唔該大家救下我棵超迷岩呀~~~~~

作者: Jae 發表于 2008-6-25 23:48:34
2522 22
我今日o係bun bun 買左一盆超迷岩,諗住換左o的泥啦,點知唔小心整甩左個球呀!!!! 咁點算好?佢會唔會就此升仙架..... 嗚嗚.....
lammanfung 發表於 2008-6-25 23:50:45 |顯示全部樓層
球球是可以再生的。但繽繽的不太乾淨,記得換泥時消毒。
回復

cherrylwy 發表於 2008-6-26 00:30:51 |顯示全部樓層
點消毒架?
回復

katelyn 發表於 2008-6-26 00:34:59 |顯示全部樓層
回復

lammanfung 發表於 2008-6-26 00:48:13 |顯示全部樓層
我也會以Physan 20來消毒的。
回復

heiheimama 發表於 2008-6-26 14:04:55 |顯示全部樓層
唔駛擔心,迷岩是很粗生的.你把球球消毒,風乾,再種.至於上面棵苗,可以插珠石,如果有分枝,甚至可以分多幾隻.一個星期左右出根,咁就多幾棵,因禍得福!

順手問下,你在bunbun買到什麼品種的迷岩呢?~
回復

芝士波 發表於 2008-6-26 16:06:27 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-6-26 14:04 發表
唔駛擔心,迷岩是很粗生的.你把球球消毒,風乾,再種.至於上面棵苗,可以插珠石,如果有分枝,甚至可以分多幾隻.一個星期左右出根,咁就多幾棵,因禍得福!

順手問下,你在bunbun買到什麼品種的迷岩呢?~ ...

2個月前我唔識處理媽咪送比我既岩桐..
枯左就咁掉左佢..連球...
如果我唔掉係咪同樣做法,都可以生返架??
係的話我真係笨.....
回復

heiheimama 發表於 2008-6-26 16:23:00 |顯示全部樓層
原帖由 芝士波 於 2008-6-26 16:06 發表

2個月前我唔識處理媽咪送比我既岩桐..
枯左就咁掉左佢..連球...
如果我唔掉係咪同樣做法,都可以生返架??
係的話我真係笨.....

迷岩天生好脆,就係為左係自然界增加生存同繁殖機會,基本上葉,枝,球,全部都可以繁殖.我最近收到了花友分享一隻唔好樣,長長的迷岩枝條.我首先剪頂芽最靚部份,插珠石,下半部剪開兩份(記住連葉),又插,結果而家出了四五隻側芽,等側芽有1cm左右大,又再剪出來再插,生根後入泥,就會有好多棵靚靚的苗,是很有效的繁殖方法,比用種子要快得多.~

至於個球,除非是太多水浸爛,或者染病,基本上好難死.我最近甚至將佢當薯仔般一開二,一樣開花.所以你丟了是有點徙...唔緊要,經一事長一智嘛...
回復

芝士波 發表於 2008-6-26 17:28:57 |顯示全部樓層

無下次架啦~~~thx希鎷~~~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-26 18:04:38 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-6-26 16:23 發表

迷岩天生好脆,就係為左係自然界增加生存同繁殖機會,基本上葉,枝,球,全部都可以繁殖.我最近收到了花友分享一隻唔好樣,長長的迷岩枝條.我首先剪頂芽最靚部份,插珠石,下半部剪開兩份(記住連葉),又插,結果而家出了四五隻側芽,等側芽有 ...

將個球一開二?咁都得?新鮮喎!
回復

heiheimama 發表於 2008-6-26 18:09:33 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-6-26 18:04 發表

將個球一開二?咁都得?新鮮喎!

有時迷岩係會自己分球,你拍一聲搣開佢就ok.至於我上次,其實係心血來潮,想試下,就拿一隻有2隻芽既係中間cut落去!入面黃黃地真係好似薯仔.風乾左,入返泥,又繼續生.~
回復

alexand52028 發表於 2008-6-26 18:59:15 |顯示全部樓層
咁都得....
回復

Jae 發表於 2008-6-26 22:07:53 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-6-26 18:09 發表

有時迷岩係會自己分球,你拍一聲搣開佢就ok.至於我上次,其實係心血來潮,想試下,就拿一隻有2隻芽既係中間cut落去!入面黃黃地真係好似薯仔.風乾左,入返泥,又繼續生.~ ...

嘩咁利害?但我琴日心急冇風乾就埋左入泥喇,咁而家點算好呀?
我買o個盆係 s. sp. rio das pedras 呀~ 我見張相粉藍色好靚,所以買左囉,不過真係超細呀~~
回復

heiheimama 發表於 2008-6-26 22:10:36 |顯示全部樓層
原帖由 Jae 於 2008-6-26 22:07 發表

嘩咁利害?但我琴日心急冇風乾就埋左入泥喇,咁而家點算好呀?
我買o個盆係 s. sp. rio das pedras 呀~ 我見張相粉藍色好靚,所以買左囉,不過真係超細呀~~ ...

魚骨頭...佢好粗生的,不用擔心,但記住介質不可太濕,會爛球.但超迷一般喜歡高濕度(同泥濕是兩回事),你可以把小盆放入溫室內保濕.~
回復

cherrylwy 發表於 2008-6-27 01:45:52 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-6-26 16:23 發表

迷岩天生好脆,就係為左係自然界增加生存同繁殖機會,基本上葉,枝,球,全部都可以繁殖.我最近收到了花友分享一隻唔好樣,長長的迷岩枝條.我首先剪頂芽最靚部份,插珠石,下半部剪開兩份(記住連葉),又插,結果而家出了四五隻側芽,等側芽有 ...

新手問︰插珠石洗唔洗溝其他泥呢?
回復

heiheimama 發表於 2008-6-27 10:07:11 |顯示全部樓層
原帖由 cherrylwy 於 2008-6-27 01:45 發表

新手問︰插珠石洗唔洗溝其他泥呢?

我自己習慣唔溝.~
回復

Jae 發表於 2008-6-27 14:38:58 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-6-26 22:10 發表

魚骨頭...佢好粗生的,不用擔心,但記住介質不可太濕,會爛球.但超迷一般喜歡高濕度(同泥濕是兩回事),你可以把小盆放入溫室內保濕.~ ...

多謝希媽提點~ 我已經將佢放左入溫室喇,不過我用左三合一泥,等我今日返去換番珠石先~~
回復

heiheimama 發表於 2008-6-27 14:57:54 |顯示全部樓層
原帖由 Jae 於 2008-6-27 14:38 發表

多謝希媽提點~ 我已經將佢放左入溫室喇,不過我用左三合一泥,等我今日返去換番珠石先~~

我講得唔清楚,如果是球球,用三合一係ok,插側芽我才用珠石加水,因為方便吸水.~
回復

loklok 發表於 2008-6-27 15:00:52 |顯示全部樓層
插側芽我會把它丟進黑暗地域,仲密不透風,濕度100%添,搞到佢成身根
回復

keung 發表於 2008-6-27 17:36:28 |顯示全部樓層
希媽,我又上多一課學了好多嘢
回復

12下一頁