大家如何處理受辱感

作者: 蛀米虫 發表于 2008-6-16 13:57:07
4416 59
jellyfishy 發表於 2008-6-16 18:32:31 |顯示全部樓層
原帖由 小白 於 2008-6-16 18:27 發表

水母有 "水" 咪得囉, 冇水死僅

呀,係喎~係自由~ 但水母也有一個宿命,短命/易死~

曾有研究報告說:有家庭有子女有高堂的人,平均壽命都比單身的人長~
回復

bbcat 發表於 2008-6-16 18:37:16 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-6-16 18:08 發表

金金~呵呵~我估你同我性格好似~我都好想甘講呀~几痛快呀~我都忍左7年囉~可惜唔得.......................................

我都係忍左7年, 之後就頂唔順, 而家見到佢都會寸到佢一棟都冇, 跟住就會好心涼, 我覺得自己有小小心理變態
回復

maywong918 發表於 2008-6-16 18:43:25 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-16 18:32 發表

呀,係喎~係自由~ 但水母也有一個宿命,短命/易死~

曾有研究報告說:有家庭有子女有高堂的人,平均壽命都比單身的人長~

呵呵~金金~你暫時未遇到你既mr.Ro者~再唔係仲有我地同你D花花呀嘛~ 嚮你搵到你既mr.R之前我地頂住檔先喇~
回復

maywong918 發表於 2008-6-16 18:49:59 |顯示全部樓層
原帖由 bbcat 於 2008-6-16 18:37 發表

我都係忍左7年, 之後就頂唔順, 而家見到佢都會寸到佢一棟都冇, 跟住就會好心涼, 我覺得自己有小小心理變態

呵呵~個波吹氣得多都爆喇~ 我都好想架~果日佢走上門來當住我兩個細路面來鬧時,我每一句都有野想講架~不過為左我老公同D仔女,我忍得好辛苦都忍~~~~~呵呵~學金金話齋:我對佢我媽都無甘好呀~
回復

小白 發表於 2008-6-16 18:58:04 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-6-16 18:49 發表

呵呵~個波吹氣得多都爆喇~ 我都好想架~果日佢走上門來當住我兩個細路面來鬧時,我每一句都有野想講架~不過為左我老公同D仔女,我忍得好辛苦都忍~~~~~呵呵~學金金話齋:我對佢我媽都無甘好呀~ ...

你真係好好, 可以 "身教" 你  d 仔女 .  嬴咗一時之氣, 又嬴不到全世界, 如果我係你都會忍不住, 同佢開火
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-16 19:02:48 |顯示全部樓層
乜原來呢度有咁多又好太太好媽媽架~~~
所以話呢, 當好多香港男人話要北上尋老婆時, 其實佢地身邊本來就有大把好女人~
回復

bbcat 發表於 2008-6-16 19:13:47 |顯示全部樓層
好多老人家都係咁, 成日覺得自己係長輩, 咩都大晒, 無論佢做'arm'做錯都唔可以話佢, 話唔定自己老左都係咁
我認左我奶奶足足7年, 唔出聲佢就當我病貓, 愈來愈過份, 再加上我老公個d騎呢細老, 不知所謂, 唔寸佢真係對唔住自己
回復

蛀米虫 發表於 2008-6-16 19:17:12 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-16 19:02 發表
乜原來呢度有咁多又好太太好媽媽架~~~
所以話呢, 當好多香港男人話要北上尋老婆時, 其實佢地身邊本來就有大把好女人~

都唔駛北上, 今日方向報頭版果單 「 退 休 尋 真 愛 , 擁 抱 新 一 代  」 已經夠晒囉命......undefined
回復

bbcat 發表於 2008-6-16 19:17:23 |顯示全部樓層
要搵個好奶奶仲難過要搵個好老公
回復

cross 發表於 2008-6-16 21:51:18 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-6-16 19:17 發表

都唔駛北上, 今日方向報頭版果單 「 退 休 尋 真 愛 , 擁 抱 新 一 代  」 已經夠晒囉命......undefined

蘋果個個都唔值得做頭版- -
父子三人逐個暈
回復

carolc 發表於 2008-6-16 22:20:13 |顯示全部樓層
may, bb, 你地唔洗同99住就已經好好啦, 我同我老公拍拖, 已經知同佢住係宿命, 所以講結婚前已經打好關係, 但都遇過對佢無奈, 無奈到喊既日子, 睇下你明唔明佢咁對你既原因姐, 你識得同佢溝通, 最重要你肯同佢溝通, 比佢知 (不厭其煩地) 你對佢係真心既, 關係自然好啦
佢以前都同過大新抱住啦, 成日開片, 點解又唔見佢依家同我開?? 最多咪響我老公面前投訴下我, 老人家要 tum 架, 送下野比佢, 同佢食餐靚飯, 佢好開心架
回復

