你地信唔信發夢見到嘅嘢?

作者: vaniza小馬 發表于 2013-8-24 11:54:10
4908 69
金剛 發表於 2013-8-30 15:41:54 |顯示全部樓層
回覆點評:18#

jellyfishy 心裡想攺變他人,其實也是執念一種,天有安排,可以做的,是自己做好自己.
我相信執著每個人都有的,只是輕重而已,改變自己不易,更何況是他人~~

我只感慨人世間有天堂的同時,亦有人間地獄.....

冇錯~~ 人世間有天堂的同時,亦有人間地獄~!  發表於 2013-8-31 00:58
係呀~~~ 攺變自己思想和執念,真是終生課題~ 人既是天使又是魔鬼,我會希望自己是天使也是別人的天使已經很幸福了~  發表於 2013-8-30 15:47
回復

金剛 發表於 2013-8-30 15:58:57 |顯示全部樓層

回覆點評:21#

jellyfishy 係呀~~~ 攺變自己思想和執念,真是終生課題~ 人既是天使又是魔鬼,我會希望自己是天使也是別人的天使已經很幸福了~

以前看過一本佛教月刊,有個專欄,聖嚴法師提到對朋友的態度.....寫到非常好的,可惜那本是結緣月刊,非賣品,係海外結緣月刊.....

學習慈愛每一個眾生是人生的一個大課題.....自問我願力沒有這樣大....因為人與人相處要懂包容,忍耐....

學習慈愛每一個.....看來真係好難做到, 尤其係工作間, 現代人好難"清淨"~!!!  發表於 2013-8-31 01:01
回復

jellyfishy 發表於 2013-8-30 16:09:28 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-8-30 15:58
回覆點評:21#

jellyfishy 係呀~~~ 攺變自己思想和執念,真是終生課題~ 人既是天使又是魔鬼,我會希 ...

我對聖嚴法師沒什麼印象,倒有位證嚴法師的門生跟我有一面之緣,上年一個人去台灣,回程在機上坐格離的叔叔是吃素(Vegan),教左我好多健康吃清素的事,仲送左本書給我.收録證嚴法師說過的故事.第一篇就很有趣味.

證嚴法師的:做就對(做對的事,打開幸福之門)(說得千萬遍,不如做一遍).

”...許多人嚮往過著清靜無人干擾的生活,他們覺得這樣的生活比較聖潔,然而,沒有人與事的考驗,人無法真正的成熟,永恆的心靈慧命無法成就.真正的成熟者會把焦點從自我為中心,轉移到奉獻利他,感覺幸福對著自己微笑....”

以上說話,我估就好似呢度某位信教的花友常跟我說的:無條件的愛~  無條件喎,當然以利他為主,放下自我去愛身邊萬物.

只是有一事我不會跟,就係”忍”,我覺得”忍”只是暫時性,給自己時間去理解實相,理解了,有仁愛了,就不用忍.
長遠做人唔應該忍的.

所以有時真係對住D花好過對人~!  發表於 2013-8-31 01:03
回復

金剛 發表於 2013-8-30 16:16:29 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-8-30 15:12
哈哈哈~~~~

的確係有大小科學實驗確認了夢中的故事是潛意識在說話,所謂潛意識,你當係另一個自己, ...

我發個一個夢自己是一位詩人,喺度唱誦自己的詩.....又做過一位自編自導自演的人,係喜劇嚟....醒後覺得自己點解咁勁,現實的我做不到啊~~
回復

金剛 發表於 2013-8-30 16:34:02 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-8-30 16:09
我對聖嚴法師沒什麼印象,倒有位證嚴法師的門生跟我有一面之緣,上年一個人去台灣,回程在機上坐格離的 ...

十年前我的愛犬離世,我在佛寺請了一本~~回歸心靈的故鄉(作者:證嚴法師)回家看,看完心裡非常感動!之後就和慈濟結了緣,主動打電話問佢地收唔收一些物件,我想捐出來作義賣之用,師姐說收,我去到分會,除鞋入去竟見到一位剛從某活動認識不久的朋友走出來教小朋友摺毛氈....噢!緣份這東西真不可思議! .......自看完~~上人的書,我就有感~~她是我心裡的活佛

證嚴法師主張「膚慰」而非撫慰苦難,「天地間有一種力量叫做膚,當一滴水落下,它不會散開,一滴燭淚滴下,也不會破碎,因為有一種力量支撐它,那力量就是膚」。

惟賢法師: 蓮花精神,在《彌陀經》裡面講:蓮花的功德,是「微妙香潔」四個字。微妙代表大智慧,出污泥而不染;香潔代表品德、悲心,雖然處在污泥中,但保持品性,不捨眾生,這個就是菩薩精神。你看菩薩佛像,坐的是蓮花、拿的是蓮花,體現的就是這個蓮花精神。
回復

金剛 發表於 2013-8-30 16:52:43 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-8-30 16:09
我對聖嚴法師沒什麼印象,倒有位證嚴法師的門生跟我有一面之緣,上年一個人去台灣,回程在機上坐格離的 ...

