大家如何處理受辱感

作者: 蛀米虫 發表于 2008-6-16 13:57:07
4414 59
來源:佛教城市  
有位武功高強的武士住在東京附近,年紀很大了,現在全心傳授禪宗給年輕人。他儘管年邁,據說仍然所向無敵。  
有天晚上,有位年輕武士前來拜訪。他以膽大妄為著稱,也以挑釁的技巧聞名。他會等對方先出手,然後再利用自己高超的才智來評估對手的錯誤,以迅雷不及掩耳的速度進行反擊。  
這位年少氣盛的武士從來沒有吃過敗仗,久仰老武士的聲名,因此前來踢館,藉此提高自己的名望。
老武士不顧弟子反對,接下了戰帖。  
大家都來到市區的大廣場,年輕武士開始侮辱老師父,對他扔了幾顆石頭,在他臉上吐口水,用所有髒話辱罵他和祖宗八代。年輕武士花了好幾個小時,費盡心機想激怒老武士,不過老武士仍然不為所動。當晚最後,血氣方剛的武士縮手了,精疲力盡又備感羞辱。  
老武士的弟子看到師父受辱不反擊,非常失望,所以問他:「他那麼過份,師父怎麼能忍受?儘管動用寶劍可能會吃敗仗,至少也不會讓我們這些弟子看到您懦弱的一面啊。」  
假設有人帶著禮物來見你,你不接下禮物的話,禮物歸誰?」老武士問。

「歸送禮的人。」弟子回答。  
「嫉妒、憤怒與侮辱也是同樣的道理。」老師父說。「如果這些東西你都拒收,它們還是歸對方所有。」
maywong918 發表於 2008-6-16 14:15:32 |顯示全部樓層
哇~呢篇野岩我睇~~~~
早几日先俾人嚮電話度鬧到狗血淋頭~跟住仲上門繼續鬧......我當時一句都無出聲,但好谷氣~
最最最慘仲要我去講對唔住~我拖到而家都未講~講唔出~都唔係我錯,俾她鬧無反駁仲要講sorry~?對我有D難度......
回復

比得大帝 發表於 2008-6-16 14:26:56 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-6-16 14:15 發表
哇~呢篇野岩我睇~~~~
早几日先俾人嚮電話度鬧到狗血淋頭~跟住仲上門繼續鬧......我當時一句都無出聲,但好谷氣~
最最最慘仲要我去講對唔住~我拖到而家都未講~講唔出~都唔係我錯,俾她鬧無反駁仲要講sorry~?對我有D難度 ...

乜嘢人咁惡呀?  講出嚟幫你評吓理
回復

maywong918 發表於 2008-6-16 14:37:39 |顯示全部樓層
咪係我果半既阿媽囉~所以係佢唔岩我都要講sorry~
我果個都話佢阿媽對我有偏見~我又唔想我老公難做,所以以前都忍架喇~我估係我對佢太好,所以食住上~
回復

比得大帝 發表於 2008-6-16 14:44:11 |顯示全部樓層
我以為係 xx山十三虎, 長樂街Peter仔, 油尖旺大家姐.......呢d惡人, 諗住出嚟幫你拖啫

奶奶呢樣嘢, 幫你唔到, 你認錯啦  
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-16 14:49:56 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-6-16 14:37 發表
咪係我果半既阿媽囉~所以係佢唔岩我都要講sorry~
我果個都話佢阿媽對我有偏見~我又唔想我老公難做,所以以前都忍架喇~我估係我對佢太好,所以食住上~

你真係一個好有修養又好有傳統中國女性美德的好太太呀...
俾著水母...我諗我會離家出走.
回復

maywong918 發表於 2008-6-16 14:52:00 |顯示全部樓層
嗚嗚嗚......我都知無人幫到我既喇~不過真係好谷氣呀~
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-16 14:56:15 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-6-16 14:52 發表

你真係唔可以同你老公傾訢嗎???
如果你老公體諒你,可以等你同亞'馬' say sorry 後,你老公就tum番你,咁都叫 balance 番個心理呀~
回復

比得大帝 發表於 2008-6-16 15:00:43 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-6-16 14:52 發表

幫你郁佢就唔會嫁喇, 開導吓你啦

你咁諗啦, 佢生咗個好老公俾你, 佢年紀大喇, 就吓佢囉

咁樣講, 如果你對佢唔好, 到佢去咗世, 你老公會覺得做仔嘅對佢有所不足, 要怨就係怨你, 明唔明?  我都係咁樣敎我細妹點樣對佢奶奶.
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-16 15:03:27 |顯示全部樓層
話時話,你亞馬咁好火,大年紀的人唔係好易爆血管的嗎?
你真係要同你老公傾下,請你老公勸下佢亞馬不要咁執著呀,真係好易爆血管架~
回復

八王爺 發表於 2008-6-16 15:04:57 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-6-16 07:52 發表

咁啦 你俾 你奶奶個電話我,我教佢煲d湯 下火!