小白 發表於 2008-6-16 23:46:04 |顯示全部樓層
原帖由 carolc 於 2008-6-16 22:20 發表
may, bb, 你地唔洗同99住就已經好好啦, 我同我老公拍拖, 已經知同佢住係宿命, 所以講結婚前已經打好關係, 但都遇過對佢無奈, 無奈到喊既日子, 睇下你明唔明佢咁對你既原因姐, 你識得同佢溝通, 最重要你肯同佢溝通,  ...

係呀, 要就住嚟上
回復

maywong918 發表於 2008-6-17 10:40:15 |顯示全部樓層
我都好努力既喇~最慘佢對佢細新抱唔係甘架~連我老公都話佢偏心~有好多野我都唔敢做細新抱會做,(比喻話,講野好直接,話我奶奶點點點...,又或者嚮我奶奶屋企成個人攤嚮沙發度,我奶奶就站嚮度...等等)但我奶奶唔會講佢架,仲笑笑口架~
甘你話喇~係咪對我唔公平?我真係自問對我奶奶仲好過對我媽架~
回復

八王爺 發表於 2008-6-17 11:29:40 |顯示全部樓層
阿 may,唔好同別人比較。如果係咁比較,你個心會仲唔舒服同辛苦。
我自己的感覺係 奶奶 眼中有你,重視你先同你講咁多嘢。果d佢唔當係自己人,佢都費事話佢。
回復

小白 發表於 2008-6-17 11:48:46 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-6-17 10:40 發表
我都好努力既喇~最慘佢對佢細新抱唔係甘架~連我老公都話佢偏心~有好多野我都唔敢做細新抱會做,(比喻話,講野好直接,話我奶奶點點點...,又或者嚮我奶奶屋企成個人攤嚮沙發度,我奶奶就站嚮度...等等)但我奶奶唔會講佢架 ...

人夾人囉
回復

carolc 發表於 2008-6-17 12:05:29 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-6-17 11:29 發表
阿 may,唔好同別人比較。如果係咁比較,你個心會仲唔舒服同辛苦。
我自己的感覺係 奶奶 眼中有你,重視你先同你講咁多嘢。果d佢唔當係自己人,佢都費事話佢。 ...

十分同意八王爺所講, 人比人, 比死人, 我知呢個世界係唔公平既, 又點呀, 都要做人架, 最緊要做人對得住自己囉, 初初會計輸贏既, 但碰過釘後, 已不求回報, 人自然開心 d 架
做人新抱, 係要化架啦
回復

maywong918 發表於 2008-6-17 13:33:52 |顯示全部樓層
哈哈~放心,我都知架~如果我諗唔開既話,早就...... 所以我不嬲唔會諗亦唔會講,不過今次講開我先私底下同我老公講過下,因為我解析俾我老公聽,點解我奶奶因為我一句說話大發雷庭,最慘我句說話係贊緊既喎......
Anyway~
件事算告一段落~因為昨天經你地甘多位開解後,我昨晚已經同我奶奶道歉,叫做搞惦件事喇~唔使我老公煩喇~
唔該晒甘多位~
回復

carolc 發表於 2008-6-18 15:57:49 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-6-17 13:33 發表
哈哈~放心,我都知架~如果我諗唔開既話,早就...... 所以我不嬲唔會諗亦唔會講,不過今次講開我先私底下同我老公講過下,因為我解析俾我老公聽,點解我奶奶因為我一句說話大發雷庭,最慘我句說話係贊緊既喎......:i ...

咁就好啦, 最緊要老公唔洗咁辛苦, 佢做中間人始終好惡頂架
希望你同99 關係可以好多 d 啦
回復

蛀米虫 發表於 2008-6-18 21:01:38 |顯示全部樓層
忍辱負重!  實在偉大~
回復

Exodus 發表於 2008-6-18 22:42:38 |顯示全部樓層
Desperate Housewives入面既Bree Hodge應該係最識處理受辱感的人
雖然, 簡直係神先頂得順
回復