>>>>>波羅蜜忍辱研究
回復

jellyfishy 發表於 2013-8-30 17:08:03 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-8-30 16:52

波羅蜜忍辱研究

哈哈~ 重點在此:
”佛陀的意思是說,人們只要能腳踏實地地理智地去實踐他所謂的種種當忍之事,行到恰到好處之時,自然就可以「了諸罪業」[28],至於解
脫的彼岸,利樂沙界之有情。”

”腳踏實地地理智地去實踐” =根本不用忍.
明白了箇中實相,實實在在的行善,根本不用忍~ 

刀上加一點”血”在心上.意思是要用心去接受磨練.磨練當中會痛得滴血了,只要相信天之安排,將會有更豐盛的結果.

大家對忍的睇法不同,anyway,謝謝你的資料.我信基督但也會欣賞每個宗教的美善.

好了,全離題了,都係吹水吹回發夢的事吧~

好了,全離題了,都係吹水吹回發夢的事吧~<<<<<夢裡明明有六趣,覺後空空無大千  發表於 2013-8-30 17:34
回復

金剛 發表於 2013-8-30 17:16:24 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-8-30 17:08
哈哈~ 重點在此:
”佛陀的意思是說,人們只要能腳踏實地地理智地去實踐他所謂的種種當忍之事,行到恰 ...

我以前心中沒有"忍" ,因心中沒有恨何來要忍~~

但看事情多了,想法就多咗,係考驗未到也........

近日看到一則內地報導,非常嚇人案~~神秘婦迷暈擄走6歲童遭活挖眼珠

相信他的父母一定非常心痛.....

睇到依則報導,心想又有依類報導喇。心都係平靜既,同時間送左D祝福出去,算盡一點心。心想事成嘛...我會盡量唔發負能量出去,增加地球負荷...  發表於 2013-9-4 07:55
傷痛是過程,或許是其中一點種子,這事件引起當局關注,”希望”在日後的中國會更安全.  發表於 2013-8-30 17:21
是近期熱話,我沒乜感覺.既然選擇相信呢個世界會越來越美,我就會繼續向這方面想,心想事成法則是也.  發表於 2013-8-30 17:19
回復

vaniza小馬 發表於 2013-8-31 01:23:31 |顯示全部樓層
下次講果個CASE....賣個關子....可能真係會有人覺得.....啋~!
回復

金剛 發表於 2013-8-31 15:47:42 |顯示全部樓層
昨晚發咗個環保夢,有政府部門交咗d用膠樽整嘅工具給我,夢裡的我心想~~又係膠樽不過佢哋整得好複雜,我有d睇唔明,d工具喺點用.....醒咗就唔記得,到今日下午才醒起,我幾日前去探一個朋友,佢家裡d用品真係好環保,用舊哂都唔棄掉 唔知話佢節儉定環保,我真係做唔到囉~~所以放在心裡發咗個夢

呢個.....日有所思.......所以有得解釋  發表於 2013-9-1 00:29
回復

vaniza小馬 發表於 2013-9-3 01:34:44 |顯示全部樓層
今日講嘅 case 係今年發生嘅事...

都係6月之後先至起.....

一日晚我發夢見返自己讀中學時, 上某課的情景.....就係上佢嘅堂...(佢係本人的初戀情人~! 佢因為我當時冇左份工, 我因為佢搞到要轉校~! 也因為佢, 我認識了一種花叫非洲紫羅蘭~!!!)

夢入面嘅佢, 就好自然咁教緊佢教緊嘅化學課.....本應呢個夢發完第日就已經唔記得左架喇~~

.....直至前果排....又發夢見返上佢嘅堂....醒左之後就開始思索下呢個人個樣, 響電腦問下D friend 關於呢個人嘅嘢~
明查暗訪下........ 點知唔問由自可, 一問之下, 原來呢個人....今年5月因病已過身~!

8月頭, 即係前幾個禮拜, 我再發夢見到佢, 已經同佢講明, 點解當時唔好好珍惜呢份感情, 依家先來搵我, 我以後都唔想再見到佢, 直到永遠~!!! 以後唔好再來喇, 不過我會做功德畀佢~!

結果去完法會後就冇再發夢見到佢喇~!!!
回復

jellyfishy 發表於 2013-9-3 10:08:16 |顯示全部樓層
vaniza小馬 發表於 2013-9-3 01:34
今日講嘅 case 係今年發生嘅事...

都係6月之後先至起.....

故事很浪漫啊~  
小小個人想法, 他的出現, 其實亦提醒你的內心深處還未放下, 你趕他走的一番話, 顯現了你和他的關係並未有正面的完結, 你送出的功德會變成負向的張力, 令他更辛苦地掛住你.

原諒別人, 即放過自己, 才能把恩怨關係完全放下, 業力的巨輪才得以正向的轉化, 真正釋放對過去的執著.

