發叔的迷岩賣40蚊美金~~!

作者: Jae 發表于 2008-6-15 00:13:55
2523 18
我早兩日去發叔到,見到唯一一盆迷岩,好可愛既粉紅色,佢話唔賣,如果賣俾美國佬會賣$40美金!! 好想問下,迷岩好難種架?點解咁貴既?其實係咪好似紫羅蘭咁種就得?
流鼻涕係咪迷岩來架?請問點種架呢?今日o係bun bun 見到一盆o的葉好壯所以買左一盆呀~~
dogo 發表於 2008-6-15 00:29:06 |顯示全部樓層
我諗佢係唔想賣,刻意講高個價錢啫,迷岩係美國不是很貴,如果係好特別的品種唔咁講,但如果係一般個啲一定唔洗$40美金。
迷岩唔算難種,比起AV易種啲。
流鼻涕唔係迷岩,係雙心皮草之其中一種,正名係Chirita tamiana,無記錯這個花名係台灣那邊改的,因為覺得花中心那三行紫色好像流鼻涕。
回復

江江 發表於 2008-6-15 00:31:42 |顯示全部樓層
原帖由 dogo 於 2008-6-15 00:29 發表
我諗佢係唔想賣,刻意講高個價錢啫,迷岩係美國不是很貴,如果係好特別的品種唔咁講,但如果係一般個啲一定唔洗$40美金。
流鼻涕唔係迷岩,係雙心皮草之其中一種,正名係Chirita tamiana,無記錯這個花 ...

DOGO..
你好叻呀...我又學到嘢啦...
回復

小白 發表於 2008-6-15 00:34:47 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-6-15 00:31 發表

DOGO..

我要叫 dogo 做 "校長" 啦
回復

dogo 發表於 2008-6-15 01:02:58 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-6-15 00:31 發表

DOGO..

係咪玩嘢呀,你都知啦,衰鬼
回復

Kimiko 發表於 2008-6-15 01:16:40 |顯示全部樓層

Manto,
你果幾條 links 好有用呀!
Thanks a lot~
回復

Jae 發表於 2008-6-15 01:20:58 |顯示全部樓層

嘩放毒呀~ 救命呀~!
回復

Jae 發表於 2008-6-15 01:25:18 |顯示全部樓層
流鼻涕唔係迷岩,係雙心皮草之其中一種,正名係Chirita tamiana,無記錯這個花 ...

迷岩易種過av? 竟然係咁?
其實如果唔係熱,av都唔係好難種o者?
回復

cck07123 發表於 2008-6-15 01:26:02 |顯示全部樓層
聽校長一藉話,勝讀十年書  

回復

dogo 發表於 2008-6-15 01:44:16 |顯示全部樓層
原帖由 Jae 於 2008-6-15 01:25 發表

迷岩易種過av? 竟然係咁?
其實如果唔係熱,av都唔係好難種o者?

就係因為迷岩對溫度要求無AV咁高,所以感覺較為容易。
其實某品種AV對溫度容忍度也大一點的。
回復

Jae 發表於 2008-6-15 01:48:29 |顯示全部樓層
原帖由 dogo 於 2008-6-15 01:44 發表

就係因為迷岩對溫度要求無AV咁高,所以感覺較為容易。
其實某品種AV對溫度容忍度也大一點的。

即係迷岩熱少少都唔緊要架?我今日o係bun bun 見到一種係藍色花架,好靚,但以為佢仲難種過av所以冇買呀~ 聽日去買一盆先~
回復

dogo 發表於 2008-6-15 01:55:15 |顯示全部樓層
原帖由 Jae 於 2008-6-15 01:48 發表

即係迷岩熱少少都唔緊要架?我今日o係bun bun 見到一種係藍色花架,好靚,但以為佢仲難種過av所以冇買呀~ 聽日去買一盆先~

適合的溫度係21-26度,當然如果不是差得太遠是沒問題,而空氣流通也是很重要的呀。
回復

江江 發表於 2008-6-15 08:48:58 |顯示全部樓層
原帖由 dogo 於 2008-6-15 01:02 發表

係咪玩嘢呀,你都知啦,衰鬼

DOGO
我封你做我偶象..
Dogo 醒...Dogo 勁...Dogo 好鬼叻呀...乜鬼都曉..成本百科全書咁...
回復

Jae 發表於 2008-6-15 22:15:01 |顯示全部樓層
原帖由 dogo 於 2008-6-15 01:55 發表

適合的溫度係21-26度,當然如果不是差得太遠是沒問題,而空氣流通也是很重要的呀。

今日去到bun bun,俾人掃晒o的貨喇....
回復

charles604498 發表於 2008-6-15 22:57:05 |顯示全部樓層
Jae
我都領教過佢呢招 dogo話得,佢係唔想賣比你,就刻意講高個價錢 等你知難而退,有次我發現一棵十字花線條掉轉逆向十字既十字花變種 ,佢唔想賣比我立即獅子開大口 ,嚇到我立即放底比返佢
回復

襲人 發表於 2008-6-16 01:20:17 |顯示全部樓層
我比較想知發叔個盆係邊隻迷岩呢...
粉紅色...諗起都覺得靚
回復

Jae 發表於 2008-6-16 21:18:03 |顯示全部樓層
原帖由 charles604498 於 2008-6-15 22:57 發表
Jae
我都領教過佢呢招 dogo話得,佢係唔想賣比你,就刻意講高個價錢 等你知難而退,有次我發現一棵十字花線條掉轉逆向十字既十字花變種 ,佢唔想賣比我立即獅子開大口 ,嚇到我立即放底比返佢 ...

咁絕?下次佢再獅子開大口時,就答佢:「好呀,冇問題丫~」 睇下佢仲有咩其他藉口先~
回復

Kimiko 發表於 2008-6-19 22:41:28 |顯示全部樓層
原帖由 Jae 於 15-6-2008 22:15 發表

今日去到bun bun,俾人掃晒o的貨喇....

我都同意呀!每次我去到 bun bun ,都係俾人掃晒o的貨(迷岩)!
回復