哩個 忍辱的 post 真係 攞命。
回復

maywong918 發表於 2008-6-16 15:10:15 |顯示全部樓層
我老公好好架~好明白,佢有忍唔住幫我口,點知仲衰,我奶奶仲慶,話要同我老公斷絕關系......
我就係唔想我老公難做,所以都要講sorry~
唉~我都好無奈~
我老公都有tum番我,不過我好難過自己果關,我無錯,仲要講sorry?
講唔出口呀~
我奶奶對我有偏見,我都唔知點同佢溝通,我個人俾較簡單,有果句講果句,唔多識轉彎抹角,(當然唔會同我奶奶亂講野喇~)但我奶奶都有本事自己幫我果句說話加鹽添醋,自己發揮想像將我果句說話意思無限延長,好既變踩既說話...............................
回復

比得大帝 發表於 2008-6-16 15:14:56 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-16 15:03 發表
話時話,你亞馬咁好火,大年紀的人唔係好易爆血管的嗎?
你真係要同你老公傾下,請你老公勸下佢亞馬不要咁執著呀,真係好易爆血管架~

水母, 單憑你呢句, 就知你未做過人心抱

奶奶係一種冇得改啲千年動物化石, 千其唔好叫佢個仔同佢講, 話佢咁咁咁, 佢只會話個心抱敎壞佢個仔, 鬧多個心抱幾錢重, 可能重話要跳樓添呀.
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-16 15:21:51 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-6-16 15:10 發表
我老公好好架~好明白,佢有忍唔住幫我口,點知仲衰,我奶奶仲慶,話要同我老公斷絕關系......
我就係唔想我老公難做,所以都要講sorry~
唉~我都好無奈~
我老公都有tum番我,不過我好難過自己果關,我無錯,仲要講sorry?
講唔 ...

咁係咪即係'家婆',以前d人都叫呢種家婆做'譚蘭卿'?
咁就真係無計啦,你實長命過佢既,你下半世仲有你老公係你身邊,佢就得番d火氣,唉~
佢個心結一日未解,對你的偏見就不會少.
施主,解砱還需繫砱人,你要為你自己為你老公,幫呢位老人家治療一下佢個精神病呀.
說出她心裡面最唔想聽的說話,如:你個仔係鍾意我呀,我地一起生活都好開心,唔會因為你唔鍾意我,你個仔會番來你身邊架,不如你開開心心同我地一起相處,咁你仲有機會見多d你個仔,云云...
要她面對現實.
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-16 15:24:36 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-16 15:14 發表

水母, 單憑你呢句, 就知你未做過人心抱

奶奶係一種冇得改啲千年動物化石, 千其唔好叫佢個仔同佢講, 話佢咁咁咁, 佢只會話個心抱敎壞佢個仔, 鬧多個心抱幾錢重, 可能重話要跳樓添呀. ...

我都未嫁過~ 
如果係咁,我唔嫁喇~
回復

maywong918 發表於 2008-6-16 15:26:21 |顯示全部樓層
睇到几位既說話忍唔住笑返,特別係八王爺,呵呵~
thanks 几位~
我過多兩日都會打俾我奶奶,無辦法~鬼叫佢係我老公阿媽咩~
不過我會盡量同佢保持距離(但通常係佢打俾我,我好忙架,但都要耐心聽佢嘮叨......)
peter哥~你講得好中呀~就係甘喇~我已經食左好多死貓喇~果日我奶奶打來鬧我時已經質左几隻我食喇~又話我挑撥佢同我老公既關系,又話我學電視劇做埋D惡毒新抱,(我電視都唔睇,俾仔女霸晒)............
回復

比得大帝 發表於 2008-6-16 15:38:03 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-16 15:24 發表

我都未嫁過~ 
如果係咁,我唔嫁喇~

睇吓點!!

我以為呢個世界已經冇咗惡家婆呢種動物

不過講又講, 人事關係没有解決不來的, 看你有没有心去改變佢

我老豆生前對我細佬個老婆態度特別差, 我細佬老婆又係火爆脾氣, 試過開大片, 不過後來佢諗通咗, 明知老公出唔到聲, 自己又唔想為呢d嘢離婚, 佢一句 "睇在你個仔份上, 我忍你", 買埋飛同佢兩個人去睇大戲, 老遠走出嚟煮餐飯佢食, 佢有病拖住佢去睇醫生........, 最後我老豆當咗佢係宝.
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-16 15:42:09 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-16 15:38 發表

睇吓點!!

我以為呢個世界已經冇咗惡家婆呢種動物

不過講又講, 人事關係没有解決不來的, 看你有没有心去改變佢

我老豆生前對我細佬個老婆態度特別差, 我細佬老婆又係火爆脾氣, 試過開大片, 不過後來佢諗通 ...

may 呀,咁你可能真係要咁做先至得喎~
回復

小白 發表於 2008-6-16 15:42:36 |顯示全部樓層
May may

做人新抱甚艱難, 都係嗰句 "你氹吓我, 我氹吓你"  "做 yes man"  再唔係就少 d 見面, 少 d 磨擦.  哈哈
回復

lammanfung 發表於 2008-6-16 16:11:38 |顯示全部樓層
我老婆都好像妳這麼耿直的,還好我是大壞蛋,我夠惡,我老媽就不會太過份。
回復

123下一頁