唉~過左去就係過左去~! 人鬼殊途呀~!!! E樣野係話畀佢知, E個世界好多野都係冇take2架~! 就當佢本人係來通知聲, 佢已經死左啦~!!!  發表於 2013-9-3 11:22
回復

jellyfishy 發表於 2013-9-3 11:27:52 |顯示全部樓層
vaniza小馬
唉~過左去就係過左去~! 人鬼殊途呀~!!! E樣野係話畀佢知, E個世界好多野都係冇take2架~! 就當佢本人係來通知聲, 佢已經死左啦~!!!  發表於 4 分鐘前
--------
啊~ 係啊~  你好心勸一勸 (做功德), 佢一路更好走.
回復

vaniza小馬 發表於 2013-9-3 11:33:21 |顯示全部樓層
不會咯~!
呢個世界好多野本身都係經歷著生, 住, 壞, 滅的過程.
仲係冥頑不靈的,下世 還要死纏的, 就當個有錢人, 我由出世開始養我一輩子罷~~

呀~ 你誤會我意思了.  發表於 2013-9-3 11:53
回復

vaniza小馬 發表於 2013-9-4 01:01:47 |顯示全部樓層
是但啦~
反正我現在對呢D人已經冇咩感覺~!

日頭份工對刁民對得多, 只會當佢係刁民嘅其中一份子, 有quota來攞福利. 批左畀佢咪即刻laan屍吉路~!!! 再貪得無厭嘅鬧叉爆佢冇鞋挽乪走~!!!

希望你的宗教幫到你啦, 多原諒別人, 即是放過自己.  發表於 2013-9-4 08:59
回復

cklife 發表於 2013-9-4 08:06:59 |顯示全部樓層
我講我既夢...

我期實好耐無玩DIY,依家既DIY都只係做自己需要用既野,已經放棄左研究新產品。

但發左個夢....夢唔長無乜內容,裡面簡簡單單無太多野,但好深刻...醒左仲記得..所以即刻抄低。
夢裡面只有一個唔完整既配方....有簡單既材料比例...

醒左,抄低...望住佢....
心裡面同佢講野....你究竟要黎做乜?有乜作用?你係cream定係水劑呢?
我究竟要點用你....

配方其中一種材料,係我從來未用過既....
上網搵下資料...喔....如果要使用需要一D技巧...唔敢隨便將條方做出成品...
就從我唔熟悉既果一種材料著手,試下單方先...

呀....好有效咁幫到我最近困擾既汗癬...

我諗...或者係我身體自動溝通,係潛意識摷垃圾搵資料,搵到D我都唔知我睇過既資料出黎,提醒我..
我同一個朋友講左依件事,我朋友鼓勵我將個配方做出成品,但我仲未想做...因為我未想清楚...做出黎究竟係點用...

有時夢入面係可以幫人搵到好多新靈感的, 我有些朋友都係一樣.  發表於 2013-9-4 11:43
回復

vaniza小馬 發表於 2013-9-4 11:41:21 |顯示全部樓層
即是咁呀~

jellyfishy,

呢個世界唔係話一個人做錯左野, 左手去懺悔, 右手繼續去做衰野叫做啱架~

係錯除左認, 就係要去改~!!! 仲有, 呢個世界好多野都係講timing(也即是因, 緣, 和, 合), timing過左唔會有take 2.

舉例自殺冇take 2, 冧樓冇take 2. 核電廠漏幅射破壞地球環境冇take 2......太多喇....~!!!

之所以本人最討厭果D一味叫人悔改祈禱, 一味叫人繼續做衰野的宗教~!!!!!!

希望你有時間思考下呢D問題啦~!

哈哈~~~ 多謝分享呀.  發表於 2013-9-4 12:29
回復

jellyfishy 發表於 2013-9-4 12:26:35 |顯示全部樓層
vaniza小馬 發表於 2013-9-4 11:41
即是咁呀~

jellyfishy,

別人的事我們管不了, 因果業力, 無人知那個是因是果, 能管的, 只有自己的心.
呢個世界還有更多更好更光明的事我們要忙的.

只能這麼說. 憎恨也會加深根的扎實, 原諒才可斷根, 問題會漸少的.

只係覺得你的論點好奇性啫,一時一樣.  發表於 2013-9-6 15:22
X1  發表於 2013-9-4 18:46
回復

金剛 發表於 2013-9-4 13:44:50 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2013-9-4 08:06
我講我既夢...

我期實好耐無玩DIY,依家既DIY都只係做自己需要用既野,已經放棄左研究新產品。

一個人的行為決定在個人的靈魂,心靈以及意識,在三者間只要牽動其中一個點就會間接地影響到其它的兩個點
回復

vaniza小馬 發表於 2013-9-4 17:55:31 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-9-4 13:44
一個人的行為決定在個人的靈魂,心靈以及意識,在三者間只要牽動其中一個點就會間接地影響到其它的兩個點 ...

呢個明白,不過同發夢有咩關係?

哈哈~~~有關係架~~~有興趣的話可以去樓上書店找些相關書籍看看,隨便找也可~~  發表於 2013-9-4 19:37
回復