故事是潛意識在說話,所謂潛意識,你當係另一個自己,一個每日99%時間無意中左右你思緒的"你".
精神分裂是較早期的精神病,其實就是潛意識佔據有意識的自己在人前活動咁解.好多精神病者發生事之後,會說:”我唔想咁做,當時唔知點解我有咁既想法,跟住做左d咁既事,事後覺得自己唔想咁架,我都唔知點解發生呢件事.”

不同宗教都有提過,人分演魔鬼和天使,一個人分演幾個天使和魔鬼也不定,晚上睡著了,有意識的部分少了控制力,腦袋另一端”潛意識”就容易走出來活動.如果潛意識係比較魔鬼一面,你個夢可能會有好多恐懼,最多情況係逃亡/有人捉你,我有朋友成日話自己在夢中係一隻怪獸,打爛晒d地方又周圍打人,哈哈~ 幾好玩架.我和呢位朋友傾左幾句,原來佢唔滿意當時工作狀況和居住問題. 簡單d解,你的另一面告訴你的潛力或你的內在恐懼.

好一方面想,如果潛意識係天使一面,”你”會在夢中啟發你,我試過好多次夢醒個下”丁”一聲,另一個我教饒我d野,或叫我要珍惜d野云云.好多古人鍾意發夢搵靈感,應該也是相信夢中的另一個自己具創造力和啟發性吧~

可以的話,留意下自己的夢,有時都幾有趣的~

都聽過有人咁講: 每個人都有兩個靈魂. 一個內在靈魂(就係現實生活中實實在在的你), 一個係外在靈魂(就係響你身邊守護著你的, 另一個你)~!  發表於 2013-8-31 00:37
回復

金剛 發表於 2013-8-30 15:23:00 |顯示全部樓層

回覆點評:12#
vaniza小馬 好特別, 咁你果時有冇宗教信仰?

我以前讀佛教小學的,每天返學上堂前,我哋要誦佛號,唱校歌,三寶歌.....我心裡有佛,但對佛教認識不多,讀小學時有佛學堂,有講佛陀出生,悉達多太子遊四城門,五戒等.....
自從升上中學就無接觸佛學了......在+多年前,我所講的發夢所見....當時仍未有信仰....自從十年前經歷了一些事,愛犬過身,我就有緣再接觸佛學.....這段緣可以說不可思議.....其後幾年內有更多不可思議的事發生了....我流過淚....因為我無法解釋為何會這樣巧合的事會不斷發生,以前我沒有宗教,只會覺得人死後就好似長睡咁,甚麼都沒有了.....但自從巧合的事(不可思議)不斷發生,就令我改觀了,感應道交不可思議.....我感到佢嘅存在....但我有時會好感慨,因為人世間有好多苦難,我無法改變.....

上星期有位朋友來電,說很久不見想約我吃飯,我就應約出咗去同佢吃飯,飯後有講到世界有無鬼依個話題,講吓講吓就講到發夢的事,佢同我講發夢夢裡自己會飄,我同佢講,我都發個多次相同的夢,自己會飄到空中自由往返,好似菩薩咁,隨意飄遊好自在....後來她帶咗我去書局看一本書,講三世的....本書我未有時間細看亦無打算買,因為講到轉世....生死的事....怕不吉利

當時未有宗教信仰~! 2007年後皈依我佛, 上星期剛拜完孝道月法會. 拜佛, 令人心境平靜, 百病皆除^^  發表於 2013-8-31 00:46
心裡想攺變他人,其實也是執念一種,天有安排,可以做的,是自己做好自己.  發表於 2013-8-30 15:29
回復

jellyfishy 發表於 2013-8-30 15:35:04 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-8-30 15:23
回覆點評:12#
vaniza小馬 好特別, 咁你果時有冇宗教信仰?

突然想起,我由細到大好易信人,曾經因為家人騙得我好甘,在我受騙後有好多年不能放下,成日驚人地騙我.

後來有次發夢,醒個下”丁”一聲,下下防人真係好辛苦,我鍾意信人個種真誠感,自己學保護自己就得啦,真係再受騙的話,就當交學費囉.跟住我開心左好多,就算俾人騙都無再唔開心lu ~ 現在比以前多左好多朋友,可能我少左防人之心吧~ 哈哈~

懂得放下, 便得自在. 如果有野諗唔通, 睇下心經啦, 呢篇野幫左我好多, 雖然短短260字...  發表於 2013-8-31 00:54
我就諗, 點解要諗人地係騙我姐, 我有乜比人騙姐, 防黎防去邊防得咁多  發表於 2013-8-30 15:39
回復

maybabe 發表於 2013-8-30 15:41:53 |顯示全部樓層
我淨記得小時發既夢境會係大過經歷返, 好記得有一幕係幾歲時發, 身處好CYBER, 所有牆都係銀色既地方,
中學時周圍去玩, 終於知係邊啦, 咪係新城電台咯, 出面D牆係銀色既

呢D聽完網台后知道叫DEJAVU 似曾相識

E樣我都試過~  發表於 2013-8-31 01:18
回復

1234下一頁