迷岩得番一支莖咁點算呢?

作者: Jae 發表于 2008-7-1 19:45:50
2382 22
有個問題想問大家呀~ 我之前買左盆s. sp gerriana (唔知係咪咁串,佢寫得唔清楚,不過我睇相係白色底有o的黑紋既),而家o的葉枯下又一塊,枯下又一塊 ,想問下如果佢最後枯到得番個莖,咁可以點做呢? 佢未有球架,淨係得根架咋~
peeseela 發表於 2008-7-1 20:05:50 |顯示全部樓層
趁d葉未枯晒, 搵一片插左先.
回復

豆豆 發表於 2008-7-1 20:43:22 |顯示全部樓層
原帖由 Jae 於 1/7/2008 07:45 PM 發表
有個問題想問大家呀~ 我之前買左盆s. sp gerriana (唔知係咪咁串,佢寫得唔清楚,不過我睇相係白色底有o的黑紋既),而家o的葉枯下又一塊,枯下又一塊 ,想問下如果佢最後枯到得番個莖,咁可以點做呢? 佢未有球架,淨係得根 ...
我嘅情况同你一樣,淋少D水同淋水時避免濕到葉,剩下莖好快會出返葉.插叶情况唔理想架.D葉枯得好快.
回復

alva 發表於 2008-7-1 21:26:58 |顯示全部樓層
好似呢隻迷岩都幾難種喎..... , 我都有一棵, d 葉都枯緊....
回復

Jae 發表於 2008-7-1 23:42:24 |顯示全部樓層
原帖由 豆豆 於 2008-7-1 20:43 發表
我嘅情况同你一樣,淋少D水同淋水時避免濕到葉,剩下莖好快會出返葉.插叶情况唔理想架.D葉枯得好快.

我o個棵都差唔多得返支莖喇,想搵塊葉插下都冇~~
回復

lammanfung 發表於 2008-7-1 23:59:23 |顯示全部樓層
原帖由 Jae 於 2008-7-1 23:42 發表

我o個棵都差唔多得返支莖喇,想搵塊葉插下都冇~~

那就無能為力,節哀順變吧!
回復

Alfphy 發表於 2008-7-2 00:00:45 |顯示全部樓層
種第二盆再努力過!
回復

豆豆 發表於 2008-7-2 00:34:48 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 1/7/2008 11:59 PM 發表

那就無能為力,節哀順變吧!
只要根未死都有機會出芽仔,我棵頂部己有生機
2008-06 151.jpg
回復

lammanfung 發表於 2008-7-2 00:41:50 |顯示全部樓層
會不會是有球球的關係呢?
回復

豆豆 發表於 2008-7-2 00:54:37 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2/7/2008 12:41 AM 發表
會不會是有球球的關係呢?
我換泥睇過無球 覺得依隻都幾難服待
回復

lammanfung 發表於 2008-7-2 00:59:12 |顯示全部樓層
啊!原來如此。
回復

mandy619 發表於 2008-7-2 09:31:36 |顯示全部樓層
你有冇換泥疏水嗎??會唔會係泥既問題, 睇d葉我都好似有一盆, 好ok喎.

IMGP0291 (Small).JPG
回復

豬骨煲 發表於 2008-7-2 14:06:54 |顯示全部樓層
原帖由 mandy619 於 2008-7-2 09:31 發表
你有冇換泥疏水嗎??會唔會係泥既問題, 睇d葉我都好似有一盆, 好ok喎.

我果盆都ok.......乜咁難種架?
係我第一盆既sinn. 黎架
果日搵貓第一次見有sinn賣40蚊,又好少見得黑白色
所以買左.....
回復

Jae 發表於 2008-7-2 21:38:02 |顯示全部樓層
原帖由 豆豆 於 2008-7-2 00:34 發表
只要根未死都有機會出芽仔,我棵頂部己有生機

你呢盆有咁多塊葉,我o個盆真係少到嚇死人.... 睇來都要節哀順變...
回復

孖吉 發表於 2008-7-2 23:55:26 |顯示全部樓層
原帖由 Jae 於 2008-7-1 19:45 發表
有個問題想問大家呀~ 我之前買左盆s. sp gerriana (唔知係咪咁串,佢寫得唔清楚,不過我睇相係白色底有o的黑紋既),而家o的葉枯下又一塊,枯下又一塊 ,想問下如果佢最後枯到得番個莖,咁可以點做呢? 佢未有球架,淨係得根 ...

吓? 我今日先買咗
呢種唔會有球架!同埋要 27 個月大先會開花
http://home.earthlink.net/~sinnvenner/4gert.htm
回復

catcatduck 發表於 2008-7-3 00:02:41 |顯示全部樓層
Marcuslee ,where you buy sinn sp gerriana ? how much ?
回復

孖吉 發表於 2008-7-3 00:15:42 |顯示全部樓層
我找到原生地資料:
Habitat: Parana State (巴西)
Plant Size: up to 50 cm
Flower size: 13 - 4 cm
Climate: Intermediate
氣候:中
Non tuberous plant, grows  humid places in semi shade conditions.
無球根,生長於潮濕半日照地方
Cultivation:
培養:
Degree of difficulty: Easy
難易度:易
Needs good drainage, and humidity to flower well.
須有良好疏水及濕度才會多花
Substratum suggestion: 3
網頁:http://www.brazilplants.com/gesneriaceae/sinningia/sinningia-gertiana.html
回復

孖吉 發表於 2008-7-3 00:18:06 |顯示全部樓層
原帖由 catcatduck 於 2008-7-3 00:02 發表
Marcuslee ,where you buy sinn sp gerriana ? how much ?

S. Sp' Gertiana
我響繽紛買的, 40 大元成交
希望佢唔好死啦

回復

豆豆 發表於 2008-7-3 00:27:08 |顯示全部樓層
睇圖植株本身都唔靚好長呀 又難服待,又要等24個月先開花 少D耐性都唔得.
回復

lammanfung 發表於 2008-7-3 00:30:28 |顯示全部樓層
原帖由 marcuslee 於 2008-7-3 00:15 發表
我找到原生地資料:
Habitat: Parana State (巴西)
Plant Size: up to 50 cm
Flower size: 13 - 4 cm
Climate: Intermediate
氣候:中
Non tuberous plant, grows  humid places in semi shade conditions.
無球根,生長於 ...

很特別的一棵岩桐!
回復

12下一頁